Regionsjef Vidar Rognes hos Aktiv Eiendomsmegling i Trondheim sier at det er en stor og udekket etterspørsel etter slike eiendommer innenfor pendleravstand til Trondheim.

- Det er også stor etterspørsel i kommuner som Melhus, Skaun og Malvik, men hvis du kommer lenger unna så avtar prisene. Da havner man utenfor sirkelen, sier Rognes.

Småbruket i Brøttemsvegen i Klæbu, ikke så langt fra skianlegget i Vassfjellet, ble solgt tirsdag denne uken. Eiendommen er på rundt 150 mål, der rundt 43 mål er dyrka mark og 98 mål er skog.

Etter budrunden endte prisen på 5 050 000 kroner, opplyser Rognes.

Bo for seg selv

Både våningshuset og driftsbygningen er bygd på 1950-tallet, mens et lite uthus er fra 1960. Rognes sier at standarden på bebyggelsen kommer i andre rekke når det kommer til slike eiendommer. Den har også jaktrettigheter, men Rognes tror ikke det hadde vesentlig betydning.

- Her får de en boplass helt for seg selv, der de både kan ha hest og hund, sier Rognes.

Han sier at det var rundt 100 personer på visningen i Klæbu, men at det inkluderer familier som kom sammen for å se. Han sier at mange av dem hadde tilknytning til Klæbu fra før, men at de gjerne hadde jobb i Trondheim.

Det ble sendt ut 170 salgsoppgaver, noe Rognes omtaler som veldig mye. Til slutt var det ni personer som la inn bud på eiendommen.

- Fra 3,5 millioner og opp så var det tre-fire personer med i budgivningen, sier han, og forteller at det var flere som var villige til å strekke seg langt.

Småbruk: Eneboligen på eiendommen har et bruksareal på 153 kvadratmeter. Foto: Aktiv Eiendomsmegling

Konsesjonsplikt

Landbrukseiendommen har bo- og driveplikt, og kjøperen er avhengig av konsesjon til kjøpet. Kommunen og statlige myndigheter har mulighet til å nekte konsesjon, blant annet hvis de mener at den avtalte prisen ikke er i tråd med en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling.

For to år siden stanset Landbruksdirektoratet salget av en eiendom i Malvik, fordi de mente at prisen på 16,3 millioner kroner var for høy. Saken hadde da blitt behandlet av både kommunen og Fylkesmannen, der kommunepolitikerne sa ja og Fylkesmannen sa nei.

Rognes tviler likevel på at det vil skje i dette tilfellet. Han opplever at flere kommuner nå har sluttet å drive priskontroll, og at systemet har blitt svært liberalisert etter at Høyre og Frp fikk regjeringsmakt.

Hevet grensene

Tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsket i utgangspunktet å fjerne hele konsesjonsloven, men det viste seg raskt at det var flertall mot forslaget på Stortinget.

I stedet innførte regjeringen i fjor endringer der skogeiendommer uten jordbruksareal ble unntatt for priskontroll, mens arealgrensen for konsesjonsplikt, boplikt og odel ble hevet fra 25 til 35 mål dyrka mark.

Rådmann Kjetil Mjøsund i Klæbu sier at det er sjelden det omsettes eiendommer av denne typen i Klæbu, og at han derfor ikke kan si noe om kommunens praksis i slike tilfeller.

- Vi skal behandle konsesjonssøknaden når den foreligger, og der vil vi ta hensyn til alle elementene. Hva utfallet blir kan jeg ikke forskuttere, sier Mjøsund.