Huseier Frode Reinertsen er oppgitt over at kommunens godkjenning av familieboligen de har flyttet inn i er opphevet.

- Vi ser i ettertid at du skal ha ganske god kjennskap til lover og regler, og at det ikke er for vanlige folk å bygge, sier Reinertsen.

Boligen i Øvre Bergsvingen 7a er en eplehagefortetting med en lang forhistorie. Eneboligen ligger på ei tomt mellom firemannsboligen i nummer 7 og nummer 5.

I 2013 godkjente byplankontoret fradelingen av tomta. Naboer klaget, men fikk ikke medhold hos Fylkesmannen som stadfestet vedtaket i juni 2014.

Høsten 2013 ga Trondheim kommune rammetillatelse til å bygge en vertikaldelt tomannsbolig på den nye tomta. Men etter naboklager opphevet Fylkesmannen tillatelsen sommeren 2014.

Nytt tak: Taket på eneboligen er etter endringen som kommunen godkjente, trukket over hele verandaen.

Kjøpte prosjekt

Tiltakshaver Røllikveien 2 AS, som i dag heter Wg Utbygging, reduserte så tomannsboligen til en enebolig. I mars 2015 godkjente kommunen en enebolig med sokkelleilighet. Naboer klaget igjen, men Fylkesmannen stadfestet tillatelsen i februar 2016.

Røllikveien 2 bygde ikke huset, men solgte prosjektet til ekteparet Frode Reinertsen og Cecilie Høines Reinertsen.

Frode Reinertsen forteller at de måtte endre på eneboligen som det var gitt tillatelse til.

- Men det tegningsgrunnlaget som var utgangspunktet for tillatelsen lot den seg ikke bygge, og vi måtte ha ny arkitekt inn og tegne om. I den forbindelsen foreslo arkitekten noen små endringer, både av estetiske grunner og for å forenkle byggingen, sier Reinertsen.

Balkong: Naboene klaget på endringen av balkongen utenfor kjøkkenet til Frode Reinertsen og familien. Arealet på balkongen er ifølge arkitekten redusert, sammenlignet med det Fylkesmannen tidligere har godkjent.

Opphevet kommunens ja

Kommunen godkjente endringene i august 2017, og mente endringene er så små at de må aksepteres, og at noen er så små at de ikke er søknadspliktige.

Men de nærmeste naboene klaget. De klaget blant annet på at kommunen tillot tak over verandaen i sør på 28 kvadratmeter (kvm), at inngangspartiet er utvidet med 9,6 kvm og at en ny trapp ned fra verandaen på utsiden gir innsyn og er sjenerende. Samtidig er en balkong utenfor kjøkkenet redusert, opplyser arkitekten. Arealet som boligen opptar av tomtens areal, medregnet balkonger og carport, er med endringene økt vel åtte kvm.

Fylkesmannen opphevet i sommer kommunens endringstillatelse. Reinertsen sier de ble overrasket over Fylkesmannens nei til endringene, som er en endelig avgjørelse.

- Min kone og jeg er ikke eksperter på verken bygging eller det formelle rundt det. Vi har bare støttet oss på råd fra entreprenør og arkitekt. Jeg synes det er rart at Fylkesmannen og kommunen tolker lovverket så forskjellig, og det er en stor grad av skjønn også i dette, sier Reinertsen.

Lang saksbehandling

Han sier de begynte å bygge fordi de ikke trodde saksbehandlingen ville ta så lang tid som det gjorde.

- Vi begynte å grave og lage kjeller, fordi det ikke var berørt av endringen på det godkjente huset. Vi trodde kommunens behandling tok tre måneder, men det tok ni måneder før kommunen ga godkjenning. Fylkesmannen har også brukt lengre tid en fristen, sier Reinertsen.

- Visste dere ikke at det var en risiko å begynne å bygge før naboklagene var ferdig behandlet hos Fylkesmannen?

- Hvis vi ikke hadde begynt å bygge, hadde det kommet på samme tidspunkt som vi forberedte å selge huset vi bodde i før. Det ville gitt store kostnader fordi vi har et byggelån, og det ville kostet oss flere hundre tusen å vente, sier Reinertsen.

Trapp: Byggesakskontoret sa ja til denne trappa i endringstillatelsen, som Fylkesmannen har opphevet. I boligen Fylkemannen hadde godkjent var det ikke trapp opp til verandaen. Naboer mener trappa er til sjenanse for dem.

- Små endringer

Han fraråder andre å kjøpe boligprosjekter som ikke er ferdig bygd.

- Jeg vil ikke anbefale folk å bygge på bakgrunn av dette prosjektet. Entreprenøren, Kronebygg, gikk også konkurs. Vi har fått vår del av motbør. Vi kan ha forståelse for naboene som har klaget, men samtidig er det vanskelig for oss som har fått ja fra kommunen for noe som arkitekten anser som små endringer. Det er fortvilende, sier Reinertsen.

Reinertsen har etter Kronebyggs konkurs selv leid inn håndverkere for å få ferdig boligen, som fikk midlertidig brukstillatelse fra kommunen i mai.

Byggesak må behandles på nytt

Når endringstillatelsen nå er opphevet, må kommunen behandle søknaden på nytt, forteller avdelingsleder Ingeborg Semundseth ved byggesakskontoret.

- Saksbehandler vil på nytt gå gjennom saken for å rette opp feil og mangler Fylkesmannen har påpekt. I noen tilfeller vil det også være behov for dialog med søker hvor prosjektet kanskje må justeres noe, sier Semundseth.

Hun kan foreløpig ikke si hvor lang tid det tar eller hva utfallet kan bli.

Hun sier det ikke er ofte at boligen er ferdig bygd, når Fylkesmannens avgjørelse kommer i slike klagesaker.

- Søker er informert om klagebehandlingen, og dersom de velger å starte byggeprosessen gjøres dette på egen risiko. De fleste velger da å bare starte så vidt, slik at bygget lar seg omprosjektere, sier Semundseth.

- Ikke rom for økt størrelse

Seksjonsleder Trond Flydal hos Fylkesmannen i Trøndelag mener den tidligere klagesaksbehandlingen for Øvre Bergsvingen 7a gir klare føringer om at det ikke er rom for ytterligere utbygging på eneboligen som til slutt ble godkjent.

- Som privatperson er det kanskje vanskelig å orientere seg, men de har hatt arkitekten og kommunen å støtte seg på og forhistorien er ikke uproblematisk. Her har man tidligere fått avslag på større tiltak, men fikk godkjent et noe mindre bygg. I vår tidligere godkjenning ble det gitt uttrykk for hva som kunne aksepteres, sier Flydal.

Han påpeker at den nye boligen ligger sjeldent nært firemannsboligen på den ene siden og at i den siste endringssøknaden har tiltakshaver ønsket å øke byggets størrelse igjen.

Flydal anslår at Fylkesmannen opphever 20–30 prosent av tillatelsene kommunene gir.

Fylkesmannen har frist på 84 dager, ca. tre måneder, på å behandle slike saker. I denne saken har Fylkesmannen brukt nesten sju måneder og begrunner det med stor saksmengde.