Torsdagskveld åpnet Buckethaus med vernissasje, i andre etasje i Verftsgata 4 på Solsiden.

Her blir det etter hvert både fotostudio og kontorplasser til frilanserne. Alle skal fortsette å være selvstendige, som før. Det nye er derimot at de også er en del av et agentur. At de er et agentur betyr at jobber kan bookes gjennom en felles meny.

- Jeg er ansatt som daglig leder, men skal i tillegg jobbe som utøvende stylist, kreativ konsulent og prosjektleder, sier Hege Biermann.

Kollektiv: Kreative frilansere tar over Verftsgata 4. Hege Biermann blir daglig leder i agenturet Buckethaus.

Biermann fikk ideen til agenturet for flere år siden, men det har tatt litt tid å finne lokale, som både er stort nok og sentralt, samt riktig forretningsmodell. Nå er hun eier og daglig leder av Buckethaus, sammen med partnerne Frank Trana og Ole Ekker. Trana er designer, AD og illustratør, mens Ekker er fotograf.

Samlet på et brett

- Vi er mange visuelle kreatører i Trondheim, men hvorfor sitte på hver vår tue?

Det spurte Biermann seg, og dermed var ideen født.

- Jeg vil være den som tar imot og fordeler oppdrag som kommer til Buckethaus, jeg gir oppdragene til den eller de som passer best til jobben. Det kan være et oppdrag til én frilanser eller jeg kan sette sammen et team, sier Biermann. Nå er hun spent på hvordan dette blir tatt imot av næringslivet i byen.

Åpningsfest: Buckethaus åpnet torsfag, her fra vernissasjen. Fra venstre: Leikny Havik Skjærseth, Ole Ekker, Ola Wold, Geir Mogen, Hege Biermann, Marius Rua, Frank Trana og Joakim Ulseth. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Når et firma behøver en fotograf, eller de skal profilere seg på en ny måte og trenger en designer eller animatør, er det ikke så lett å vite hvor de skal henvende seg i vrimmelen av frilansere. Nå kan de ta kontakt med oss og så setter jeg dem i kontakt med den riktige fagpersonen. Her er alle samlet på et brett, sier Biermann.

Tror på vekst

Buckethaus består foreløpig av ti frilansere, med overvekt av fotografer.

- Alle i stallen er allerede etablerte frilansere og svært dyktige fagfolk. Vi har satt sammen en spennende miks med både yngre «shootigstars», godt etablerte og de i midten. Alle er håndplukket. Vi satte opp en liste over de flinkeste, de vi helst ville ha, så begynte vi på toppen, sier Biermann.

Hun er derimot sikker på at de etter hvert skal bli enda flere enn ti.

Vil bli større: Hege Biermann leder et agentur med ti i stallen, men håper å bli støtte etter hvert.

- Vi stoppet på ti i første runde, fordi vi må teste konseptet i markedet og tenker at ti stykker en bra start. Men jeg er ganske sikker på at vi vil vokse. Da jeg fikk ideen om et agentur snakket jeg med flere frilansere for å teste ut om dette var noe de ville være med på, og jeg fikk stående applaus fra alle. Vi kan også knytte til oss frilansere som ikke vil sitte her på huset, sier Biermann.

Les også kommentaren av Kari Hovde om at sosiale kontorfellesskap har inntatt Midtbyen. For de mindre fleksiblem gjør et kaffeslabberas hver morgen nytten.

Letter å skille jobb og fritid

Stadig flere jobber som frilansere, og Trondheim har allerede flere inkubatorer, eller såkalte co-working-plasser. De fleste for teknologi-gründere, som Digs og Work-Work, mens det blant annet er samlet flere kunstnere på Atelier Ilsvika.

Adresseavisen gjorde en opptelling like ved utgangen av 2017, og fant da at det finnes cirka 600 kontorplasser i arbeidsfellesskap til leie i Trondheim.

Jonas Vaag er psykologspesialist og førsteamanuensis ved NTNU. Han har forsket på frilansansatte i musikkindustrien, og foreleser i arbeidspsykologiske modeller blant selvstendig næringsdrivende og frilansyrker. Han ser et arbeidsliv i endring når stadig flere blir sin egen sjef.

- Du får frihet på den ene siden, men dermed også mindre forutsigbarhet og struktur. Et arbeidsfellesskap kan kompensere for mangelen på nettverk. Slike steder kan legge til rette for nettverk, konstellasjoner og samarbeid som ikke ville oppstått uten at et slikt fellesskap er til stede. Kunnskapsdeling er også et viktig poeng. Dessuten vil det å ha et fysisk arbeidssted å gå til kunne legge til rette for sunne rutiner og et mer definert skille mellom arbeid og fritid, uttalte Vaag til Adresseavisen da vi skrev om økningen av frilansere.

Felles lunsjbord

Dette kjenner Biermann seg igjen i.

- Selv om at vi ser at tendensen er at flere ønsker å være uavhengige og bestemme over egen arbeidshverdag, så ser vi helt klart at det likevel er et behov for å være en del av noe. Hos Buckethaus får de begge deler, uavhengighet samtidig som de er en del av et hus og et fellesskap, et sted å sparre og få tilbakemelding, sier Biermann.

Gode ideer kan komme både rundt lunsjbordet, i møter eller bare gjennom det å dele kontor og sitte sammen.

- I Buckethaus blir frilansere en del av noe større enn seg selv, og vi merker allerede at fellesskapet gir synergier.