Blant flere mørke dresser er Ingjer Ofstad (41) i mindretallet med kjole.

Hun vil gjerne at kvinnene blir flere, og det er daglig leder og partner Jon R. Gresseth enig i.

– Av 31 advokater er ni kvinner. Det er ganske bra, sier Gresseth. Jentene er i dag i flertall på landets jusstudier og de er også i flertall blant nyansatte advokatfullmektiger.

– Så hvorfor er det da slik at knappe 12 prosent av jentene ender opp som partnere i advokatfirmaer? Det spurte advokat og partner Ingjer Ofstad seg i et blogginnlegg på hjemmesiden til Arntzen de Besche i forbindelse med kvinnedagen 8.mars.

Tok kvinnegrep

– For kun få år siden var kjønnsfordelingen her veldig skjev, med så å si kun mannlige advokater. Da tok vi grep og ansatte fire unge kvinnelige advokater i et jafs, sier Gresseth.

Han mener det er best for klientene at firmaet har advokater av begge kjønn, og det gjør arbeidsmiljøet for dem som jobber der bedre.

– Vi fikk tilbakemeldinger om at det var ensomt å være kvinne her, og det gjorde noe med arbeidsmiljøet for alle da det kom flere kvinner. Vi ble mer sammenspleiset, sier Gresseth. Ofstad var én av de få kvinnene.

– Da jeg begynte her, jobbet jeg alene som kvinne i et svært mannsdominert miljø, sier Ofstad. Hun har en datter som var 10 år da hun ble partner for to år siden. Foreløpig er hun den eneste kvinnelige partneren.

Kvinner blir gravide

– Noe kan skyldes at kvinneandelen blant advokater er stigende og at det tar tid før det gir utslag på toppen. Men det er neppe eneste årsak, sier Ofstad som jobber lange dager i et hektisk miljø. Hun ser fortsatt at mannlige kollegaer jobber seg oppover og blir partnere, mens kvinnene ikke blir det.

– Skyldes det den gamle klassikeren at kvinner faktisk blir gravide, spør Ofstad og viser i blogginnlegget sitt til professor Tone Sverdrup ved Universitetet i Oslo som mistenker at arbeidsmiljøet er den viktigste faktoren. «Hadde det vært større aksept for lavere arbeidspress og kortere arbeidstid for advokater med omsorgsansvar, ville nok andelen kvinnelige partnere vært høyere», mener Sverdrup.

Ønsker fleksibilitet

Ofstad tror det er noe i det.

– Mange, ikke minst kvinner, opplever det som problematisk å følge opp karrieren på samme måte som før de fikk barn. Men selv om man i småbarnsperioden må prioritere annerledes, bør det ikke være slik at man havner på et sidespor som ikke fører til partnerskap, sier Ofstad.

Gresseth er enig og derfor har Arntzen de Besche bestemt seg for å ta noen nye grep. Og det haster, for tre av de nyansatte unge kvinnelige advokatene er i dag ute i svangerskapspermisjon.

– Da jeg ble far i 1994 hadde jeg en uke permisjon, slik var det bare. Det er et sunnhetstegn at unge advokater spør seg om de virkelig skal jobbe så mye mens de har små barn, sier Gresseth. Han har satt ned en gruppe ansatte som har som mandat å finne ut hva om behøves for å få flere unge kvinner til å nå toppen.

– Jeg vil tro ett av svarene blir større fleksibilitet, sier Gresseth.

Mer hjemmekontor

Mer fleksibilitet kan blant annet løses med mer bruk av hjemmekontor.

– Å jobbe i et advokatfirma gir stort arbeidspress, men med dagens teknologi spiller det ingen rolle hvor du sitter. Døgnet kan utnyttes bedre, og selv om du er hjemme med syke barn kan du finne de riktige dokumentene hjemmefra, sier Gresseth som også tror det vanlige karriereløpet bør diskuteres.

– Du må ikke bli partner før du blir 40 år, det er mulig senere også. Og det er også helt greit å ikke ville bli det, selv om vi er en svært hierarkisk bransje hvor det har vært forventet at du skal klatre oppover, sier Gresseth.

Ofstad ser for seg at det skal bli enda mer vanlig å jobbe i team.

– I store advokatfirma som vårt har vi mulighet til å jobbe i team. Da er ikke klienten så avhengig av én advokat, men kan dra nytte av at flere kvalifiserte hoder bidrar både med kompetanse og større tilgjengelighet. Det får dermed ikke like store konsekvenser at ungene må hentes i barnehagen til en viss tid og av og til må holdes hjemme en dag eller to på grunn av sykdom, sier Ofstad.

Også et pappa-problem

Arntzen de Besche er opptatt av at det må finnes gode og fleksible løsninger, slik at småbarnsforeldre ikke oppleves som uaktuelle i større saker med høye krav til tilgjengelighet og kontinuerlig oppfølging.

– Vi må ha plass til ambisiøse kvinnelige advokater, med og uten små barn. Selv må jeg ofte springe klokka fire. Det er snakk om beinharde prioriteringer, og tørre å tro at jeg gjør en god jobb begge steder. Jeg mener det absolutt går å kombinere, men det kan være slitsomt å hele tiden dras mellom jobben og familien. Derfor er jeg opptatt av at vi ser hele mennesket, og vi må bygge opp under jentene, gi dem selvtillit og si til dem at det går fint å både jobbe her og være en god mor, sier Ofstad og legger til at dette ikke bare er en kvinneutfordring:

– Kanskje hjelper det på nytenkningen at også småbarnsfedre «må» ta permisjon?

Kristin Wist (29) er fast advokat hos advokatfirmaet i Portalen på Solsiden, og for tiden hjemme med Nora på åtte måneder.

– Men jeg er ofte innom, for å holde meg oppdatert, sier Wist som mest gleder seg til å begynne å jobbe igjen.

– Jeg er selvsagt spent på hvordan det blir å komme tilbake, men jeg tror det går greit. Jeg har sagt fra om at jeg vil ha like mye å holde på med som før jeg gikk ut i permisjon. Jeg kommer nok til å måtte dra hjem til middag, men så får jeg heller jobbe litt om kvelden dersom det blir nødvendig.

Snart tilbake: Kristin Wist (29) er for tiden hjemme med Nora (8 mnd.). Advokaten tror det vil bli noe kveldsjobbing når hun er tilbake. Foto: Nils H. Toldnes