Dette kommer i tillegg til de 200 ingeniørene som ble permittert før jul. Da ble også 130 oljearbeidere oppsagt.

Av en stab på til sammen 2700 ansatte har over 400 blitt uten arbeidsoppgaver ved Reinertsen så langt i vinter.

– Vi hadde allmøte mandag, og på fredag vil vi ha en liste klar over hvem som blir permittert i denne runden, sier direktør for forretningsutvikling i Reinertsen Oil and gas Geir Suul. Permitteringene gjelder kun avdeling for prosessanlegg.

Innstramminger i bransjen

Årsaken til kuttene er manglende oppdrag fra oljeselskapene som Reinertsen leverer tjenester til, noe som igjen skyldes lav oljepris.

– Dette er et resultat av innstramminger hos Statoil. Kundene ønsker å kjøpe færre tjenester av oss, og det må vi bare godta, sier Suul. Direktøren velger likevel å se lyst på fremtiden.

– Vi har ikke tapt kontrakter. Vi har tvert imot fått nye oppgaver på nyåret, blant annet på Njord-plattformen. Disse gir ikke full uttelling ennå, men vi er helt sikre på at vi behøver kompetente ingeniører også i fremtiden. Det er ikke helt svart hav, sier Suul som synes det derfor er tungt at Reinertsen igjen må ty til permitteringer.

– Vil det komme flere oppsigelser?

– Vi ønsker ikke det. Det er umulig å si når økonomien bedrer seg, men det er lagt ned mye i anleggene på sokkelen og de kan ikke bare forfalle. De som er permittert kan bare være permittert i 26 uker, og det er klart at dersom arbeids- og sosialminister Robert Eriksson får forlenget permisjonsreglene til 52 uker så hadde det hjulpet oss. Men vi tar ikke sorgene på forskudd, sier Suul som understreker at han ser på permitteringene som en midlertidig reduksjon i staben.

Nito-tillitsvalgt Kåre Walseng var på allmøtet da de Reinertsen-ansatte fikk vite at enda flere blir permittert. Han frykter derimot flere oppsigelser.

– Det ser ikke lyst ut, og jceg tror situasjonen blir den samme i et par år til. Jeg tror det kan komme ytterligere oppsigelser, det vil være naivt å si noe annet, mener Walseng.

Frykter for sikkerheten

Walseng melder om dårlig stemning blant de ansatte.

– Dette går hardt inn på de ansatte. Permisjon betyr stor nedgang i lønn, og det er særlig de unge og nyetablerte som nå rammes, sier Walseng.

Nito er opptatt av at alle kuttene i oljebransjen ikke må gå utover sikkerheten.

– Vedlikeholdsarbeidet på plattformene er redusert med 50 prosent. Det går en smertegrense for hvor mye vedlikehold som kan utsettes før dette påvirker risikoen for hendelser offshore. Det må være fokus på sikkerhet og det innebærer bevaring og rekruttering av viktig kompetanse, sier Walseng.