– Frem mot påske vil vi ha økt med rundt 100 personer i Trondheim siden i fjor sommer, sier Trond Mellingsæter, leder for privatmarkedet i Danske Bank i Norge.

Mens hovedkontoret i Søndre gate hadde rundt 460 ansatte i fjor sommer, har det nå 545 ansatte.

– En del kommer fra andre banker, og en del er tilflyttere, som flytter tilbake etter å ha bodd i andre byer, sier Mellingsæter.

Noe av bemanningsøkningen skyldes at Danske Bank i oktober vant avtalen med fagforeningen Akademikerne, som har 113 000 medlemmer. Norges største bank, DNB, hadde hatt avtalen i 17 år. 80 000 av medlemmene i Akademikerne var kunder i DNB. Mellingsæter vil ikke tallfeste hvor mange Akademikerne-kunder de har fått til nå i år.

– Det er en voldsom økning i aktiviteten, er alt han vil si.

Han påpeker også at det er en målsetting for Danske Bank å styrke posisjonen i Norge og Sverige.

Flere velger fastrente

Lokalene i Søndre gate er etter nyansettelsene for små, og Danske Bank er derfor på utkikk etter tilleggslokaler, så nært hovedkontoret som mulig. Banken økte utlånet til personkundene med ti prosent i fjor.

– Vi har ikke så stor andel førstegangsetablerere, så vi har tatt en del kunder fra andre, sier Mellingsæter.

Danske Bank tilbyr fastrentelån med en effektiv rente på 2,3 prosent med tre års binding. Mens 17 prosent av utlånsporteføljen i 2014 var fastrentelån, har hele 38 prosent av de nye lånene gitt i januar fastrente.

– Man kan ta det hvis man ønsker den forsikringen det er. Vi har en økning i kunder som velger fastrentelån, og mange tenker nok at rentenivået nå er så lavt at nedsiderisikoen er lav, sier Mellingsæter.

Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, advarte tirsdag i NRK om at veksten i husholdningens gjeld, som er høyere enn lønnsveksten, og boligprisveksten er så høy at det ikke er bærekraftig over tid. Han mener det kan gi et kraftig tilbakeslag i samfunnsøkonomien og for enkeltpersoner. Mellingsæter mener de tar høyde for farene.

– Vi gir god rådgivning, for å unngå at kundene kommer i en vanskelig situasjon. Banken og kundene er i samme båt, sier Mellingsæter.

Bedriftene låner mer

Danske Bank i Norge la i går frem et resultat før skatt på 2,65 milliarder kroner for i fjor, og det er 270 millioner bedre enn i 2013. Tøff konkurranse om kundene får skylden for en kun en liten økning i netto renteinntekter, som er på 3,88 milliarder kroner.

Den billigste flytende boliglånsrenta i Danske Bank er 2,8 prosent. Mellingsæter tror ikke at den lave renta alene drar opp boligprisene.

– Det er feil å si at renta er det eneste som driver opp boligprisene. Det gjør også tilflyttingen til byene, og tilbudssiden, hvor mye nytt som bygges. Det er stor interesse for å kjøpe bolig, samtidig som tilbudet er lite, sier Mellingsæter.

Det samlede utlånet i Danske Bank i Norge var 190 milliarder kroner i fjor, en økning på elleve prosent fra 2013. Utlånet til bedriftene økte 11-12 prosent, forteller Bent Eidem, leder for bedriftsmarked i Danske Bank.

– Vi er oppmerksomme på oljebransjen, vi vet at investeringsnivået skal ned i 2015. Det er utfordringer i sektoren, men det er for tidlig å si hvordan det vil slå ut for enkeltbedrifter. Samtidig er sjømat i sterk og god utvikling, med høy laksepris og god konkurransekraft på grunn av lav kronekurs. Klassisk industri viser også kraftig fremgang, sier Eidem.

Årsregnskap
Danske Bank Norge
Millioner kroner20142013Endringi prosent
Driftsinntekter494148801
Driftsresultater26522808-6
Resultat før skatt2653238311