– Hvorfor skal kvinner ha egne særprosjekt? Dere havner på sidelinjen allerede der, advarte Jarle Holberg, seksjonsleder for eierskap i Siva.

Bakgrunnen for debatten som ble arrangert av Engasjert byrå var en kronikk skrevet av deres egne Marianne Danielsen og Gro Eide. Her skriver de om en ukultur der de stadig «registrerer at jenter blir tilsidesatt, oversett og trakassert».

Menn med kapital

To menn deltok i panelet. Begge er klare på at dersom kjønnene skal bli fullt likstilte må de møtes på samme arena.

– Kvinnelige nettverk er helt greie som et supplement, eller som er spingbrett videre. Men skal flere kvinner inn i viktige posisjoner må de delta på de arenaene som er for begge kjønn, de må møte folk fra alle bransjer og de må møte menn. Det er en viss fare for at hvis kvinner utelukkende opptrer og føler seg bekvem sammen med andre kvinner, så blir de avsondret fra virkeligheten, sier Jarle Holberg som er seksjonsleder for eierskap i Siva.

– Og for å lykkes i virkeligheten må kvinner møte menn?

– Ja. Hvis du skal gründe en bedrift, for eksempel, så er det viktigste å få inn kapital. Og kapitaleierne per i dag er i det aller vesentlige menn, dermed må kvinnene ta steget inn i den verden, sier Holberg som også ber flere kvinner være synlige.

– Det viktigste er å ha guts og synliggjøre kompetanse og relevanse. Dyktige kvinner, som ofte er langt mer kompetente enn menn, stiller også ofte for høye krav til seg selv. De må lære av menn og gi mer f… Husk: du er god nok og kan ikke ha kontroll på alt likevel, sa Holberg til en sal som stort sett var fylt opp av kvinner.

Egen kvinneboble

Også Steinar Nielsen, direktør for personmarked i Danske Bank, syns kvinner og menn må møtes likt.

– Jeg har ikke noe imot for eksempel kvinnenettverket Gronett, det skjer mye viktig der. Men kvinnene kan ikke være for mye inne i sin egen boble, da virker det mot sin hensikt. Begge kjønn må være sammen. Og når jeg skal ansette ledere syns jeg det er unaturlig å ha en pool for bare kvinnelige ledertalenter. Jeg mener kvinner og menn har intellektet jevnt fordelt, og da skal ikke kjønnene holdes adskilt, sier Nielsen som viser til at toppledelsen i Danske Bank har like mange kvinner som menn.

Menn har adgang

Kvinnenettverkene understreker at de ikke har adgang forbudt for menn.

Gronett er et nettverk for cirka 600 kvinnelige ledere i regi av Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

– Vi vil fortsette jobben med å få opp andelen kvinner, både i lederstillinger og i styrer. Men vi vil selvsagt også være på arenaer der det er menn, og vi inviterer gjerne menn, sier leder Berit Rian. Visjonen er å øke andelen kvinner på de arenaer der beslutninger tas. Rian er klar på at kvinner da må profilere seg.

– Kvinner må synes, og da må de være villige til å delta på møter og ulike nettverkssamlinger. Det hjelper ikke å sitte på kontoret om du vil bli daglig leder eller styreleder. Kvinner må være villige til å ofre litt, kanskje må du gå på et møte på kveldstid for å møte den som skal få deg i posisjon, sier Rian.

Trondheim Girk Geek Dinners er et annet kvinnenettverk.

– Vi er en møteplass for teknologiinteresserte. I IT-bransjen er det langt flere menn enn kvinner, og det er nettopp derfor vi har et faglig kvinnenettverk. Mange er eneste kvinne i en teknologidivisjon, da er vi en arena for å diskutere fag som profesjonelle uten roller eller hierarki man må forholde seg til på arbeidsplassen, sier Kristina Brend som var en av etablererne av nettverket som hadde ettårsjubileum i oktober. Også hun understreker at menn selvsagt er velkommen på alle arrangement.