Ny boliglånforskrift kan gjøre at Stine (26) ikke får kjøpe så dyr bolig som hun egentlig har råd til

Finanstilsynet foreslår innstramminger på dagens boliglånsforskrift. - Dette vil ramme særlig de unge, og det er et unødvendig tiltak i det trønderske boligmarkedet, sier eksperter hos Sparebank 1 SMN.

På husjakt: Stine Stølsnes Faanes (26) og samboeren vil gjerne flytte fra leilighet til hus. Dersom den nye boliglånforskriften trer i kraft fra 2020 får de låne mye mindre enn de kan i dag med to gode lønninger.   Foto: Sara Høines

Finanstilsynet vil at grensen for maksimal gjeldsgrad reduseres fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt. I tillegg kreves det at boligkjøperne har 15 prosent egenkapital. Bankene har likevel mulighet til å gjøre unntak for å bistå kunder i spesielle situasjoner. Dette gjelder i dag for opptil ti prosent av totalt lånevolum hvert kvartal. Finanstilsynet vil at denne kvoten reduseres til fem prosent