Inntil det siste sto Sandberg oppført som en av innlederne på arrangementet som startet klokken 14 mandag. Der skulle han egentlig møte politikere, topper fra oppdrettsnæringen og andre ledere fra trøndersk næringsliv.

Arrangementet med tittelen «Kraftsamling Trøndelag 2018», mistet plutselig en del av kraften da det mandag morgen ble kjent at Per Sandberg trekker seg som fiskeriminister etter avsløringene om hans Iran-ferie.

Årets arrangement, det sjette som konserndirektør Rolf Jarle Brøske i Sparebank 1 SMN står bak, hadde passende nok havbruk som tema. Ikke før det ble avholdt ekstraordinært statsråd på Slottet mandag klokken 13, fikk Brøske beskjed om at Sandberg uteble.

- Sterk stemme

Sandberg ble i invitasjonen omtalt som «en tydelig statsråd med hjerte for næringen». I løpet av dagen fikk havbruksnæringen i stedet sunnmøringen Harald Tom Nesvik (Frp) å forholde seg til som ny statsråd.

Brøske mener at Sandberg har vært en viktig stemme for trønderske interesser inn i regjeringen.

- Han har åpenbart vært en sterk stemme og fått mye gjennomslag. Han har alltid vært lett å få tak i for trøndere som har kjempet for trønderske interesser, sier Brøske, som også er Høyre-politiker i Trondheim. Han oppfatter at Sandberg har vært en populær mann i trøndersk havbruksnæring.

- Han har vært en veldig respektert politiker, og kanskje enda mer respektert etter at han ble statsråd, sier Brøske.

Positiv

Gustav Witzøe, hovedeier i oppdrettsgiganten Salmar på Frøya, sier at Per Sandberg har vært en målbevisst politiker som har ønsket å sette seg inn i næringen.

- Jeg tror han har jobbet godt opp mot Stortinget, i den forstand at han har forholdt seg til flertallet der, sier Witzøe.

- Hva er det viktigste han har fått igjennom?

- Det er vekstprofilen, som jeg oppfatter at det er samlet storting bak, sier Witzøe, om næringens «trafikklyssystem» der miljøsituasjonen i de ulike oppdrettsområdene avgjør hvem som får vokse.

- Med de rammebetingelsene synes jeg han har gjort en god jobb, sier Witzøe, som også har tro på den nye fiskeriministeren Harald Tom Nesvik (Frp).

- Det viktigste er at man har arbeidskapasitet og ser mulighetene. Også kommer han fra kysten og kjenner kysten godt, så jeg tror han blir en god minister, sier Witzøe.

Salmar-eier Gustav Witzøe sier at avgått fiskeriminister Per Sandberg har vært en målbevisst politiker for næringen. Foto: Espen Bakken

Det har stormet rundt Sandberg etter at det ble kjent at han dro på ferie til Iran uten at verken hans eget departement eller Statsministerens kontor (SMK) ble varslet på forhånd. Han reiste også med sin egen tjenestetelefon, som etter turen ble levert inn til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Mandag ble det kjent at Sandberg trakk seg, og i et ekstraordinært statsråd på Slottet ble Nesvik utnevnt til ny statsråd. Sandberg skriver også i et brev til Stortinget at han brøt varslingsrutinene og at han hadde med jobbtelefon på en reise til Kina i mai.

- Veldig trist

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) sier at det er veldig trist at partifellen Sandberg får denne sortien:

- Omstendighetene rundt hans avgang yter ikke rettferdighet til Per Sandbergs innsats som fiskeriminister, der han har gjort en kjempeinnsats. Særlig to saker vil bli stående etter ham. Det er det såkalte trafikklyssystemet om lakselus og det at kystkommunene vil få sin rettmessige andel av verdiskapingen fra havbruksnæringen.

- Hva tenker du om at han også har trukket seg som nestleder i Fremskrittspartiet?

- Rollen hans som nestleder i partiet har ingen sammenheng med årsaken til hans avgang som statsråd. Han kunne derfor valgt å fortsette som nestleder, i hvert fall frem til neste landsmøte. Når han likevel velger å trekke seg også som nestleder er det et tydelig signal om at han ønsker en mindre rolle i offentligheten. Jeg har stor respekt for den beslutningen, sier Sivert Bjørnstad.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) sier at Sandberg avgang ikke yter rettferdig til hans innsats som fiskeriminister. Foto: Espen Bakken

- Ikke overrasket

Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) fra Sør-Trøndelag er ikke overrasket over at Sandberg nå trakk seg.

Det har ligget litt i kortene, i hvert fall de siste timene, sier hun.

- Ble situasjonen uutholdelig både for han og regjeringen?

- Det endret seg litt underveis, på en måte som gjorde at det ble naturlig for ham å gå av. Jeg registrerer at han har valgt å gjøre dette på egen hånd også. Nå får man komme videre og snakke om politikk, slik regjeringen er aller mest opptatt av også, sier Lønseth som mandag deltok på Frosta.

Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth fra Sør-Trøndelag er ikke overrasket over Sandberg trakk seg. Foto: Espen Bakken

Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet og tidligere olje- og energiminister, sier dette om Sandbergs avgang:

- Det er en litt vemodig og trist avslutning på en lang politisk karriere, ser det ut som.

- Kunne Sandberg fortsatt som statsråd?

- Jeg har ingen grunn til å tro at hans avgang er basert på en gal beslutning.

- Da du var statsråd, hvor stor oppmerksomhet var det da om den type sikkerhet som har preget denne saken?

- Det ser ut til å være betydelig større oppmerksomhet om sikkerhet nå enn det var, og det er bra, sier Ola Borten Moe.

- Tøft å stå i

Tidligere fiskeriminister for Arbeiderpartiet, Lisbeth Berg-Hansen fra Bindal, har selv opplevd å stå i stormen som statsråd. Berg-Hansen er medeier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen, og opplevde at det ble stilt spørsmål rundt hennes habilitet i saker som gjaldt oppdrettsnæringen.

- Det varte ganske lenge, og det var tøft å stå i. En ting var at det rammet meg, men når det også begynte å ramme familien hadde jeg dager hvor jeg lurte på om det var verdt det, sier Berg-Hansen, som i dag er arbeidende styreleder i kommunikasjonsbyrået Kruse Larsen.

Hun sier at hun opplevde å bli fremstilt som en kriminell i media, og at selskapet hun er medeier i ble fremstilt som et «verstingselskap».

- Sakene er forskjellige, og for meg gikk det over. Jeg valgte å stå i det. Det var litt tøft, særlig for foreldrene mine. Heldigvis var ungene små og bodde hjemme i Bindal, sier hun.

Lisbeth Berg-Hansen opplevde selv å stå i stormen da hun var fiskeriminister fra Arbeiderpartiet. Foto: Espen Bakken