Ungdom kan for lite om privatøkonomi. Det mener forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.

Setsaas er ofte og holder foredrag for ungdom, og hver gang blir hun overrasket over hvor lite unge kan om penger.

– Jeg er bekymret. Ungdom bør i det minste være bevisst sitt eget forbruk, og vite at sparing er viktig, mener Setsaas. Økonomen mener de unge gjerne vil lære om dette, hvis de får tilbudet.

– Det er økonomisult blant norsk ungdom. De syns de lærer for lite, og ønsker å lære mer.

Sparte til sydentur

I kantinen på Thora Storm videregående i Trondheim sitter tredjeklassingene Sigve Arntzen og Tage Singstad. De forsikrer at de vet hva rente er.

– Så, hva er boliglånsrenta på?

– Ett sted mellom tre og fire prosent, kommer det kjapt. Og riktig.

Ifølge samme undersøkelse, fra Danske Bank, er det slik at 25 prosent av de mellom 15 og 19 år heller ikke vet om de sparer. Det vet guttene i kantina at de gjør.

– Jeg har egen konto, det har jeg hatt siden jeg var 15 år. Jeg bestemmer over den selv, men med veiledning av mamma og pappa. Jeg sparer en del av ukepengene. Det kom for eksempel godt med da jeg hadde råd til guttetur til Malaga i sommer, sier Sigve.

Kostbar russefeiring

Også Tage sparer.

– I vår jobbet jeg annenhver helg, da gikk halvparten av lønna inn på brukskonto, resten til en sparekonto. Jeg syns det er best å ha egen konto til sparing. Er pengene på brukskontoen er det fort å bruke dem opp, sier Tage.

Dette er slikt forbrukerøkonom Setsaas gjerne vil høre enda flere unge si.

– Sparing er kjedelig. Men nødvendig, om man vil kjøpe moped, reise eller delta på russefeiring, sier Setsaas.

Guttene som er russ til våren har ennå ikke begynt å planlegge hvordan de skal finansiere russetiden. Men de vet om mange russ i klassen som allerede har egen konto til å klare seg gjennom våren.

– Vi har heldigvis ikke de dyre russebilene her, som de har sørpå, sier Tage. Men litt ekstra koster det jo likevel.

Ressurssterke foreldre

Setsaas mener det er flere årsaker til at mange unge ikke kan særlig mye om egen økonomi.

– Noe av årsaken er nok at de fleste foreldrene er ressurssterke i dag, dermed glemmer de å lære opp ungene i privatøkonomi. Det er heller ikke opplæring i skolen. Likevel er det slik at det er flere økonomiske utfordringer i dag enn for 20 år siden. Og med lite kunnskap er det lett å ta dårlige valg, sier Setsaas.

Hun viser også til at de fleste nå vokser opp i et kontantløst samfunn, og med kun kort kan det være vanskeligere å skjønne hva penger faktisk er. Der er avgangselevene ved Thora Storm enige.

Kontroll med kontanter

– Med kort merker jeg ikke hvor mye som faktisk går ut. Derfor liker jeg bedre å bruke kontanter, for da har jeg bedre kontroll, sier Tage som anslår at han bruker rundt 1500 kroner i måneden. Sigve bruker cirka 1000 kroner.

– De går til mat, kino og å gå ut på byen, sier Tage.

– Har jeg mer enn tusen på brukskontoen så bruker jeg appen på mobilen og setter det som er over inn på sparekonto, sier Sigve.

Finans Norge hadde gjerne sett at privatøkonomi var et eget skolefag. Det hadde ikke elevene hatt noe mot. Sigve har hatt faget økonomistyring og Tage samfunnsøkonomi. Men ingen av dem inneholdt noe om deres egen økonomi.

– Vi hadde nok hatt mer bruk for kunnskap om privatøkonomi enn for eksempel den sene middelalderen, smiler Tage. Selv har han en far som har tilgang til kontoen hans, og som følger med på hva pengene går til.

– Det syns jeg er helt greit, sier Tage.