Nå har 40 bedrifter og 70 personer flyttet inn. Tre etasjer i Olav Trygvassons gate. Kontorer i andre etasje, kafé og møtelokaler i første og verksted i kjelleren.

Selv beskriver gründerne Digs som en innovasjonsplattform. Et sted for nyskaping og kunnskapsdeling. For gründere og frilansere, men også for etablert næringsliv.

– Vi er begge utdannet sivilingeniører i industriell design, og etter studiene føltes det naturlig å etablere eget selskap, sier Mathisen og Syltern.

Men de vil at enda flere skal gjøre nettopp det. Derfor har det blitt mer jobbing med å kapre de gode hodene enn design det siste året. Det har gitt resultater.

– Når du er ferdig å studere har du noen valg: Du kan forlate byen eller bli her. Vil du bli her kan du enten lage din egen jobb eller bli fast ansatt. Vi vil gjøre det mulig for flere å skape sin egen arbeidsplass, sier Mathisen.

Tenkekart på veggene

– Vi så at noe måtte gjøres. Vi begynte med å tenke at hvis ideer skal bli værende, og realisert her i byen må det finnes et godt innovasjonsmiljø. Derfor tok vi like godt sats og leide 300 kvadratmeter med nedslitte kontorlokaler. Vi var tolv personer som flyttet inn fra starten. I dag, ett år etter, er vi snart 70 personer og 40 bedrifter fordelt på tusen kvadrat, sier Syltern.

De har pusset opp og tatt mer lokale i bruk etter hvert som flere har flyttet inn.

I andre etasje er det både åpent kontorlandskap og noen kontorer. Noen har leid seg fast plass, noen er her bare innimellom. Andre igjen har mer behov for å leie møtelokaler. Alle sko må av ved trappa på vei opp. Oppe tusler alle stille rundt i sokkelestene. Det er et langbord å spise felles lunsj ved, og i en reol har alle de med fast plass egne plastbokser med maten sin oppi og navnet skrevet med sprittusj utenpå.

Det er litt hjemmesnekret og det er ikke helt ferdig. Men det er mange, og store, tenkekart. Vegger er fylt med post-it-lapper med smarte tanker rablet ned på.

Ideer på luftetur

Forrige uke åpnet de i tillegg en kafé i første etasje, med store synlige vinduer ut mot byen. Dette skal være en lavterskel møteplass for alle som er opptatt av kunnskap og nyskaping.

– Det eksisterer så mye kompetanse i Trondheim. Det må utnyttes enda bedre. Et miljø som har vært for fragmentert må samles. Vi håper kafeen bidrar ytterligere med å styrke Trondheims posisjon som kunnskaps- og teknologiby. Vi vil også ha ulike aktiviteter og arrangementer på huset, sier Mathisen.

I hele huset skal det summe av ideer og etableringslyst. Og det skal komme noe konkret ut av all summingen.

– Dersom ideer skal bli noe av må de kommersialiseres. Da må ideer og folk knyttes sammen, det nytter ikke å sitte for seg selv. De gode ideene må komme seg ut og bli luftet. Av dem som så langt sitter her på Digs er det nok en tyngde av teknologikunnskap, men det må være en bredde. De som er her må komplettere hverandre, vi er opptatt av balansen, sier Mathisen.

De to produktdesignerne brenner for Digs, og de har trua.

– Det er spennende å se hva som skjer på et sted som dette. Det komme folk innom bare for å ha noen å sparre ideer med, eller de har behov for å ha noen å gjøre langsiktige avtaler med. Det har også oppstått helt nye prosjekter blant dem som sitter her. De har et felles møtepunkt, og så opplever de at det kommer nye innfallsvinkler og plutselig er det et levedyktig prosjekt, sier Mathisen og Syltern.

Kaféen i første etasje skal være en lavterskel møteplass for alle som er opptatt av kunnskap og nyskaping. Foto: Kjell A.Olsen
DIGS er nytt arbeidssted for gründerbedrifter. Foto: Kjell A.Olsen