- Vi sa 6. juli at vi trengte 55 millioner kroner fra eierne. Av forsiktighetshensyn ber vi nå om 57,5 millioner, og vi mener at med den tilførselen er vi i stand til å gjennomføre utviklingsprosjektet i tråd med fremdriftsplanen og de rammer vi har, sier styreleder Siri Merethe Rønning i Trondheim Spektrum.

Styret i Trondheim Spektrum ba i juni eierne om å skyte mer penger inn i selskapet, og skisserte samtidig at de ville be byggelånsbanken om mer i lån, til sammen 90 millioner. Bakgrunnen var at den nye storhallen på Nidarø har blitt dyrere enn budsjettert, samtidig som inntektene har falt.

Trondheim kommune er hovedeier i Spektrum med 78 prosent av aksjene. Bystyret skal behandle saken 6. september, og rådmannen har innstilt på at man bør kjøpe nye aksjer i Spektrum for inntil 55 millioner for å sikre at hallen blir ferdigbygd. Rådmannen forutsetter da at det er grunnlag for videre drift, og at Spektrum og byggelånsbanken Nordea blir enige om finansieringen av resten av pengebehovet.

Rådmannen skriver videre at Nordea sannsynligvis vil stanse finansieringen av utbyggingen, dersom eierne ikke tilfører ny kapital. Det vil føre til konkurs.

Mer penger: Styreleder Siri Merethe Rønning i Trondheim Spektrum sier at de er i stand til å gjennomføre utviklingsprosjektet i tråd med fremdriftsplanen med påfyll av 57,5 millioner kroner fra eierne. Foto: Morten Antonsen

Uforsvarlig med mer lån

I en orientering styret og administrasjonen i Trondheim Spektrum har sendt eierne torsdag, står det at styret «ikke anser det forsvarlig å gjøre ytterligere opptrekk av lån, da dette vil måtte betjenes når anlegget er ferdigstilt, og i praksis svekke selskapets økonomiske handlefrihet og evne til å skape en sunn og langsiktig bærekraftig driftsøkonomi».

Det er flere grunner til at styret i Trondheim Spektrum nå mener de kan bygge ferdig hallen innenfor dagens ramme på byggelånet, dersom Trondheim kommune går inn med nye 57,5 millioner i aksjekapital. Byggelånet er på 536 millioner, men etter refusjon av tippemidler og garantier fra kommunen er det på 510 millioner.

Da styret i Trondheim Spektrum varslet at selskapet trengte til sammen 90 millioner i juni, ble det påpekt en del usikre poster.

Ett av punktene var om det var brukt driftsmidler til å finansiere den nye hallen.

Betalt av driften

- Vi har avdekket at det er store kostnader tidlig i prosjektet som har vært finansiert av selskapets driftslikviditet, og aldri er overført til byggelånsfinansieringen. Selskapet har derfor en fordring på byggelånet på elleve millioner, sier Rønning.

Det er fortsatt usikkert hvor stort merverdiavgiftsfradrag byggeprosjektet får. Det er budsjettert med et fradrag på 80 prosent, men en forhåndsuttalelse fra Skatt Midt-Norge sier et lavere fradrag på 61,7 prosent, som vil øke prisen på utbyggingen med 24 millioner.

Rønning sier de har fått bistand fra Deloitte til en momsutredning, hvor Deloitte mener riktig fradragsprosent er mellom 69 og 79.

- Vi bør se på hele organiseringsmodellen samt andre problemstillinger, og vi kan komme dit at vi får 100 prosent fradrag, sier Rønning.

Advarer mot forsinkelse

Flertallet i finanskomiteen i Trondheim vedtok torsdag et alternativt forslag til rådmannens innstilling til bystyret. Der krever de en grundig selskapsanalyse som viser inntektssituasjonen og driftskostnader etter ferdigstillelse av den nye hallen, hvordan leieinntekter skal sikres og om driftsmidler er brukt til investering. De vil også at Trondheim Caterings økonomiske situasjon og fremtidsutsikter vurderes og at momskompensasjon avklares.

I komitémøtet var det fortsatt en aksjeutvidelse på 55 millioner som lå på bordet, og kommunaldirektør Olaf Løberg sier at en eventuell økning er noe rådmannen vil vurdere og redegjøre for i et notat til bystyret.

- Etter mitt syn er det ikke avgjørende for selskapets videre drift om man ber om 57,5 millioner eller 55 millioner kroner. Det er tross alt satt av åtte millioner i sikkerhet, sier han.

Løberg advarte i møtet i komiteen om gjøre et vedtak som ville forsinke bystyrets behandling av aksjeutvidelsen, og mente det i tilfelle ville gi en uforutsigbar og dramatisk situasjon. Løberg redegjorde for brevet fra styret i Spektrum, og mente at informasjonen de fikk på torsdag i stor grad svarer opp kravene fra flertallet i komiteen.

- Rådmannen ville uansett vedtak i dag lagt frem den informasjonen som er mulig å skaffe før bystyremøtet den 6. september, sier Løberg, og mener bystyret dermed kan gi fullmakt til å gå inn med mer penger på neste møte.

Løberg gjorde det samtidig klart at det er vanskelig å gi noe sikkert svar om hallens fremtidige inntekter, men at rådmannen i likhet med Nordea la til grunn at er inntektsgrunnlaget er til stede.

Advarte: Olaf Løberg, kommunaldirektør for økonomi og finans i Trondheim kommune, advarte mot en situasjon der politikerne utsetter avgjørelsen om å gå inn med mer penger i Trondheim Spektrum. Foto: Christine Schefte

- Ikke fått alle svar

Komité-leder Michael Momyr (H) som fremmet forslaget på vegne av Høyre, MDG og Rødt, sier at det nå blir opp til de enkelte parti å ta stilling til informasjonen som kommer frem i forkant av bystyremøtet.

- Rådmannen gir nå en hel del opplysninger som er helt ferske, og det viser nettopp at spørsmålene ved å bruke 55 millioner gjør at man tenker seg om, sier Momyr, men mener fortsatt at alle spørsmål ikke er besvart.

Etter Trondheim kommune, er Nordea, Sparebank 1 SMN og Danske Bank de største eierne i Trondheim Spektrum med til sammen 17 prosent av aksjene. Alle bankene har sagt nei til å skyte inn mer aksjekapital.

Danske Bank og Sparebank 1 SMN har varslet at ønsker å selge sine aksjeposter på henholdsvis 9,4 og 5,6 prosent for én krone hver til Trondheim kommune. Løberg sier han vil innstille på at politikerne sier ja til kjøpet.