På tide å betale mamma tilbake?

– Ja, kanskje det. Jeg har ikke tenkt på det før nå. Det hadde i hvert fall blitt dyrt om vi hadde en avtale om at fremtidige gevinster skulle deles, sier 19-åringen.

De fleste tenåringer på hans alder har interesser utenom skole. Men få har bank og finans som hobby, og forsvinnende få på hans alder lykkes i de dimensjoner Andreas Wold Hofstad har gjort.

– Første millionen kom vel omtrent på 19-årsdagen min i februar. Det hadde vært moro å nå 2 millioner før nyttår, sier Hofstad.

Og slik avkastning kommer ikke av seg selv. Den 19 år gamle førsteårsstudenten ved BI, bruker mye av fritiden, og også en del av tiden på skolen, til å følge tett med på aksjemarkedet.

Kontoret er gutterommet hjemme på Dragvoll i Trondheim, samt den bærebare PC-en som stort sett er oppslått eller under armen.

Følger alltid med

Mens vi snakker står den innenfor en kort håndbevegelses rekkevidde med transaksjonsfeeden og programmer som blant annet sender kurser inn i Excel så Andreas får holdt øye med de selskapene han vil.

Og Andreas Wold Hofstad har gjort stor suksess av å følge med, fra Oslo Børs åpner klokken 09.00 om morgenen til den stenger klokken 16.25

– Først og fremst må man ha evnen til å bruke sunn fornuft. Uten den vil man få et kortvarig liv på Oslo Børs. Etter det kommer selvfølgelig en grunnleggende forståelse for hvordan ting foregår, i tillegg til at man må være oppdatert på makronivå, sier Hofstad.

Sjekket text-tv etter skolen

Det er ikke mye som minner om en 19-åring når han snakker finans, men så er han vel egentlig voksen i faget. Interessen har han hatt siden tidlig på barneskolen. Sin første transaksjon gjorde han i 11-12-årsalderen.

– Etter skolen var det rett hjem og sette på tekst-tv for å følge med på kursene. Jeg har alltid hatt en interesse for dette. Hvorfor det er slik har jeg spurt meg selv om mange ganger uten at jeg finner noe godt svar. Det må ha noe med at det er veldig intellektuelt utfordrende og at det blir belønnet/straffet helt ut i fra egen innsats.

Mamma skjønte at det var dette sønnen virkelig var interessert for, og ga ham 2000 kroner å investere da han gikk i fjerde klasse. Pengene gikk til kjøp av åtte Hydro-aksjer. Hovedsakelig fordi Hydro var et selskap den unge gutten hadde hørt om tidligere.

– Jeg tjente 20 kroner på den handelen. Etter det gikk det i Telenor, Orkla og Norske Skog, selskaper jeg hadde hørt om tidligere. Aksjehandelen ble ikke av et større omfang før først på videregående, da jeg solgte andelene i et par ulike Skagen-fond jeg hadde fått fra mine besteforeldre, og kjøpte enkeltaksjer.

Trenger ikke bli den rikeste

Han har både et par langsiktige investeringer han har hatt siden 2012, samt flere kortsiktige som kan vare fra noen sekunder til et par uker.

Det han har tjent mest på hittil, er investeringen i Bank Norwegian hvor han nå har en urealisert gevinst på over 300000 kroner. Selvsagt liker han å lykkes, men det er viktigere å holde hodet kaldt enn å ta av når verdiene går i taket, mener han.

– Målet har aldri vært å bli rikest. Men på en annen side kan du si at man på Oslo Børs kun måler suksess i en ting, penger, og det ligger i de fleste menneskers natur å ville bli best.

– Hva sier de rundt deg til det du holder på med?

– Hvor mye jeg har tjent den dagen, eller siden sist, er et vanlig spørsmål som dukker opp. Jeg snakker det som regel bort, fordi det kommer lite godt ut av at jeg forteller det. Ingen skjønner egentlig hva jeg holder på med. De jeg diskuterer aksjer med er som regel mye eldre enn jeg, sier 19-åringen.

Og så er det alltids noen som spør om aksjetips. Etter at han ble intervjuet i Dagens Næringsliv i sommer, har det i blant kommet fremmede bort og spurt. Har han tid, så svarer han.

– Enkelte ganger kan jeg dra frem noe det er tilknyttet lav eller mindre risiko til, men å anbefale høyrisikoaksjer er ikke noe jeg vanligvis gjør.

Vil ha utdanning

Han tjener allerede mer enn de fleste på sin alder, og trenger trolig ikke utdannelse for å få jobb. Men studere vil han likevel.

– Selv om jeg sånn noen lunde vet hvordan man handler aksjer, er det likevel mye jeg har å lære, særlig innenfor makroøkonomi. Derfor kommer en økonomisk utdanning godt med.