Mandag ble Bjugn strøket fra Robek-listen, som er en oversikt over kommuner som blant annet trenger statlig godkjennelse for å ta opp nye lån.

Onsdag i forrige uke kom også Roan seg vekk listen, og dermed er det ikke lenger noen trønderske kommuner som er satt under statlig, økonomisk administrasjon.

Ordfører Ogne Undertun (Ap) i Bjugn sier at arbeidet de har gjennomført nok har vært en belastning for de ansatte i kommunen, med lavere bemanning både i skoler og på sykehjem.

- Vi har spart penger og vært brutale med budsjettene, noe som har gått utover de kommunale tjenestene. Men vi har allerede styrket budsjettene for å komme oss opp på et bedre nivå, sier Undertun til Adresseavisen.

Bedre omdømme

Han tror samtidig at det har størst betydning for kommunens omdømme at de nå er ute av listen.

- Så gir det oss også litt større handlefrihet, med tanke på kommunale prosjekter som krever lånefinansiering, sier Undertun til Adresseavisen.

Konstituert rådmann Ådne Røkkum i Bjugn sier at de ansatte i kommunen har gjort en formidabel jobb, med å se på hvilke oppgaver de har kunnet gjort mer effektivt. Han sier også at både innbyggere og hytteeiere har bidratt i en dugnad, ettersom kommunen i en periode innførte eiendomsskatt på hytter og hus.

Etter de fire første månedene i 2018 hadde kommunen overskridelser på 3,7 millioner kroner innen skole og helse, men Røkkum frykter ikke at de igjen skal settes under administrasjon.

- Jeg kan ikke forespeile regnskapet for 2018, men vi har nå dedikerte folk som ser på hvordan vi skal komme i havn med driften. Vi kan ikke være bekjent av å ikke drive innenfor budsjettene som er vedtatt, og jeg forventer at vi vil være i balanse ved årsskiftet, sier han.

Fylkesmann i Trøndelag, Frank Jenssen, sier at både Bjugn og Roan har gjort et krevende, men nødvendig arbeid.

Han sier at kommunenes utgangspunkt bør være at de aldri havner på Robek-listen:

- Når først har havnet der, så er det desto viktigere at de tar ansvar og retter opp ubalansene. Det bør være et mål i seg selv å ha god økonomistyring. Hvis man ikke har det, så vi det gå utover både kvaliteten på kommunens tjenester og tilliten fra innbyggerne, sier Jenssen.

Fylkesmann Frank Jenssen sier dårlig økonomistyring går utover både kommunens tjenester og innbyggernes tillit. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen

Sammenslåing

Om halvannet år vil både Bjugn og Roan slutte eksistere som egne kommuner. Førstnevnte skal slås sammen med Ørland, mens Roan og Åfjord blir én kommune fra 1. januar 2020.

På spørsmål om hva det betyr at kommunene har kommet seg vekk fra Robek-listen før sammenslåingen, svarer Jenssen:

- Det betyr at de selv har tatt ansvar for å rydde opp i økonomien, og ikke overlatt til det til noen andre.

Fylkesmannen er ikke bekymret for at de to kommunen vil bruke den nyvunne handlefriheten på en økonomisk uansvarlig måte før de slås sammen:

- Det er ingen ting som tyder på det. I fellesnemndene som nå jobber med sammenslåingen, så jobber de også med de felles økonomiske utfordringene. Vi vil selvfølgelig følge med på dette, men vi har ikke grunnlag for å si at noen ikke er ansvaret sitt bevisst. Tvert imot viser dagen i dag at de har jobbet hardt for å komme seg vekk fra listen, sier Jenssen.

Ogne Undertun avviser også at Bjugn vil kaste penger rundt seg før sammenslåingen:

- Nei, vi driver bærekraftig, sier han.

16 igjen

I tillegg til at kommuner på Robek-listen er avhengig av statlig godkjennelse for å ta opp lån, så kan de heller ikke gjøre vedtak om leie av bygninger og anlegg uten slik godkjennelse.

Etter at Bjugn ble strøket fra listen er det 16 kommuner igjen. Fylkene Nordland og Møre og Romsdal skiller seg ut, men henholdsvis seks og fem kommuner på listen.