Oddbjørn Lindebø-Tennebekk har med seg datteren Jennie (7) på jobb denne dagen, der han viser frem den enkle og geniale oppfinnelsen som fanger opp gummigranulat i fri flyt fra kunstgressbaner.

LES OGSÅ: Isbjørnunger spiser plast på Svalbard

Det er Jennie og hennes generasjon som skal arve de problemene vi har stelt i stand. Derfor er filteret som fanger gummien før den havner i havet enda viktigere for henne enn for de voksne som er med på omvisningen på Heimdal Kunstgressbane.

Enkelt og genialt

Det er bedriften Heimdal industriservice som har utviklet filteret, som nå tas i bruk ved flere og flere kunstgressbaner rundt i landet. Metoden er en enkel og lavteknologisk måte å fange opp gummibiter som ellers ville rent ut i avløp sammen med smeltet snø. Via prosjektet Miljøbaner har Heimdal Industriservice, der Oddbjørn Lindebø-Tennebekk er en av aktørene, gjort filteret til et kommersielt produkt.

LES OGSÅ: Studenter ønsker å finne løsninger for å fjerne plastsøppel

Filter: Dette er filteret som Heimdal Industriservice har utviklet for å hindre at gummigranulat fra kunstgressbaner forsvinner ned i avløpsrør og ut i naturen.

NTNU TTO er universitetets arm for å kommersialisere ideer. Det var NTNU TTO som satte industribedriften på ideen om å utvikle filteret som fanger opp gummigranulat. Nå ønsker universitetet å bidra til å utvide arbeidet for å redusere plastutslipp.

- Ønsker å senke terskelen

NTNU TTO, Innovasjon Norge og Sparebank 1 SMN går sammen om en konkurranse der målet er å redusere plastforurensning.

LES OGSÅ: På trøndelagskysten er det ingen ende på plastsøppelet

- Vi ønsker å senke terskelen for å realisere ideer som kan bekjempe plastforurensning. Derfor utfordrer vi særlig gründere, næringslivet, forskere og studenter til å sende inn forslag, sier Siri Borthen i Sparebank 1 SMN.

- De tre beste ideene vil bli valgt ut. De vil få ekspertbistand til å komme videre, pluss et tilskudd på 100 000 kroner, sier Julie Dahl Benum i NTNU TTO.

LES OGSÅ: - Plast er verdens raskest voksende miljøproblem

- Vi tar i mot forslag både om enkle løsninger som kan realiseres raskt, og de mer kompliserte, teknologiske innovasjoner, sier Bergny Irene Dahl i Innovasjon Norge.

Hun presiserer at ideene som vil bli vurdert enten kan handle om hvordan vi tar vare på plast, eller kan erstatte bruken av plast.

Søknadsfrist er 1. september.

Stjerneeksempel

Historien om Heimdal Industriservice, NTNU og filteret for å fange opp gummigranulat er et stjerneeksempel på godt samarbeid mellom næringsliv og akademia.

- Ideen om et filter kom fra overingeniør Bjørn Aas ved Senter for idrettsanlegg og teknologi ved NTNU. Det var han som foreslo at vi skulle ta kontakt med Heimdal Industriservice. Bedriften tok utfordringen og har utviklet ideen videre til dagens filter, sier Julie Dahl Benum.

Til flere land

Nå er filteret blitt et kommersielt produkt som selges til idrettslag og baneeiere over hele landet.

Svart problem: Det blir antatt at det hvert år forsvinner flere tusen tonn oppmalte bildekk, i form av gummigranulat, fra kunstgressbaner i Norge.

- Vi ser for oss at dette skal bli et produkt som kan selges til flere land, særlig de som sliter med at gummigranulater forsvinner ned i avløp når snø smelter, sier Oddbjørn Lindebø-Tennebekk.

Han legger til at Heimdal Industriservice og prosjektet Miljøbaner også jobber for å få til en helhet, der gummigranulat ikke bare blir samlet opp, men også kan fjernes og gjenbrukes.

- Det hadde vært fint med enda flere slike stjerneeksempler på samarbeid mellom næringsliv og universitetet. Det er glimrende hvis løsninger for å redde verden fra å drukne i plast kan komme fra Trøndelag, sier Rolf Jarle Brøske i Sparebank 1 SMN.