- Jeg tror det vil være åpenbart for bystyret at det er bedre å tilføre midler nå enn å la Trondheim Spektrum gå konkurs, sier Løberg, som er kommunaldirektør for økonomi og finans.

I juni ble det kjent at Trondheim Spektrum er i en kritisk økonomisk situasjon, og selskapet ba eierne om inntil 55 millioner kroner i ny egenkapital og byggelånsbanken Nordea om ytterligere lån, til sammen 90 millioner kroner.

Trondheim kommune er største eier med 78 prosents eierandel. Danske Bank, Sparebank 1 SMN og Nordea er de andre store aksjonærene, og eier til sammen 17 prosent. De tre bankene har allerede sagt nei til å gå inn med mer penger i Trondheim Spektrum, ifølge styrelederen i selskapet.

- Signalene er at de ikke vil skyte inn mer penger. Da må vi konkret vurdere hvor mye mer kommunen kan og skal skyte inn. Min oppfatning er at det må sikres at bygget kan ferdigstilles og at selskapet har økonomisk bæreevne, sier Løberg.

- Diskuterer konkurs

I innstillingen fra administrasjonen som Adresseavisen tidligere har omtalt, innstiller Løberg på at bystyret vedtar at kommunen bidrar i emisjonen (kapitalutvidelsen) sammen med øvrige eiere, for å sikre at hallen blir bygd ferdig. Det forutsetter at det er grunnlag for videre drift i Trondheim Spektrum AS, og at selskapet blir enig med byggelånsbanken Nordea om å øke byggelånet. Bystyret skal ta stilling til saken i neste møte, 6. september.

I innstillingen skriver Løberg at uten ny kapital fra eierne, vil Nordea sannsynligvis stanse finansieringen av utbyggingen, og da vil det «kun være snakk om kort tid før det åpnes konkurs etter begjæring fra selskapets styre eller kreditorer».

Løberg sier en konkurs vil bli mye dyrere for Trondheim kommune som stor eier, enn å gå inn med mer egenkapital nå.

- En konkurs er hypotetisk, men vi velger å diskutere det i saksfremlegget til bystyret. Ikke fordi vi tror at dette er en sannsynlig utgang, men fordi rådmannen har plikt til å utrede alle sider ved en sak, sier Løberg.

- Konkurs svært mye dyrere

Han viser til at kommunen ved en konkurs kan kjøpe utbyggingen, private utbyggere kan ta over eller banken kan bygge ferdig og eie selv.

- Ved en konkurs blir det byggestans og man må sette i gang igjen med nye avtaler. Det vil fordyre prosjektet, sier Løberg.

- Har der beregnet hvor mye dyrere det kan bli?

- Vi har ikke brukt tid på det, men det blir åpenbart svært mye dyrere for alle involverte parter med en konkurs, sier Løberg.

Han viser til at det per september er investert 340 millioner i prosjektet, og at gjenstående byggekostnader er oppgitt til 250 millioner. Dersom Trondheim Spektrum slås konkurs og anlegget ikke ferdigstilles, må kommunen innfri spillemiddelgarantien på 12 millioner. Å erstatte de ni spilleflatene den nye hallen skal gi, er anslått til 400 millioner.

Utbyggingen kan bli dyrere

Kapitalbehovet til Trondheim Spektrum kan komme til å overstige de 55 millionene selskapet har bedt eierne om. Årsaken er usikkerhet knyttet til refusjon av merverdiavgift i byggeprosjektet. Det er budsjettert med at 80 prosent av betalt merverdiavgift vil bli tilbakebetalt. En forhåndsuttalelse fra Skatteetaten tilsier lavere refusjon, som kan øke kapitalbehovet med ytterligere 24 millioner. Styret jobber for å få fradrag for tilnærmet all merverdiavgift.

Det er også uklart om den vanskelige likviditetssituasjonen til Trondheim Spektrum skyldes at investeringskostnader har blitt belastet driften.

- Kan Trondheim Spektrum ha behov for mer penger fra eierne enn de 55 millionene?

- Det er det behov for å avklare når de har fått gjennomgått regnskapsanalysen, og vi vet om investeringer er belastet driften, sier Løberg.

Onsdag denne uken skal Trondheim kommune ha møte med ledelsen i Trondheim Spektrum.

- Da forventer jeg at de har kommet videre i arbeidet med å få klarlagt om driftsregnskapet er belastet med investeringskostnader, og hvordan det forholder seg med momsrefusjonen, sier Løberg.

Ferdig til Håndball-EM

Nye Spektrum er planlagt å stå ferdig til Håndball-EM i 2020. En konkurs kan føre til forsinkelser i byggingen. Løberg opplyser at kommunen ikke har stilt noen garantier ovenfor arrangøren om at hallen skal stå ferdig til EM.

- Det vil først og fremst være en utfordring for Norges Håndballforbund, hvis de må finne et annet sted for arrangementet. Dersom de blir påført et økonomisk tap, kan de ha krav mot kommunen, sier Løberg, som påpeker at han ikke tror dette er et sannsynlig scenario.

En forutsetning for byggingen av den nye hallen på Øya, var at Trondheim Spektrum skal være i stand til å betjene finansieringskostnadene i ettertid. Prognosen for i år viser et underskudd på ti millioner for driften, etter at inntekter er falt bort i forbindelse med byggeperioden og NTNU i vår sa opp avtalen om å arrangere eksamener i hallen.

Men Løberg mener selskapet kan få til å betjene kostnadene ved utbyggingen når hallen er ferdig bygd.

- Når Trondheim Spektrum er ferdig utbygd vil det være et anlegg for messer, konserter og et reiselivsprodukt det ikke finnes maken til i Midt-Norge. Så er det opp til selskapet å få markedsført det slik at de fyller hallene når idretten ikke benytter dem. Jeg er optimistisk på vegne av selskapet, sier Løberg.