Gassecure, som lager trådløse gassdetektorer til olje- og gassbransjen, er solgt til tyske Dräger for en halv milliard kroner. Risikokapitalfondet Viking Venture er en av eierne. Hagen, som er daglig leder og partner, sier salget ikke betyr at teknologi utviklet i Norge og arbeidsplasser forsvinner ut av landet.

- Det blir flere jobber i Norge. Nå er selskapet en del av Dräger som har 14 000 ansatte og 20 milliarder kroner i omsetning. Det gjør at produktet kommer raskt ut i markedet, og Dräger kommer til å satse videre på å utvikle organisasjonen til Gassecure. Salgsdelen vil de håndtere selv, siden de har et verdensomspennende salgsapparat, sier Hagen.

Gründer og daglig leder Knut Sandven i Gassecure sa etter salget at Dräger har som intensjon å utvikle Gassecure videre i Oslo, og at selskapet skal være en inkubator for nye produkter og ideer i Dräger-systemet.

- Når noen kjøper et selskap for en stor sum penger er det ikke for å pakke ned selskapet, men satse videre og få avkastning på investeringen som er gjort, sier Hagen.

LES PÅ PLUSS: Styrer unna oljekrisen

- Ikke norsk alternativ

I 2006 ble det oppstyr da batteriselskapet Revolt Technology flyttet det meste av virksomheten fra Trondheim til Zürich, etter at utenlandske investorer hadde kjøpt seg opp til aksjemajoritet. Ordfører Rita Ottervik (Ap) rettet skytset både mot Viking Venture og Sintef, og kalte det den største industriskandalen siden GSM-teknologien utviklet ved NTNU forsvant fra byen. Revolt Technology har senere gått konkurs.

- Hvis vi utvikler selskaper som har produkter for et stort internasjonalt marked, kommer et tidspunkt hvor de kan utvikle seg raskere i et større hjem. Derfor kan vi ikke forvente annet enn at de fleste salgene vil skje til internasjonale selskaper, sier Hagen.

Han viser til at Dräger allerede er store på gassdetektorer, og at det ikke fantes noen norsk kjøper i det markedet. Gassecure har utviklet den første trådløse detektoren som varsler hvis det er for stor konsentrasjon av eksplosjonsfarlige gasser på olje- og gassinstallasjoner. Andre detektorer krever strømkabler, og det er derfor mye å spare for oljeselskapene på å slippe å legge kabler.

- Fantastisk erfaring

Viking Venture har også solgt selskaper til norske kjøpere. Plasus Technologies, som står bak teknologi for å ringe hytta varm, ble solgt til Defa-konsernet i Asker, som lager motorvarmere. Programvareselskapet Powel ble solgt til Arendals Fossekompani.

- Men med summer på en halv milliard og oppover er det stor sannsynlighet for at internasjonale aktører kjøper. Et unntak er innen olje og gass, hvor mange selskaper selges til norske kjøpere som er store internasjonale aktører innen dette markedet, sier Hagen.

I 2007 var Viking Venture en av eierne som solgte ørepluggprodusenten Nacre til Sperian Protection, nå Honeywell, for 750 millioner kroner. Hagen peker også på at det er mye å lære for gründere og ansatte i selskaper som blir kjøpt opp.

- De får en fantastisk erfaring med å jobbe i internasjonale selskaper, som de kan ta med tilbake og utvikle nye selskaper, sier Hagen.

Som ett eksempel viser han til at Viking Venture nyter godt av den internasjonale erfaringen partner Eivind Bergsmyr har fra å ha ledet Nacre fra oppstart og i to år etter at det fikk en internasjonal eier.

- Skaper entusiasme

Hagen sier også at suksesshistorier som salget av Gassecure inspirerer flere til å investere i nye selskaper, selv om risikoen er stor. De trondheimsbaserte risikokapital-fondene Viking Venture, Proventure Seed, Sintef Venture og det statlige investeringsselskapet Investinor har brukt 50 millioner på Gassecure, og fikk 400 millioner tilbake da det ble solgt. Gründerne og de ansatte fikk 100 millioner.

- Vi får positive tilbakemeldinger når investorer ser at vi får til denne typen avkastning, og opplever økt interesse for å være med på å utvikle nye selskaper. Det utløser entusiasme og ny kapital, som er viktig for at Norge skal jobbe seg over fra olje- og gassfokuset til et bredere næringsliv, sier Hagen.