Styret i det delvis statseide Cermaq gikk mandag morgen ut med en anbefaling av budet fra Mitsubishi, men åpnet samtidig for en budkamp de neste fire ukene.

Det samme gjorde Nærings- og fiskeridepartementet, som på vegne av staten er Cermaqs største eier med 59,2 prosent av aksjene.

Cermaq har oppdrettsvirksomhet både i Norge, Chile og Canada, og det har lenge vært kjent at Frøya-baserte Salmar har vært interessert i å overta den norske delen av virksomheten.

Salmars styreleder Bjørn Flatgård sier at de ikke har endret oppfatning, men at de nå må «tenke på dette».

– Per i dag er det ikke aktuelt å gå for hele Cermaq, men det kan dukke opp konstellasjoner hvor vi er med. Har det kommet et bud på helheten, så må vi akseptere at det er situasjonen, sier Flatgård.

– Jeg sier ikke at det er en slik konstellasjon på gang nå, men vi må vurdere om det er aktuelt å være med i en slik sammenheng, sier Flatgård, som ikke vil svare på om det er mulig innen tilbudsfristen på fire uker.

– Hva som vil skje de neste fire ukene vil jeg ikke gå inn på. Men jeg ser ikke bort ifra at det kommer andre bud, sier han.

– Er beredt

Senest sist lørdag fortalte Salmars hovedeier Gustav Witzøe i Adresseavisen hans virksomheter var bedre posisjonert enn noen gang til å være med på veksten i sjømatnæringen.

– Kommer det interessante prosjekter så er vi beredt, fortalte Witzøe.

Adresseavisen kjenner til at Salmar i fjor forsøkte å overta Cermaq sammen med én eller flere andre aktører, i kjølvannet av at den største konkurrenten, Marine Harvest, kom med et bud. Men daværende næringsminister Trond Giske (Ap) økte i stedet statens eierandel i Cermaq, og senere ble fôrvirksomheten Ewos solgt ut til to utenlandske oppkjøpsfond.

På spørsmål om han er skuffet over at staten ikke tok grep for å selge Cermaqs norske virksomhet til Salmar, svarer Flatgård:

– Jeg vet ikke om jeg vil bruke ordet skuffet. Her er det hensyn å ta både til verdiene i selskapet og overfor de ansatte. Men det ville selvsagt vært en stor mulighet å bygge opp en stor, norsk virksomhet. At det ble valgt en annen vei, må vi bare akseptere, sier han.

Tror ikke på motbud

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror derimot at løpet er kjørt for Salmar, i hvert fall på egen hånd. Mitsubishi byr 96 kroner per aksje, som gir Cermaq en verdi på 8,88 milliarder kroner. I tillegg hadde Cermaq en netto rentebærende gjeld på 2,1 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal.

– I denne omgang er det nok kjørt. Dette vil innebære et veldig stort løft for Salmar, sier han.

Giskeødegård syns det er vanskelig å se for seg et motbud.

– Prisen er såpass bra at det er vanskelig å se for seg at noen andre kommer på banen, sier Giskeødegård, som tror selv bransjens gigant, Marine Harvest, vil være forsiktige med å utfordre japanerne.

– Marine Harvest har vist at de er villige til å kjøpe seg opp, men de er tilbakeholdne med å gå for høyt ut på banen og for høyt i pris, sier han.

Giskeødegård sier at Mitsubishis tilbud på 96 krone per aksje gir Cermaq en såkalt enterprise value (børsverdi pluss netto rentebærende gjeld) per kilo laks på 73 kroner.

– Hvis Cermaq hadde vært en rent norsk selskap ville det vært billig, men selskapet har 50 prosent av virksomheten i Chile og 15 prosent i Canada, og der er virksomhetene priset lavere, sier han.

Utenlandske fond

Cermaq solgte i fjor fôrvirksomheten Ewos til oppkjøpsfondene Altor og Bain Capital, men Giskeødegård tror heller ikke at en rent finansiell aktør kommer på banen.

– Det er alltid en mulig, men oppkjøpsfond går gjerne inn i næringer med en mer stabil kontantstrøm. Oppdrett er fortsatt en veldig syklusbasert næring, sier han, og peker på at Mitsubishi allerede i dag har store interesser innen sjømat. Det japanske konglomeratet eier blant annet oppdrettsvirksomheter i Chile gjennom selskapet Southern Cross Seafood.

Heller ikke DNB-analytiker Alexander Aukner er sikker på at det kommer et annet bud.

– Det er i utgangspunktet tre som kan by, Marine Harvest, Salmar og Lerøy. Men vi tror ikke Salmar og Lerøy ønsker Cermaqs chilenske virksomhet, og Marine Harvest har nylig gjort et oppkjøp i Chile. Så stiller jeg meg spørrende til hvem andre som kan plukke opp selskapet, sier han.

John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest bød i fjor rundt 105 kroner per aksje for Cermaq, som da også inkluderte Ewos. Nå sier selskapets konsernsjef Alf-Helge Aarskog til Bergens Tidende at de høyst sannsynlig ikke vil komme med et nytt bud.

– Det tror jeg vi kan utelukke. Vi har i grunn vært ferdig med Cermaq helt siden vi var ferdig med Cermaq, sier Aarskog.