- Nå føler jeg meg som en skikkelig budeie, ler Kristine B. Fredriksen når hun vandrer på seterveien med et melkespann i hver hånd.

Hun har Jøldalshytta i ryggen og Svartådalen foran seg der hun er på vei til Jelsetra. Langs veien ligger geitene i tette tospann og nyter en dag uten stekende sol, de gumler gress og breker om klapp. Fredriksen gir gjerne litt geitekos på veien.

- Det er fint med et miljøskifte, og deilig å gjøre noe annet. Men både min arbeidsdag og det å drive en turisthytte handler om å være et godt vertskap, sier hun.

Utvikler Sluppen

Det vanlige livet til Fredriksen er noe helt annet: 27-åringen som er utdannet fra NTNUs entreprenørskole, er leder for teknologi og innovasjon i R. Kjeldsberg. Den tidligere dagligvaregrossisten driver i dag hovedsaklig med eiendomsutvikling, og Fredriksen har spesielt ansvar for å utvikle Sluppen med ny aktivitet og nye arbeidsplasser. I første omgang handler det om å tilby gründerbedrifter verksted og kontorplass i de gamle lokalene til Trondheim E-verk. Faktry heter det som er i ferd med å bli et kreativt fabrikkmiljø for oppstartsvirksomheter, og hvor Fredriksen har en sentral rolle. Så langt har etableringen ført til en kø av henvendelser.

- Nå har vi 18 bedrifter inne, og det er helt fullt. Men flere vokser raskt, og flere er på vei inn. Så nå skal vi sette av en etasje og 1000 kvadratmeter mer, sier hun.

Seterliv: Klapp en geit og kjøp en ost, er oppfordringen fra Jelsetra som ligger like vel Jøldalshytta. Kristine B. Fredriksen tar seg gjerne tid til litt geitekos.

Hun har søkt inspirasjon både i Oslo, London og New York til å forme et moderne industrieventyr på Sluppen, og i høst går turen til Kina. Men det er heller ikke så dumt å trekke inn litt frisk fjelluft, tror Fredriksen.

- Er det ikke slik at du kan få de beste ideene når du går på tur? Jeg tror det kan være bra med et miljøskifte, og å lufte hodet litt. Det kan dukke opp noen nye tanker når du kobler deg av hverdagen, sier hun.

Jobb og ferie

Ideen til sommerjobben fikk hun i påska, da hun var på familiens hytte i Sul i Verdal. Hun hadde en solid bank med overtid som hun skulle avspasere, og inspirert av den verdalske fjellufta fikk hun lyst på mer.

- Som student hadde jeg sommerjobb på turisthytter i flere år. Jeg var på Storerikvollen, Nedalshytta og Trollheimshytta. Jeg fikk lyst til å prøve det igjen, forteller hun.

Sommerjobb: En hektisk arbeidshverdag i Trondheim er byttet med en travel jobb på Jøldalshytta. Likevel kjenner Kristine B. Fredriksen at roen senker seg når hun kommer til fjells.

Dermed sendte hun en mail til Trondhjems Turistforening, lurte på om de kunne ha bruk for henne, og svaret kom i form av et tre ukers engasjement på Jøldalshytta. Der hadde ikke Fredriksen vært før, så derfor svarte hun ja. Samtidig annonserte hun sin sommerjobb/ferie på Facebook i håp om at kjente ville ta en tur:

- Tre uker av årets sommerferie skal tilbringes på workation som betjening på Jøldalshytta, Trollheimens arvesølv! Kom på besøk i uke 31 – 32 – 33 for vakker natur, god mat og sjelero, skrev hun.

Vikar for sjefen

- Det har vært veldig fint å komme hit, sier hun når vi møter henne etter noen dagers jobbing på hytta som ligger i Trollheimen, 4,5 kilometer unna nærmeste bilvei og et par timer unna det travle bylivet.

Denne dagen startet hun på jobb klokka sju og serverte frokost frem til i nitida. Da turfolket hadde rullet sammen lakenposen og knytt på seg fjellskoene, rykket hun ut med vaskebøtta for å rengjøre soverom, tørkerom, peisestua, spisesalen og utedoen.

To middagsrunder: Det har vært mye besøk i fjellet i år, og vanligvis blir det to runder med middagsservering på Jøldalshytta. Kristine B. Fredriksen har tatt på seg serveringsklærne og er klar for å gi gjestene ertesuppe og salt lammebog.

Nå har hun noen timer fri, før hun skal jobbe ettermiddagsskift med servering av middag i to runder.

Andre dager har hun dagvakt. Da steker og selger hun vafler og sveler til de dagbesøkende, eller tar seg av oppgavene som tidligere tilhørte drengen, som å bære ved, fyre i tørkerommet og drifte aggregatet.

I en uke skal hun vikariere som leder ved turisthytta som har rundt 90 sengeplasser.

- Det er godt å gjøre noe fysisk, å se de umiddelbare resultatene av det du gjør, sier Fredriksen som i likhet med de fleste av oss tilbringer arbeidsdagen på en kontorstol.

Fristundene skal benyttes til fjellturer, og hun håper å komme seg på Trollhetta og Svarthetta. Denne dagen nøyer hun seg med en luftetur med bikkja til Kalle, lederen på hytta.

- Du kunne brukt ferien på en strand eller som gjest på en fjellhytte?

- Jeg liker å være aktiv. Men jeg har allerede hatt tre uker ferie tidligere i sommer. Da kjørte jeg rundt i en ombygd Ford Transitt på norgesferie, forteller hun.

Telenor-toppen

Men for en som vanligvis er påkoblet og tilgjengelig nærmest døgnet rundt, er det uvant og rart når mobilen står i modusen «ingen tjeneste». Og hun må finne seg i å bo på et lite rom i ansattefløya, gå på utedo og dele dusj med flere.

- Hva savner du mest?

- Nyheter. Du føler deg litt avkoblet verdenen. Det er litt godt, men det er uvant også, sier hun.

Når suget blir for stort, fyller hun kaffe på termosen, putter Mac'en i sekken og går til Telenortoppen. Høyden ligger en liten kilometer fra hytta, og har 4G-dekning. Der logger hun seg på, leser mail og nyheter, gjør unna litt kontorarbeid og sveiper innom sosiale medier.

- Jeg har varslet fra om at jeg vil være bortreist og utenfor dekning, men at jeg vil være tilgjengelig med litt lenger responstid, sier hun.

Henter melk: Hver dag henter de melk ved Jelsetra, like ved Jøldalshytta. Gjestene skal få fersk melk til frokost.

I sin første arbeidsuke på Jøldalshytta er telefonen i lomma, men det er for å følge med på klokka, forteller hun. Men så hender det at det skjer noen teknologiske under, som når hun rusler hjem med melkespannene og det plutselig plinger i telefonen fordi det oppnås en kortvarig kontakt med omverdenen.

- Oi, der kom det inn en melding, roper hun.

- Jeg er visst ikke helt avvent ennå, smiler hun.