- Nå er det leietakers marked, og det kan bli enda bedre for leieboere i tiden fremover. Snittprisene på leie har flatet ut, og til og med gått litt ned i noen tilfeller – særlig om man kan leie sammen.

Det sier privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. Han mener det er enkelt for kommende studenter å skaffe seg en hybel i Trondheim nå. Spesielt for dem som er åpen for å bo utenfor sentrum.

- Til og med områder i nærheten av studiestedene kan ha vansker med å få leid ut. Vi ser det særlig på Stokkan, Steinan og Byåsen. I sentrum kan det fortsatt være rift om leilighetene, sier Reite.

Han tror det kan bli tøffere for utleiere å få de leieprisene de forventer.

- Når det snakkes om renteøkninger vet vi at utleieinteressen øker. Mange vil forsøke å leie ut dersom prisene øker. De som ikke har leid ut boligen de siste årene vil nok bli overrasket over hvordan markedet har endret seg, sier Reite.

Leier hos kompisen

Håkon Bakke er bare 20 år, men har kjøpt seg leilighet på Lade. Derfor flytter både han og kompisen Sixten von der Lippe (20) ut av rommene sine på Lerkendal studentby. Håkon blir utleier til Sixten.

- Vi er begge fra Bergen og har studert ett år i Trondheim. Det er mange bergensere her, og det virker som de fleste finner seg hybel ganske lett. Jeg har sett det ligger mye ledig på finn.no også, sier Bakke som med litt hjelp fra foreldrene har gjort sitt første boligkjøp og derfor satt seg inn i leiemarkedet.

Mye ledig: Håkon Bakke vet det ikke er bare bare å få leid ut, og er glad for at Sixten von der Lippe vil bo sammen med ham i nyinnkjøpt leilighet. Foto: Vegard Eggen

- Det bygges mye på Lade, som dermed kommer nærmere byen. Jeg håper derfor kjøpet vil lønne seg på sikt. Jeg har tenkt å være her i byen til jeg er ferdig utdannet, sier Bakke som har studert samfunnsøkonomi, men som planlegger å bytte til biologi. Von der Lippe har studert samfunnsøkonomi, men tar nå et pauseår for å finne ut hva han egentlig vil bli. Imens blir han leietaker hos kompisen.

- Det blir litt dyrere å leie hos Håkon enn hva jeg har betalt her. Men vi får bedre plass og dessuten har vi kjent hverandre i fem år og vet vi trives godt sammen, sier von der Lippe.

Sammen får guttene plassert en hylle oppå resten av flyttelasset i bilen, og så er de bare å kjøre fra Lerkendal til Lade.

- Utleiere må være på ballen

Daglig leder Solveig Hjallen Moan i Utleiemeglerens trondheimskontor er enig i at markedet er mer balansert nå enn for noen år siden.

- Nå er det ikke bare å legge ut hva som helst med høy pris og forvente at det blir leid ut. Det er dobbelt så mange annonser på Finn, og mye bedre å være leietaker i dag, sier Moan.

Mye å velge mellom: Daglig leder Solveig Hjallen Moan i Utleiemeglerens trondheimskontor mener det har blitt vanskeligere å være utleier.

Hun sier leietakerne har mange bra boliger å velge mellom, og at det er desto viktigere at utleieren har ting i orden i boligen, og at man legger ut boligen til riktig pris.

- Leietakerne velger selvsagt det beste tilbudet, så utleier må ha fine bilder og et godt prospekt på finn.no, være på ballen og ta telefonen når interesserte leietakere ringer. Utleier må i mange tilfeller være forberedt på å ha flere visninger. Det er mer arbeid å være utleier nå enn for noen år siden, sier Moan.

Pass opp for «for gode tilbud»

Reite råder leietakere til å sammenligne tilbud, så de unngår å betale for mye.

- Hver sensommer møter vi kunder som har signert urimelige kontrakter. Det er ingen grunn til å akseptere noe annet enn ordnede forhold, sier Reite.

Prisene har flatet ut: - Nå er det leietakers marked, sier privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

En annen gjenganger er folk som har slår til på tilbud som er for gode til å være sanne, og som ber om forskudd på leien.

- Dette skjer hver sommer. De stjeler bilder fra annonser og stikker av med pengene, sier Reite.

Han råder de som skal leie ut til å tenke på stabilitet fremfor kortsiktig gevinst.

- Det er veldig lett å tenke på hvordan man får mest mulig inntekt fra leien. Stabile leietakere som blir boende lenge er viktigere enn å klemme ut flest mulig hundrelapper på leie hver måned. Da burde de heller gå ned i pris, sier Reite.

650 studenter på venteliste til studentbolig

Mange studenter ønsker å leie studentbolig i stedet for å bevege seg ut i det private leiemarkedet.

Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) forvalter studentboligene i Trondheim. De hadde like mange søkere i år som i fjor, totalt 7000 søkere.

- Veldig mange vil bo i studentbolig, og vi kan ikke tilby plass til alle, sier fagansvarlig for utleie i Sit, Cathrine Kristiansen.

Per 3. august hadde 2300 studenter takket ja til studentbolig. Nå står 650 studenter på ventelisten, ifølge Kristiansen.

- Vi ligger godt an, og har leid ut så godt som alt vi har. Det er alltid noen som trekker seg, så det kan bli noe ledig. Da prioriterer vi de yngste studentene, sier Kristiansen.

Hun syns det virker som om det er mindre krisestemning blant studentene når de jakter på bolig nå.

- For noen år siden begynte studentene å lete etter bolig etter at de hadde kommet inn på studiene. Nå har mange bolig klar mange måneder i forveien. Det er et puslespill som skal gå opp, så det er viktig at studentene er tidlig ute, sier Kristiansen.

- Uansett dyrt å leie for studenter

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Håkon Randgaard Mikaelsen sier det private markedet kan være et godt supplement til studentboligene, men at det likevel er viktig å bygge nok studentboliger.

- Om markedet snus i studentenes favør er det positivt i en kort periode, men det er prisgitt renteøkningen. Leieprisen er viktig for studentenes økonomi, og denne har vi større mulighet til å holde lav med studentboliger med tilskudd, sier Mikalsen.

- Relativ prisnedgang i det private leiemarkedet vil fremdeles innebære at det er dyrt å leie. Spesielt sett opp mot hva studentene får i studiestøtte, legger han til.

NSOs mål er at 20 prosent av studentene skal ha tilbud om studentbolig. Ifølge organisasjonens årlige Studentboligundersøkelse dekker Sit 15,65 prosent av behovet for studentboliger i Trondheim.