Klar for en ny dag: Bjørn Holte sparket nylig ledelsen i selskapet. Foto: Rune Petter Ness

Dette er de tingene Bjørn Holte skulle ønske han visste før han etablerte seg i USA.

Les stor multimediereportasje med Bjørn Holte i New York her

Her er hans råd til norske bedrifter som har lyst å prøve seg i metropolen.

Arbeidskultur

1. Den største forskjellen mellom USA og Norge er arbeidskultur. I Norge jobber vi effektivt for å bli raskt ferdig, slik at vi kan komme oss hjem. Vi har ikke noe problem med å ta egne beslutninger og ønsker å forstå hvorfor vi gjør ting. Vi ønsker gjerne en total oversikt.

For å sette det på spissen er det i USA mer vanlig at man er lenge på jobb, men at man heller bruker tida på å lage en rapport om hvorfor man ikke har fått til ting, enn å forsøke å fullføre oppgaven. De krever større oppfølging, og dermed vil man få langt flere mellomledere enn i Norge. Folk er også langt mer redde for å ta ansvar og ta egne beslutninger - ikke så rart, man kan bli sagt opp på 14 dagers varsel, og dessuten saksøkt. Det er også vanlig at folk ikke ønsker å ha oversikt, bare fokusere på sin egne dedikerte oppgave uten å stille spørsmål. Det finnes såklart unntak fra dette, men man vil raskt oppleve kulturforskjellen og det er bedre å utnytte den til din fordel.

2. Det viktigste å få til er salg. Her vil man raskt oppdage at en senior selger gjerne vil ha to-tre personer under seg og bygge et team fremfor å gjøre jobben selv. Lønningene på en god erfaren selger er ca $150 000 i grunnlønn i året og ihvertfall $100 000 i bonus, samt et støtteapparat. For å løse dette og dra nytte av den amerikanske kulturen bør man forenkle salgsprosessen slik at man kan bruke rimeligere arbeidskraft i starten. Da ligger faste lønninger på $65 000-100 000 for flinke personer. På salgssiden i New York er det fint mulig å få gode selgere på med grunnlønn på ca $20 000 - $30 000 og god bonus. I tillegg har New York spesielt mange flinke mennesker fra hele verden.

3. Er man ikke sikker på hvordan man skal prise og selge produktet i USA, bør man man heller sende over noen fra Norge - eventuelt gjøre salgsjobben i starten selv. I tillegg er det smart å gjøre en grundig konkurrentanalyse. I dag er det mange som i hovedsak gjør salget online, men med god support. En god støttefunksjon-person ligger på $45 000-$60 000 i fastlønn årlig.

4. Det å ansette en ny person tar ca 14 dager. Du kan kjøre på med annonser på portaler som Monster og Craiglist (jobbsøkeportaler). Man får ca 100 søkere i løpet av to-tre dager. Gjør en rask siling og ring dem som har best kvalifikasjoner. Ta de to-tre beste til intervju. Skal man ha spesialister bør man bruke rekrutteringsbyrå. Det koster fra $15000 - $50000 per person. Vær obs på at det er en del vennetjenester her, så husk å ha tre månders garanti. I tillegg krever det at man betaler helseforsikring. En del har dette igjennom ektefelle, men for en vanlig singel arbeider koster det ca $700 per måned, og $2300 for en familie per måned. Dette tilsvarer på en måte vår arbeidsgiveravgift.

5. Du vil også oppdage at folk bytter jobb raskere i USA, men med norsk inkluderende holdning vil du enkelt klare å holde på de gode hodene. Én måte å legge til rette for å styrke kulturen, er å endre lunsjordningen. Her henter folk seg mat og spiser foran datamaskinen. Å innføre felles lunsj gir et helt annet samhold i bedriften. Lunsj ute kan man lett få for 10-15 dollar per hode på en god restaurant og det er viktig for bedriften.

Annet praktisk:

1. Kontorer

Kontorer kan man leie per måned i de mange kontorfellesskapene. Wework er av de beste. Midt på beste Manhattan koster det ca 2-3000 dollar i måneden for to til fire kontorplasser i et eget avlukke, alt inkludert. Til og med gratis øl.

2. Registrering av firma

Selve registreringen av firmaet (inc) tar to uker og koster $500 dollar i advokatutgifter. Man trenger et Social Security nummer for å registrere, så det må man enten skaffe selv, eller gjøre det i kompaniskap med noen som har det. Man kjører registrering i Delaware, som ikke har avgifter, og en egen registrering i NYCity. I tillegg må man ha regnskapsfører og CPA (revisor). Regnskapsfører koster ca 35 dollar timen, så sett av 200-500 dollar per måned i starten. CPA koster for et lite firma 2000 dollar per år og oppover.

3. Visum

For å sjekke ut markedet og potensialet kan du bare bruke tre måneders reisevisum, som du får automatisk. Deretter kan du søke om ulike visum. Er du leder av bedriften og har jobbet over ett år i det norske selskapet, samt har en norsk kone som ønsker å jobbe, er eneste alternativ L1. Det koster ca $5000 dollar, må fornyes etter ett år, kan vare opptil syv år. Andre visum er H1B som vi bruker på de fleste ansatte, samt E1 hvis du kan bevise at du er et ekstraordinært individ. Du kan også få Green Card etter ett år.

4. NAV Internasjonalt og Helfo

Fortsetter man å jobbe via Norge kan man betale 7.8% trygdeavgift og ha fritt helsetilbud i USA slik som i Norge. Da får man også kreditert skatten i USA med de 7.8% man betaler til Norge. For å gjøre dette må man melde seg inn i Nav Internasjonalt som frivillig medlem.

5. Personlig skatt

Norge har en skatteavtale med USA som gjør at du slipper å betale skatt i begge land. Spesielt når du er gift vil skatten reduseres kraftig i USA, avhengig av hvilken stat du bor i. Manhattan har trolig høyeste skatt i USA.

Husk at hvert år må du sette av litt tid til å diskutere med Skattetaten i Norge som automatisk kjører full skatt på deg, men de fikser det som regel i løpet av et par uker. Det er også slik at du må oppholde deg under 61 dager i Norge ellers slår de kloa i deg :) Både IRS og Skatteetaten har bra telefoner man kan bruke til hjelp på dette.

6. Hente penger og verdisetting

Dette går i hovedsak på nettverk. Har du et bra produkt eller tjeneste, er det lett å hente penger, og du må enten ha et bra team på plass eller allerede ha en fot i markedet. Verdisetting er som regel tre til fem ganger høyere enn i Norge.

7. Bolig

Hvor du bor i New York er det viktigste at du trives. Den største forskjellen er at disse meglerne tar 8-15 % av den årlige leiesummen for å leie ut en leilighet. Koster leiligheten $5 000 dollar per mnd, må du betale skjorta.

For å unngå dette kan du bare finne områder du liker - og så gå innom byggene. De største har egne utleiekontorer der du slipper gebyrer. Leier du i perioden oktober - april kuttes som regel gebyret, eller dekkes av utleier.

Det finnes ikke noe Finn.no. Craigslist er den beste plassen for kupp, men den er befengt med nigerianske svindlere som ønsker depositum via Pay Pal. Virker det for bra, er det det svindel. Bedre steder å søke er Street Easy, Trulia og Brownstowner.

Bruk litt tid på å bli kjent med nabolagene. Du får skyskrapere med basseng og alt, brownstones med koselige caféer, store kunstnerleiligheter, som på film og hus med hage i New Jersey. Man kan jo prøve alt ved å benytte Airbnb i starten.

– Når man vet hva man gjør, og har kontaktene, er det «enkelt» å starte opp her, mener Holte.

Værsågod Tappekran for øl i kontorlandskapet Foto: Rune Petter Ness