Bli med på colonialmajor Reitans verdireise

Odd Reitan har restaurert familiegården i Soknedal. Her lærer lederne i Reitangruppen at tillit gir tempo og tempo gir lavere kostnader.

Samler gjengen: Odd Reitan skal foreviges foran det som før var gårdens hoveddør sammen med et av kullene i kurset som kalles verdireisen.  Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

- Amna, du har skrevet at du vil utvikle medarbeiderne dine til å bli dyktige kjøpmenn. Ja, det er det dette handler om! Takk, Amna, du har skjønt det! De som er her skal skape gode kjøpmenn, og de skal unne dem både å gjøre det bra og å tjene penger. Peder, du skriver at du vil behandle mennesker med respekt. Det er vakkert å lese, fantastisk!

Tidlig krøkes: - Her lærte du å sykle, sier Berit Hvalryg, rektor på verdiskolen, og Odd Reitan får fortelle om sine personlige erfaringer med læring.  Foto: Terje Svaan

Engasjert: Odd Reitan sier han kunne vært bare eier og investor, men at det gir ham mye å delta i kulturbygging blant alle lederne som er ansatt i Reitangruppen. Her lytter fra venstre: Reidar Sørvåg fra Rema Distribusjon, Kaia Andresen fra Rema 1000 Norge og Marianne Kolberg fra Reitan Convenience Norge.  Foto: Terje Svaan

 

Colonialmajor Odd Reitan (67) står foran 13 ledere fra Reitangruppen. Lederne, fra Danmark, Sverige og Norge, har nettopp kommet til Fløtta gård i Soknedal. De er ett av mange kull i Verdireisen, som er ett av kursene Reitangruppens egen verdiskole arrangerer.

LES OGSÅ: Rema 40 år: - Jeg har ikke gjort så mye feil etter 1979

Fløtta gård vises godt fra E6, når du kommer til Soknedal. Det mest iøynefallende er et nybygd tårn mellom de to hovedbyggene i det opprinnelige firkanttunet.

Restaurert: Fløtta gård i Soknedal er restaurert og mye takket være den nye tårnbygningen er gården godt synlig fra E6.  Foto: Terje Svaan

Utsikt: Odd Reitan står i tårnbygningen og har utsikt over Soknedal.  Foto: Terje Svaan

 

- Jeg har brukt mye av barndommen min her. Jeg besøkte ofte besteforeldrene mine som drev gården og har med meg mange verdier herfra. Tanker, holdninger og ideer fra Fløtta har formet filosofien Reitangruppen har i dag, sier Reitan.

Rema 1000 feiret nylig 40 år: Her kan du se de historiske bildene fra Adresseavisens fotoarkiv.

Mer enn bare eier

Odd Reitan sin far Ole sa fra seg odelen på Fløtta gård, og lot lillebroren bli gårdbruker. Storebror ville bli kjøpmann i byen, men bygde seg familiehytte i nærheten.

Etter hvert ble gårdsdriften lagt ned, og Reitan kjøpte gården i 2008. Like etter startet restaureringsjobben. Fløtta gård sto ferdig restaurert i 2015, og nå brukes gården både privat og til Reitangruppens verdiskole. Ledere fra alle forretningsområdene til Reitangruppen bruker gården til trening på verdibasert ledelse.

Uke-Adresse reiste forrige sommer fra sans og samling langs E6. I Soknedal møtte de Odd Reitan. Les møtet med ham og mange flere.

Ønsker velkommen: Når kursdeltagerne kommer til Fløtta gård, står Odd Reitan, sjefen selv, og tar imot. Her har Stian Breivik, fra Reitan Convenience Norge (til venstre) og Peder Drejer, fra Rema 1000 Danmark, nettopp kommet.  Foto: Terje Svaan

 

Sjefen selv, Odd Reitan, administrerende direktør i morselskapet Reitangruppen AS, møter alle som er på opplæring på Fløtta gård.

- Hovedoppgaven her er å bygge kultur. Finne felles verdier og ut fra dem en standard for hvordan vi skal drive forretninger. Jeg vil være tett på kulturbyggingen. Jeg er mer enn bare eier og investor. Jeg er genuint interessert i dem alle, sier Reitan.

LES OGSÅ: Odd Reitan overrakte bryllupsgaven til Kreftforeningen

Nå har han nettopp fått telefon om at 13 ledere er plukket opp på flyplassen på Værnes. Bussen er på vei mot Soknedal. Reitan sitter ved kjøkkenbordet på Fløtta gård, drikker kaffe og leser gjennom hva lederne har skrevet om seg selv. Det må alle gjøre før de kommer. Med en grønn markeringstusj markeres det som trigger ham.

LES OGSÅ: Kjærligheten mellom Odd og Hilde har blomstret siden 2012

Klare for kurs: Odd Reitan og Berit Hvalryg fra Reitangruppen sammen med kursdeltager Reidar Sørvåg fra Rema Distribusjon. 

 

Kjøkkenbordspraten

- Det er her på Fløtta jeg har røttene mine, og dermed er det lett for meg å snakke om kulturbygging her. Jeg har knagger å henge det på, sier Reitan. Sånn som at nøkternhet fra gårdslivet har blitt til kuttismen. At det enkle er det beste er også inspirert herfra.

Kjøkkenbordet var et viktig sted i colonialmajorens barndom, og er det fortsatt. Nå sitter han ved bordet sammen med Berit Hvalryg, som er rektor for Reitangruppens verdiskole og dermed har hovedansvaret for opplæringen.

- Vi har en fast spørsmålsrunde når jeg er her, da kan lederne spørre meg om alt. Den runden tar vi her på kjøkkenet og vi kaller det kjøkkenbordspraten, sier Reitan.

LES OGSÅ: Bryllupsfeiring med vennefest på Clarion

Kjøkkenbordsprat: Odd Reitan har trua på samtaler rundt et kjøkkenbord. Derfor samles alle lederne som kommer til Fløtta gård rundt langbordet. Her sammen med Berit Hvalryg, rektor på Reitangruppens rektorskole.  Foto: Terje Svaan

 

- Kjøkkenbordspraten er en del av stammespråket vårt, sier Hvalryg. Det er fin symbolikk i det, å samles rundt nettopp et kjøkkenbord.

- Kjøkkenbordet sto her før restaureringen også, men det sto andre veien. Jeg satt her mye som liten gutt, i hjørnet her, og fikk delta på samtaler. Da jeg hadde det vi omtaler som første styremøtet med guttene mine, Ole Robert og Magnus, så foregikk også det rundt et kjøkkenbord. Kjøkkenbordsprat er viktig for meg, sier Reitan.

Kjøkkenbordsprat: Odd Reitan har trua på samtaler rundt et kjøkkenbord. Derfor samles alle lederne som kommer til Fløtta gård rundt langbordet.  Foto: Terje Svaan

 

For mye byråkrati

Hvalryg er rektor, men verdiskolen har også med seg forskere fra Handelshøyskolen ved NTNU og rådgivere fra Mind på laget.

- Det gjør at vi får inn litt ferskvare, sammen med våre interne krefter. Vi får hjelp, og så er det en artig bekreftelse på at vi ligger langt fremme i å lære bort verdibasert ledelse. Forskerne forteller oss at vi vet hva vi holder på med. Det selv om vi bruker vårt egen stammespråk, sier Hvalryg.

LES OGSÅ: Odd Reitan kan holde Norge gående i ni dager

Starten: Odd Reitan foran bilde av farens første butikk i Nonnegata. - Jeg husker jeg satt i bilen med morsan og ventet på at farsan skulle stenge butikken og komme ut til oss for å dra på hytta i Soknedal. Han hadde hvit frakk og penn i lomma, minnes Reitan. Her sammen med bestyrer Morten Undlien og rektor ved verdiskolen, Berit Hvalryg.  Foto: Terje Svaan

 

- Men hva er det viktigste dere lærer bort?

- Tillit, kommer det kjapt fra Hvalryg.

- Ja, altfor ofte stopper fremgang opp på grunn av mangel på tillit. Alle skal følges med, alt skal noteres. Det er for mye byråkrati og da går det gæli vei. Vi må stole på hverandre. Det er når vi gir og får tillit, at vi kan bygge en effektiv struktur. Alle må skjønne pointet, det må sitte i ryggmargen, sier Reitan.

- Men det ikke lett. Det må trenes på, og det må reflekteres rundt hva som fremmer tillit, sier Hvalryg. Og det er det som snart skal skje oppe i andreetasjen på det som før var en gammel låve. Det er her skoledelen på Fløtta gård er.

Venter på besøk: Odd Reitan og Morten Undlien, bestyrer på Fløtta gård, legger de siste planene før gjestene kommer. 

 

Fra grisebinge til karbonader

Bussen har kommet og 13 ledere kommer inn på gårdstunet. Reitan står i tårnbygningen, sammen med Morten Undlien som er gårdens bestyrer. Begge håndhilser og sier velkommen hit. Så tas alle med ut igjen og det tas bilde av gruppa foran døra til dagens bestyrerbolig. Døra her er den som før var i hovedhuset, med da dette bygget ble revet ble døra flyttet.

Kursstart: Bestyrer Morten Undlien tar bilde av alle som skal kurses av Odd Reitan og Berit Hvalryg. Snart er de i gang.  Foto: Terje Svaan

 

Foran denne døra har Reitan-slekta alltid tatt familiebildene sine, nå tas det bilde av alle som går på verdiskolen her.

Så er det inn i restauranten. Før var dette et fjøs, nå er kun steinveggene igjen fra gamle dager.

Grisebingen: Steinveggene i det som var fjøs og grisebinge er tatt vare på. Nå er det restaurant her.  Foto: Terje Svaan

God stemning: Rektor Berit Hvalryg og colonialmajor Odd Reitan sørger for godt humør. I forgrunnen sitter Lars Ruben Hansen fra Rema 1000 Danmark.  Foto: Terje Svaan

 

- Akkurat her, hvor jeg sitter nå, var det grisebinge da jeg var guttungen. Her lå det to purker og mange grisunger. Da så jeg ikke at veggen her var så fin, da så jeg bare steiner og møkk, flirer Reitan og forteller at der det er skolerom nå var det låvebru.

- Her brukte jeg å komme med hest og kjerre, og nå høres jeg ut som om jeg er hundre år gammel!

LES OGSÅ: Reitan topper rikinglista i Norge

Tatt vare på: Fløtta gård er opprinnelig fra 1799, og mye av det gamle steinhuset er fortsatt intakt.  Foto: Terje Svaan

 

Håper noe nytt skapes

Etter at lunsjkarbonadene er spist må alle rydde opp etter seg selv, det er også en del av standarden. Å snu seg når du går ut av et rom, eller en butikk, og forlate stedet på samme måte som det var da du kom.

Så sitter lederne i en halvsirkel, foran dem står sjefen selv, Reitan, og rektor Hvalyg. Det er nå Reitan tar frem alle arkene, med beskrivelser deltagerne har skrevet ned om seg selv og han ser på hver enkelt. Leser opp det som trigger, gjør sjefen nysgjerrig. Det han har markert. Reitan kommenterer, spør hvis det er noe han lurer på.

Lunsjen venter: Rektor Berit Hvalryg tar med seg de nyankomne for å spise lunsj. Karbonader med stekt løk og erterstuing. Amna Hadzihasanovic fra Reitan Convenience Sverige følger på.  Foto: Terje Svaan

 

Det aller meste på Fløtta gård er nytt og moderne, samtidig som alt som har kunne blitt tatt vare på er tatt vare på. Et trau har blitt til vask, tønner til bord, gammelt og nytt har smeltet sammen til ny helhet.

LES OGSÅ: Hotelleier Odd Reitan håndhilste på alle da 171 hadde sin første arbeidsdag på Britannia

- Dette må ha kostet?

- Ja, enhver idiot ser at det har kostet mye å gjenreise Fløtta gård. Om vi noen gang vil få det igjen? Tja, vi har i alle fått gleden av å gjøre det. Hvis noen, etter å ha vært her på kurs, gjør noe hårreisende, noe som skaper ny forretningsvirksomhet, så har vi fått igjen for det. Om det skjer? Det er en sjanse vi må ta. Men jeg mener vi allerede ser positive konsekvenser, sier Reitan.

Egen rektor: Reitangruppen har egen verdiskole, her er Berit Hvalryg rektor.  Foto: Terje Svaan

 

De viktige detaljene

Det er lange og innholdsrike dager på verdiskolen.

- Vi holder på to-tre dager i strekk, starter tidlig og holder på til natta på Fløtta startet halv tolv, aldri senere. Alle må være uthvilte til å starte tidlig igjen dagen etter, sier Hvalryg. I timene mellom soving er det undervisning og trening, og også noen faste seremonier, som kjøkkenbordsprat, bilde foran døra og selvsagt serveres tradisjonell kleppsuppe, favorittretten til Odd.

På den gamle låvebrua: Her var det låvebru før, nå er det skolebygning. Odd Reitan er stolt av restaureringen av Fløtta gård.  Foto: På den gamle låvebrua:

 

Reitan er glad i korpsmusikk, og bruker også det som bilde på verdibygging.

- En av min største personlige erfaring med trening fikk jeg da jeg spilte trommer i janitsjarkorpset til garden. Vi trente tre-fire timer hver dag, og da vi skulle delta i en konkurranse i Skottland fikk vi fikk høre fra majoren at «dere er verdens beste troppskorps». Det var som å sette et spett i oss, alle ble så stolte og rakryggede. All treninga hadde vært et blodslit, men det var verdt det. Vi hadde trent på detaljene, vi trodde på majoren og den kvelden satt det. Detaljene må trenes på, uansett, sier Reitan.

Undervisning: Odd Reitan og Berit Hvalryg foran 13 ledere fra tre land i Reitangruppen. 

 

Alle må skjønne pointet

Reitan er opptatt av alle må skjønne hva pointet er, og alle som jobber sammen må oppfatte det samme.

- Det verste i næringslivet er når lederne ikke forteller sine ansatte at det kommer en tid som er annerledes enn dagen i dag. Det kan være skummelt å fortelle det. Jeg skjønner det, men ser vi at ting kan snu der fremme, så må alle få beskjed og forberede seg på det. Hvis folket er fremoverlent, så kan skuta snus over natta, sier Reitan.

LES OGSÅ: Reitangruppen kjøper opp 60 kaffebarer i Baltikum

Kompass: Symbolet til verdiskolen er kompassnåla. På Fløtta gård er det først nullstilling, så installeres verdikompasset ut fra verdiene. 

 

På alle pultene foran Reitan og Hvalryg ligger det en liten blå bok til alle lederne. Det er «Blåboka», her står Reitansgruppens verdigrunnlag.

- Når vi kommer til Fløtta installerer vi verdikompasset ved å bevisstgjøre, utforske og trene på vår filosofi, sier Hvalryg.

- Ja, alle må skjønne pointet, sier Reitan.

På forsiden nå