Tirsdag blir fiskerimessa Nor-Fishing åpnet av Kronprins Haakon. Verdens største fiskerimesse skal også i år arrangeres på Øya, selv om nedre del av Nidarø er en byggeplass og selv om eieren av messeområdet, Trondheim Spektrum, risikerer å bli slått konkurs uten pengetilførsel.

I Spektrum også i år

Tidligere har Nor-Fishing brukt all plass innendørs i Trondheim Spektrum og på store deler av uteområdene på Nidarø. På grunn av arbeidet med å bygge ut Spektrum, har Nor-Fishing i år utvidet utstillingsarealet på Skansen ved Ila. Videre har fiskerimessa inntatt friidrettsarenaen på Øya. Mellom løpebanene er det satt opp to store telt på til sammen 6000 kvadratmeter.

- På grunn av byggearbeidene har vi redusert antall utstillere noe, men ikke mye sier Erik Hempel, pressekontakt i Nor-Fishing.

LES OGSÅ: Dette sier ordfører Rita Ottervik om økonomien i Trondheim Spektrum

Da det var Nor-Fishing for to år siden, var det ifølge Hempel 550 utstillere. I år er det 500.

Selv om det bygges, er hovedtyngden av utstillingsområdet for fiskerimessa også i år inne i Trondheim Spektrum, der det til daglig er håndballbaner.

Siden 1960

Nor-Fishing er en fagmesse for den tradisjonelle delen av fiskeribransjen. Messa har vært arrangert siden 1960, og har alltid vært i Trondheim. Fiskerimessa pågår fra tirsdag til og med fredag, og består av utstillinger, demonstrasjoner, seminarer, møter og sosiale arrangementer. Nor-Fishing regnes som en av verdens ledende messer for fiskeriteknologi.

Nor-Fishing alternerer med Aqua Nor, som er en messe for oppdrettsbransjen. De to sjømatmessene arrangeres i august hvert annet år.

Ålesund og Bergen har prøvd å nappe Nor-Fishing og Aqua Nor fra Trondheim, men foreløpig uten hell. Å sikre at de to sjømatmessene blir værende i Trondheim har vært viktige argumenter for den omstridte utvidelsen på Nidarø.

- 100 millioner

Selskapet Trondheim Spektrum AS har ansvar for teknisk og administrativ gjennomføring av sjømatmessene, på vegne av Stiftelsen Nor Fishing.

- Tirsdag klipper vi snora for verdens største fiskerimesse. Den innebærer en verdiskaping for Trondheim på rundt 100 millioner kroner. Parallelt med utbyggingsprosjektet på Nidarø, har hele organisasjonen stått på hodet for å få gjennomført messa, og det klarer vi. Det er bare å ta av seg hatten for den jobben som er gjort av de ansatte i Trondheim Spektrum, sier Siri Rønning, styreleder i Trondheim Spektrum AS.

Styrelederen opplyser at Nor-Fishing er ventet å få over 20000 besøkende.

Gullgjester

Jens Storli, kongress- og arrangementssjef i reiselivsselskapet Visit Trondheim sier at gjestene som kommer til Nor-Fishing er den typen besøkende som bruker aller mest penger.

- Vi har ikke oppdaterte tall, men gamle tall viser at denne typen konferansegjester legger igjen 3600 kroner per døgn. Én ting er hotellene, men det drypper ganske godt også på resten av næringslivet under fiskerimessa, sier Storli.

Jens Storli, kongress- og arrangementssjef i Visit Trondheim.

Storli kan fortelle at hotellkapasiteten er omtrent fullt utnyttet i Trondheim.

- De få rommene som ennå er ledig, vil erfaringsvis bli solgt de også. Også hotellene i Stjørdal og Orkanger merker effekten av Nor-Fishing, ifølge Storli.

Flytende hotell

I år er for første gang et skip leid inn for å huse gjester under Nor-Fishing. Veteranskipet «MS Sunnhordland» har 38 lugarer, og ligger til kai ved Skansen. Det vil si at gjestene som bor der får kort vei til det meste.

Foruten hotellene, har restauranter og drosjenæringen ekstra gode dager når det er sjømatmesser.

- Men det har også virksomheter som leverer telt, lyd, lys og den type tjenester til selve messa. Videre er fiskerimessa viktig for handelsnæringen. Mange av de tilreisende har med seg feller som vet å finne butikker, sier Storli.

- Viktig at det er i sentrum

Kongress- og arrangementssjefen i Visit Trondheim bruker Nor-Fishing som argument for at Trondheim bør ha et messeområde sentralt plassert i byen. Mye av uenigheten om utbyggingen av Trondheim Spektrum handler om plasseringen sentralt i byen, på Nidarø.

- Det er viktig at fiskerimessa holdes i sentrum av byen. Det gjør at verdiskapingen for byen og regionen blir større enn om en slik messe skulle bli holdt et annet sted, for eksempel ved Trondheim lufthavn. Vi kan sammenligne med Oslo og Bergen, der en stor del av hotellbyggingen de siste årene har skjedd ved flyplassene. I Trondheim foregår messene midt i byen, og det gir ringvirkninger for hele Trondheim. Hvis slike arrangement skjer ved en lufthavn, blir verdiskapingen begrenset til området rundt flyplassen, sier Jens Storli i Visit Trondheim.