For fire uker siden var Kari Åker, bonde og Bondelaget i tidligere Sør-Trøndelag, alvorlig bekymret for at det var for tørt. Nå har hun en gryende bekymring for at det er for vått.

- Trenger oppholdsvær

- Graset har vokst bra i regnet som har falt de siste ukene, men nå trenger vi oppholdsvær noen dager for å komme oss ut på åkeren og slå, sier Åker.

Der oppe: I juli håpet Kari Åker at værgudene ville fikse regn. Det gjorde de så til de grader.

Hun driver melkeproduksjon i Rissa. I likhet med resten av Trøndelag, har det regnet godt også på gården hos bondelagslederen de siste ukene. I Trondheim har det regnet 24 av 24 dager til nå i august. Hvis nedbøren fortsetter, kan problemet ha snudd, fra at det har vært for lite regn, til at det blir for mye.

Det velsignede regnet

Ennå har august-regnet mest vært en velsignelse, ikke en forbannelse. Situasjonen for husdyrhold er ikke så kritisk som den var i slutten av juli. Før regnet kom, lå det an til at mengden grasfôr for en del bønder sør i Trøndelag ville bli rundt 30–50 prosent av en normalavling.

- Slik det ser ut nå, ligger det an til at Trøndelag under ett vil få grasavlinger på 80 prosent av det normale, sier Tore Bjørkli, landbruksdirektør i Trøndelag.

Landbruksdirektør Tore Bjørkli.

Bjørkli understreker at det er store lokale variasjoner. Noen steder vil det bli grasavlinger på det normale, mens noen fortsatt mangler mye grasfôr både i kvalitet og volum.

Men uheldig for korn

- Regnet redder grasslåtten, men regnet er i ferd med å bli utfordrende for kornet. Det blir en del svertesopp i kornåkrene med mye regn. Det vises nå en del steder at åkre er blitt mørke av svertesopp.

- Det vi trenger nå er vind, oppholdsvær og solskinn, sier Bjørkli.

Bra selv i Oppdal

Marit Vindal, melkebonde i Storlidalen i Oppdal, er blant bøndene som har vært hardt rammet av tørken tidligere i sommer. Noen steder i Oppdal har det vært like lite nedbør som på Østlandet. August-regnet gjør at situasjonen har gått fra kritisk til ganske bra også i Oppdal. Vindal er likevel ikke med på at det har kommet for mye regn.

- Bakken har vært så tørr at den suger fuktigheten til seg. Regnet kom i grevens tid, sier Vindal.

Bruker mer kraftfôr

Marit Vindal regner med at deres gård i Storlidalen vil kunne få 75 til 80 prosent av en normalavling med gras. Problemet nå er ikke volumet, men kvaliteten på graset.

- Vi har valgt å satse på volum, slik at dyra blir mette. Slik sommeren ble, vil mye av graset ha lavere næringsinnhold enn vanlig. Det må vi kompensere med økt bruk av kjøpt kraftfôr, sier Vindal.

Trenger kornhalm

Landbruksdirektør Tore Bjørkli minner om at det er ekstra viktig i år at kornhøsten blir bra. Det handler om mer enn gode avlinger og selvforsyning av korn.

- Vi trenger en god kornhøst også for å kunne hjelpe tørkerammede bønder med kornhalm, særlig gårdsbruk lenger sør i landet, som har vært hardere rammet av tørke enn vi er her i Trøndelag, sier Tore Bjørkli.

Det er lavere næringsinnhold i kornhalm enn i gras, men mangelen på gras gjør at halm likevel vil bli et viktig vomfyll for melkekyr og andre husdyr den kommende vinteren.

Slik blir avlingene

Ifølge landbruksdirektøren ligger avlingene i Trøndelag an til å bli omtrent slik, sammenlignet med et normalt avlingsår:

  • Gras: 80 prosent

  • Korn: 90 prosent

  • Grønnsaker: 100 prosent

PS: Etter en lang periode med regn, er det meldt tørt og fint vær i Trøndelag fra mandag.