Traasdahl, opprinnelig fra Orkdal, har selv gjort braksuksess i USA. Han har startet og solgt to selskaper, det siste var Tapad som Telenor kjøpte for tre milliarder kroner i 2016. Nå vil han hjelpe andre gründere til å bli store – forhåpentligvis virkelig store.

- Nå har jeg vært på en 14 måneder lang reise rundt i verden med familien. Jeg har hatt tid til å tenke på hva jeg vil bruke tiden min på, og det er blant annet på å hjelpe andre nordmenn til å bli store i USA. De skal bli globale vinnere, sier seriegründer Are Traasdahl når Adresseavisen møter han i Dogu sine lokaler på Solsiden.

Tapad-milliardæren har lansert Spring Capital Polaris. Dette er et investeringsselskap som skal bruke en kvart milliard kroner på å hjelpe norske teknologiselskaper til å vokse internasjonalt. Først ut er Dogu.

Bedriftsbesøk: Are Traasdahl investerer i Dogu, og besøkte dem i Verftsgata fredag. Her sammen med Remi Allegre og Eirik Langsether. - Det gir meg mye å jobbe med unge gründere, sier seriegründer Traasdahl. Foto: Kim Nygård

Full match

Softwareselskapet Dogu leverer et digitalt salgsmotivasjonssystem som de kaller SalesScreen. Konkurranser og gamification på storskjermer skal gjøre jobben for selgere mer morsom og interaktiv.

Sindre Haaland kom rett fra NTNU og startet selskapet i 2011. Dogu har nå 26 ansatte og en omsetning på i underkant av 30 millioner kroner. Nå vil de bli størst i verden innen sin bransje.

- Etter å ha bygd oss opp i Norge, og begynt å posisjonere oss i Europa og USA, trengte vi en investor som kan bidra med kapital og kompetanse på internasjonalisering. Vi har klart oss i sju år uten investorer. Vi har vært i dialog med flere uten å finne den rette, men med Spring Capital Polaris ble det full match. Partnerne har selv bygd opp selskaper og vært «hands on», sier Haaland, gründer og administrativ direktør, som flytter til New York for å sitte tett på USA-satsingen.

Møterommet: Are Traasdahl møtte opp på møterommet til Dogu i Trondheim. Nå tar han deler av selskapet med seg til USA. Foto: Kim Nygård

Kulturforskjeller

I USA vil han også jobbe tett med Traasdahl. For han har vært «hands on» som gründer selv, og vil fortsette med det som investor.

- Jeg har selv base i New York, og når Sindre kommer flyttende vil han bli en del av mitt nettverk. I USA må du kjenne noen som kjenner noen for å komme innenfor. Jeg kan ta Sindre og Dogu under vingene mine og hjelpe dem på riktig vei, sier Traasdahl som investerer 20 millioner i Dogu i første omgang. Men det kan komme ytterligere 20–30 millioner i potten.

- Jeg har jobbet fra USA i 20 år og sett mange nordmenn prøve seg uten å klare det. Det er særlig tre feil de gjør. De skjønner ikke hvor stort markedet faktisk er, de gjør feilansettelser og de priser produktene sine for lavt, det er lettere å sette ned prisen enn å sette den opp, sier Traasdahl som særlig vil bidra med de riktige ansettelsene.

- Jeg vil påstå at ni av ti ansettelser nordmenn gjør i USA er feilansettelser, amerikanerne har ofte cv-er som ikke stemmer helt med virkeligheten. Det er ikke vi vante med, sier Traasdahl som kan mye om kulturforskjellene som oppstår når norsk og amerikansk næringsliv møtes.

Kunnskapsdeling

- Det er et stort potensial i norsk teknologi og det er et stort marked i USA, og det er viktig for Norge å etablere seg internasjonalt. Ja, vi har fortsatt oljen, men vi må også få økonomi i teknologien, sier Traasdahl som har møtt rundt 200 bedrifter i jakten på dem han vil investere i.

- Dogu er først, så kommer neste selskap om tre-seks måneder. Det er et trangt nåløye. Det må være en viss størrelse på selskapet før jeg går inn. De må ha en solid posisjon i hjemmemarked, for å kunne skalere globalt. De må ha en omsetning på mellom 30 og 50 millioner, de må ha mellom 30 og 50 ansatte og de må ha lange kontrakter om å selge software til bedrifter, sier Traasdahl.

- Gjør du dette som idealist eller for å tjene penger?

- Begge deler. Jeg investerer som idealist, jeg har selv lyktes som gründer og vil overføre den kunnskapen jeg sitter med. Men skal en gründer lykkes internasjonalt må økonomien fungere, og da tjener vi penger. Det er umulig å tjene penger uten å ha en motivasjon om noe annet og viktigere i bunn, og det er umulig å kun ha motivasjon, men ingen penger, sier Traasdahl.

Trønderske penger

Spring Capital Polaris blir basert både i Oslo og New York, og Traasdahl har Jostein Pettersen og Gunnar Sellæg med seg som grunnleggere av investeringsselskapet. De har også fått med seg både penger og kunnskap fra en rekke kjente nordmenn, som blant annet Jon Fredrik Baksaas og Kristin Skogen Lund.

- Jeg har også med med trønderske investorer, som Ivar Koteng, Trond Riiber Knudsen og Knut Magne Risvik, sier Traasdahl.

- Kommer du til å investere i flere trønderske bedrifter?

- Ja, jeg har sett på flere aktuelle, men ikke landet noe ennå. Det som er helt klart, det er at det er Trondheim som er Norges teknologihovedstad. Og jeg synes jo selvsagt det er ekstra artig å hjelpe trønderske bedrifter, jeg er vokst opp i Trøndelag og studert ved NTNU. Foreldrene mine bor her og alle barndomsvennene mine. Jeg var her i fire uker i sommer og kommer til å være innom minst sjette hver uke fremover også, sier Traasdahl.

- Men samtidig som du skal hjelpe andre i å lykkes i USA, så skal du etablere ditt eget nye selskap også?

- Ja, men jeg kan ikke si mer enn det foreløpig, sier en hemmelighetsfull Traasdahl.