De årlige fiskeri- og havbruksmessene er Trondheim Spektrums viktigste inntektskilde utenom Trondheim kommune. Likevel har selskapet bare inngått ettårige avtaler med stiftelsen som står bak messene.

- Stiftelsen har gjort et vedtak som sier at man er innstilt på å diskutere en mer langsiktig avtale når det er klart hva Spektrum kan tilby av fasiliteter. For å fortsette å arrangere messene her, trenger vi gode fasiliteter, sier styreleder Liv Holmefjord i stiftelsen Nor-Fishing.

Les også: Kommunen frykter konkurs for Trondheim Spektrum

Stiftelsen har to ulike avtaler med Trondheim Spektrum. De betaler leie for hallen den uken messen pågår. I tillegg betaler stiftelsen for at Trondheim Spektrum AS står for planlegging og gjennomføring av messen. Begge avtalene har vært inngått med en fast pris, og for en messe av gangen.

Holmefjord understreker at stiftelsen ønsker å videreføre messene Aqua Nor og Nor-Fishing annethvert år som i dag.

- Vårt ønske er å ha messene i Trondheim. Byen er passelig stor og har vært en god vertskapsby, sier Liv Holmefjord.

LES KOMMENTAREN: Dropp EM, bygg hallen

Gjeld på over en halv milliard

I 2017 ble det besluttet å bygge ny storhall på Nidarø, ved å låne 536 millioner kroner av Nordea. For å betjene gjelden ble det blant annet lagt til grunn at leieinntektene fra andre enn Trondheim kommune skulle økes med 17 millioner kroner. Det tilsvarer omtrent dobling av leieinntektene fra disse aktørene.

Ordføreren: - Utfordringene er større enn vi har vært klare over

I prognosen er det blant annet lagt inn leieinntekter fra NTNU på 4,5 millioner når den nye hallen står ferdig. Fasiten blir null kroner, for NTNU varslet i vår at de fra høsten av vil bruke den gamle postterminalen på Sluppen som eksamenslokale.

Under mandagens utspørring i kontrollkomiteen i Trondheim kommune ble styreleder Siri Rønning i Trondheim Spektrum spurt om hva hun visste om leieavtalene med leietakerne. Hun overtok vervet i mai i år, etter å ha vært medlem av styret siden 2015.

- Styret har ikke vært kjent med mangelen på skriftlig leieavtaler. Jeg ble først kjent med det etter at jeg tiltrådte som styreleder. Styret ble kjent med at NTNU flyttet eksamen til Sluppen via oppslag i Adresseavisen, sa Rønning.

Hun sa også at den manglende formaliseringen gjorde vanskelig å følge opp ovenfor NTNU.

- Det har nok vært slik i Trondheim Spektrum fra gammelt av at man liten grad har vært formell på leieavtaler. Det gjør også at da NTNU varsler at de ikke kommer og gjennomfører eksamen i vår, så har man få virkemiddel til å følge det opp, sier Rønning.

Uforutsigbar inntekt

Trondheim Spektrum har ikke hatt en langsiktig avtale med universitetet.

- Hvor mye vi har leid har vi avgjort fra semester til semester, sier avdelingsdirektør Knut Veium ved studieadministrasjonen på NTNU.

Han avviser at det var økonomiske årsaker til at NTNU ikke vil inngå nye avtaler med Trondheim Spektrum.

- Vi går over til en annen måte å avvikle eksamener på, og da passet ikke Spektrum for oss lenger. Det handler blant annet om behovet for strømtilførsel til eksamener med digitale hjelpemidler, sier Veium.

Les også: Trondheim Spektrum betalte 6,6 mill. for å komme ut av serveringsavtale

Investor Gunnar Heglund har kjøpt den gamle postterminalen gjennom sitt selskap Heglund Holding. Her har NTNU tegnet av leieavtale på fem år, med mulighet for forlengelse i ytterligere fem år.

- Leieavtalen er konfidensiell, men jeg kan bekrefte at vi har en høyere leiekostnad på Sluppen enn det vi hadde i Spektrum, sier eiendomssjef Lindis Burheim ved NTNU.

Økonomisk smell

Trondheim Spektrum varslet før sommeren eierne om at de har behov for bli tilført 90 millioner kroner. Bakgrunnen for den kritiske økonomiske situasjonen er både at byggingen av den nye storhallen blir dyrere enn budsjettert, og at inntektene i byggeperioden er lavere enn budsjettert. Selskapet hadde budsjettert med et underskudd på 1,3 millioner i 2018. Den siste prognosen viser at det nå går mot et underskudd på 10 millioner.

Trondheim Spektrum har nå bedt eierne om at 55 av de 90 millionene selskapet trenger tilføres som ny egenkapital. Trondheim kommune eier 78 prosent av selskapet, mens de tre storbankene Danske Bank, Nordea og Sparebank 1 til sammen eier Kommunen er største eier av Spektrum med sine 78 prosent, mens Danske Bank, Sparebank 1 SMN og Nordea til sammen eier 17 prosent.

LES ALT OM SPEKTRUM HER

Bystyret skal behandle saken på sitt neste møte, 6. september. De tre bankene sier alle nei til å skyte inn mer penger i selskapet, men rådmannen mener at politikerne bør si ja. I sin innstilling skriver at han konsekvensen av å si nei sannsynligvis er at selskapet går konkurs.