Antallet publiserte annonser med leiligheter/hybler til leie på Hybel.no og Finn.no har økt markant de siste to kvartalene av fjoråret, sammenlignet med tidligere år. Foto: grafikk@adresseavisen.no

Paret la ut annonsen om at de ønsket en leilighet i Trondheim på Hybel.no på en fredag. I løpet av den påfølgende helga og starten av neste uke, fikk de over 20 henvendelser fra utleiere som ville ha dem på visning.

- Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så stor respons. Men jeg skjønte at det var noe, da vi fikk to henvendelser i løpet av den første timen annonsen lå ute, forteller Eivind Schjelderup Skarpsno.

Ny leilighet på fem dager

Skarpsno er aktiv på ski, og har ønsket seg en bolig som er nær Bymarka. Kjæresten er sykepleier, og ønsket en bolig med et godt kollektivtilbud i nærheten. Tirsdag i forrige uke fikk de ønskene sine oppfylt, da de takket ja til en 65 kvadratmeter stor leilighet på Nedre Byåsen, fem dager etter at de la ut annonsen.

- Jeg synes vi har fått en fin leilighet til en god pris. Den var annonsert til 10 000 kroner i måneden, men vi fikk den for 9000. Vi har opplevd at flere utleiere har vært villige til å gå ned i pris for å få en rask avklaring, forteller Skarpsno.

- Leietakers marked

Parets opplevelser viser et leiemarked som har endret seg i Trondheim. Solveig Moan i Utleiemegleren mener at situasjonen i dagens leiemarked i Trondheim er markant endret, sammenlignet med de to foregående årene.

- Vi bruker lengre tid for å finne leietakere, og enkelte ganger må vi sette ned prisene for å fylle opp leilighetene. Det er mer leietakers marked nå, sier Moan, daglig leder i Utleiemegleren i Trondheim.

Statistikk fra boligene Utleiemegleren har formidlet viser at utleieprisene på en toroms utleiebolig gikk ned med rundt 150 kroner i løpet av fjoråret, mens prisen på en treroms sank med nær 500 kroner.

- I tillegg er det rundt dobbelt så mange utleieboliger i Trondheim på Finn.no akkurat nå, sammenlignet med samme tid i fjor, så tilbudet har blitt større, sier Moan.

I skrivende stund er det 482 ledige hybler og leiligheter på Finn.no, og 437 på Hybel.no. Samtidig er det 54 aktive annonser fra personer som ønsker å leie hybel eller leilighet på de to sidene til sammen.

Mer kresne

For leietakerne betyr det en betydelig bedre boligsituasjon. Moan mener konsekvensen er at leietakerne har blitt mer kresne.

- Det er de dårligste objektene som merker det først, og som blir vanskeligere å leie ut. De sentrumsnære boligene med god standard og overkommelige priser, vil leietakerne ha. Men jo mer usentralt boligen ligger, og jo dårligere standarden er, jo vanskeligere er det å få leid den ut, sier Moan.

Hun får støtte av analysesjef i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad.

- Våre eiendomsmeglere har merket seg at å ha en utleiedel fortsatt er et godt salgsargument og en god finansieringsmulighet når man skal selge eller kjøpe bolig. Men når leietakerne har flere muligheter, vil de gå for god standard. Derfor foretrekkes nye boliger foran gamle. Man kan ikke lenger regne med å få leid ut et objekt med dårlig standard og beliggenhet, man må investere i boligens attraktivitet, sier Valstad.

- Helt annerledes

Skarpsno merker godt at leiemarkedet har forandret seg. Sist han var på boligjakt i Trondheim, var for tre år siden.

- Det gikk greit den gangen også, og jeg hadde litt flaks, men situasjonen er helt annerledes nå, sier han.

- Hvorfor valgte dere å legge ut en egen annonse om at dere søkte etter en leilighet?

- Det er første gang jeg har lagt ut en slik annonse. Jeg tenkte jeg skulle prøve det, fordi noen venner av meg hadde forsøkt det tidligere, og fått god respons.

- Var det noe spesielt du tenkte på da du skrev annonsen?

- Egentlig ikke. Den er laget fort og gæli. Jeg tenkte at jeg måtte ha med de viktigste punktene som viser hvem vi er, og så la jeg ved et bilde, forteller Skarpsno.

- Beliggenhet viktigst

Martin Gustavsen i Leieboerforeningen merket allerede i fjor høst at leiemarkedet var i endring. I motsetning til tidligere år, ble ikke byen oversvømt av studenter uten bosted ved studiestart. Han er likevel ikke så sikker på at det er de useriøse aktørene som lukes ut i dagens marked.

- Selv om vi helst skulle sett at de brannfarlige leilighetene hadde falt ut av markedet først, er nok bildet heller at sokkelleilighetene på Byåsen blir tyngre å leie ut. Det virker som om beliggenheten fortsatt har så mye å si fremfor standarden, og at mange godtar dårlige boliger også i dagens marked, sier Gustavsen.

Han mener likevel at utviklingen er positiv.

- Utleieprisene har steget voldsomt de siste årene, og en nedgang i prisnivået er positivt. I tillegg har det kommet flere større profesjonelle aktører på banen. Jeg håper vi kan få en høyere standard i markedet å måle oss mot, sier Gustavsen.

Flere studentboliger

Leieboerforeningen gjorde i fjor en analyse av studentmassen, for å finne årsaken til at leiemarkedet har endret seg.

- Vi kunne ikke se markante endringer i studentmassen, og det har blitt flere studenter. Forklaringen er nok derfor at det har kommet flere boliger på markedet, sier Gustavsen.

Adresseavisen har tidligere dokumentert at det ble ferdigstilt hele 800 nye studentboliger i 2013, betydelig mer enn tidligere år.

- Det betyr at mange som ønsket seg studentbolig, har fått det. I tillegg kjøper flere bolig. Viljen til å investere i å eie bolig er til stede blant studenter og familiene deres nå, noe det ikke var høsten 2013. Samlet gir dette mindre press på utleiemarkedet, sier Valstad.

Ventelister hos SiT

Men til tross for den kraftige utvidelsen i studentboliger de siste årene, er det ikke nødvendigvis letter å få seg studenthybel hos Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT). De har like lange ventelister som tidligere år.

- Det er veldig sjelden at noen av våre hybler står tomme. Våren 2014 hadde vi en rekordlang søknadsliste, og nå i januar har vi fortsatt et stort antall studenter som står i kø, omtrent likt med foregående år. I desember fikk vi inn 368 søknader fra ordinære norske studenter, sier fagansvarlig for utleie i SiT, Cathrine Kristiansen.

Daglig leder i Utleiemegleren, Solveig Moan, merker godt at det er flere boliger tilgjengelig for leietakerne i Trondheim. Det betyr for mange utleiere at de må gå ned i pris for å få leid ut boligene. Foto: Utleiemegleren
Eivind Schjelderup Skarpsno er aktiv skiløper, og var derfor veldig fornøyd med å ha skaffet seg en leilighet på Nedre Byåsen. Skarpsno er overrasket over den massive responsen fra utleiere som har kontaktet dem, og opplever utleiemarkedet som ganske annerledes enn for noen år siden. Foto: Rune Petter Ness