Hele 175 jenter møtte på NTNUs velkomstdag på elektrobygget på Gløshaugen søndag. Til sammen var det 400 jenter samlet på tre ulike jentearrangementer søndag.

- Mange teknologi og realfagsstudier tilbyr velkomstdager til nye jenter, og i år arrangerer vi seks. Fire i Trondheim, en i Ålesund og en i Gjøvik, sier Line Berg, leder av jenteprosjektet Ada ved NTNU.

Ada jobber først og fremst med å rekruttere jenter fra videregående, for å få de til å studere teknologi og realfag. Det er det stadig flere som gjør, og når de kommer til Gløshaugen venter en liten fest, med både middag og lunsj. Og selvsagt mye informasjon om hvordan dagene blir når studieåret straks er i gang.

Informasjon: Nina Nyegaarden og Pauline Mørch Jonassen er ferske studenter og besøker standen til linjeforeningen til Kybernetikk og robotikk. Foto: Vegard Eggen

Gir resultater

Kybernetikk og robotikk var et veldig mannsdominert fag. Dette er i ferd med å snu.

- I år er det 40 prosent kvinner på kybernetikk og robotikk. I fjor var de 30 prosent og året før der igjen bare 20 prosent. Dette er et svært godt eksempel på at tiltakene våre hjelper. Dette er jo en helt fabelaktig økning på et studium som tradisjonelt har vært svært mannstungt, sier Berg.

Jenteprosjektet Ada kan også vise til god jenteøkning på andre fag. På datateknologi var det for eksempel kun fem prosent jenter i 2007, mens det er 29,3 prosent i år. Kommunikasjonsteknologi har 39,3 prosent jenteandel i år, mot 25 prosent i 2007.

Jentene som denne uka skal i gang med å studere roboter er glade for at de nesten er like mange jenter som gutter. Men de innrømmer at det overrasket dem.

- Jeg var sikker på at det ville være stor gutteovervekt, men jeg er glad jeg tok feil, sier Helene Løvik.

Gode resultater: Line Berg fra jenteprosjektet Ada ser at jobben de gjør hjelper. Her fotograferer hun Helene Løvik, Helene Engebakken Haugen, Pauline Mørch Jonassen og Nina Nyegaarden. Foto: Vegard Eggen

Tenker ulikt

Jentene sier de har valgt å studere nettopp kybernetikk og robotikk fordi det gir mange ulike valg, og de mener det er i dette faget fremtiden ligger.

- Jeg er glad det er mange jenter å studere sammen med, jeg tror det gir best miljø når det er like mange jenter og gutter, sier Løvik.

- Det er bedre for fremtiden også. Menn ansetter jo gjerne menn, og at det nå er mange jenter på studiet gir en positiv dominoeffekt. Kanskje tenker vi litt ulikt også, sier Nina Nyegaarden.

Pauline Mørch Jonassen er den eneste av jentegjengen på fire som også har vært på NTNU på jentedag, mens hun gikk på videregående.

- Det var absolutt med på avgjørelsen min om å søke meg til NTNU, sier Jonassen.

Jentetungt: Det blir stadig flere jenter på real- og teknologifag på NTNU. Foto: Vegard Eggen

Vil bli arbeidsledige

Line Berg i Ada mener jenteprosjektet fortsatt trengs, selv om de stadig ser bedre tall.

- Vi ser vi gjør en viktig jobb når rekrutteringsarbeidet vårt gir stadig flere jenter, men visjonen vår er selvsagt å bli overflødig, sier Berg.

- Da kan dere kanskje begynne å arrangere guttedager på andre studier, som er svært jentetunge?

- Ja, jeg skulle gjerne sett for eksempel flere gutter på medisin, og så kunne noen av de flinke medisinjentene begynt på teknologifag. Det jobbes godt med å få flere gutter inn på det som er tradisjonelt har vært jentefag også, og vi har blant annet delt vår erfaring med dem som rekrutterer til psykologi, sier Berg.