Du spiser laks, men hva spiser laksen?

BJUGN: I Bjugn lager verdens største oppdrettsselskap fôr til laks, Norges nest største eksportprodukt. Men bare en liten del av fôret kommer fra havet.

Ekspert: Samuel Yitbarak kom til Norge fra Eritrea for åtte år siden. I dag er han ekspert på sammensetning av laksefôr og er en nøkkelmedarbeider ved Mowis fôrfabrikk i Bjugn.   Foto: Terje Svaan

Samuel Yitbarak (36) sjekker prøven av laksefôret nøye. Han står i et laboratorium i Mowis fiskefôrfabrikk på Valsnes i Bjugn, en av Trøndelags største bedrifter. Samuels jobb er å finne best mulig anvendelse av de 33 råvarene som Mowi bruker for å lage fôr til oppdrettskonsernets laks. Hvis han mener sammensetningen må endres, blir den det. Han kom fra Eritrea til Norge for åtte år siden. Nå har han mastergrad og er ekspert på fiskefôr for verdens største lakseprodusent.