Dette er appen Mojob kort fortalt: Folk som trenger hjelp til prosjekter og småjobber kobles med folk som søker penger og erfaring.

Jobbsøkerne er unge og organiserer hele livet sitt på mobilen.

Guttene bak lanseringen i Norge håper historien så vidt har begynt.

Men for å ta forhistorien, så startet det med 20-åringen Tobias Nervik. Etter å ha fullført entreprenørskapslinjen ved Thora Storm videregående i Trondheim, dro han til Kina for å jobbe for den trønderske investoren Chris Rynning.

– Der ble jeg involvert i oppstarten av Mojob. Det var bare en av Chris sine ideer da jeg kom dit, men jeg fikk delta i utviklingen og tenkte det hadde vært konge å få ta med konseptet til Trondheim, sier Nervik. I dag har han tittelen daglig leder og har håndplukket sitt eget team som sitter i en brygge i Kjøpmannsgata.

For de yngste

To av dem gikk sammen med Nervik på Thora Storm:

Kristian Gjønnes (20) er salgs- og markedsansvarlig og Vegard Vangstad (20) er webansvarlig. I tillegg har de fått med seg Isak Rynning Malvik (17) som også jobber med salg og marked.

Kompisgjengen begynte å jobbe fulltid med Mojob i fjor høst, og på nyåret ble den lansert. I dag har 10 000 lastet ned appen, som har vært på topplisten til både App Store og Play Store.

– Originalideen da vi jobbet med appen i Beijing var å først å bare lansere den i Spania siden det er så stor arbeidsledighet der. Men vi så raskt at dette er en god idé også i Norge. Vi vil nå de yngste arbeidstakerne, de mellom 13 og 20 år. Dette er ikke en app med faste jobber, men kun for småjobber. Aviser har for eksempel brukt oss for å få dørselgere, RBK har skaffet seg årskortselgere, mens privatpersoner kan søke etter alt fra noen til å vaske eller male huset til å passe barn eller leksehjelp. Det effektive er at mellomleddet kuttes ut, forklarer Nervik.

Enkelt og raskt

Det er gratis å bruke appen, og gründer og styreformann Chris Rynning har finansiert oppstarten.

– Vi har solid finansiell støtte så vi fokuserer mer på verdien av brukere og å kunne levere en god gratis tjeneste framfor å ta betalt. Appen ble lansert kjapt for å komme i gang. Om en måned kommer en ny versjon, her kan det komme noen premiumløsninger som gir mer inntjening, sier gutta som gir alt for å få dette til å gå.

– Facebook startet i det små på Harvard det også. Mojob starter her i Trondheim, smiler kompisene.

Gründer Rynning mener Mojob revolusjonerer måten du søker etter jobben på. Det er ikke lenger en fulltidsjobb, men det er enkelt, lett og raskt. Ideen kan ligne litt på småjobber på Finn.no, men Mojob er kun som app.

– Unge bruker kun mobilen uansett. Og nå kan en ungdom sitte på bussen en fredagsettermiddag og tenke at han skulle hatt noen penger til helga. Så går han inn på appen, mens han ennå er på bussen, og finner seg noen småjobber. Så enkelt, sier Nervik.

De er sikre på at dette fungerer, og kan vise til gode tall:

– Så langt har 500 jobber blitt utført gjennom Mojob, og hver jobb som legges ut på appen får i snitt 3,5 søkere. Den første jobben vi la ut var borte i løpet av ti minutter og vi har hatt vaskejobber som har fått mellom 60–70 søkere, sier Vangstad.

Og Mojob vokser raskt også i antall ansatte. Kontoret i Trondheim leder nå også team i Oslo og Bergen, og i tillegg har Mojob egne team i flere byer både i Europa og Asia.

Dropper skole

Guttene har skaffet seg svært flotte titler i ung alder og uten utdanning. Det synes de ikke er skremmende.

– Jeg skulle gjerne hatt litt mer utdannelse, men jeg føler ingen av oss mangler noe for den jobben vi skal gjøre. Kanskje tar noe litt lengre tid, men vi lærer mens vi holder på og å jobbe kan være like nyttig som teoretisk utdannelse, mener Nervik.

– Og det er jo mange som har gjort suksess uten utdannelse. Steve Jobs i Apple, for eksempel, sier Gjønnes.

De synes det er motivasjon å jobbe med et konsept de har stor trua på, og det er også motiverende å få mye ansvar.

– Det er beintøft. Vi jobber alle lange dager, sjelden mindre enn 13 timer. Vi jobber mye, men det er det som er gøy.

Investerer i hjembyen

Chris Rynning flyttet fra Risvollan til Asia for 20 år siden. Fra Beijing har han nå startet opp Mojob med hovedkontor i Trondheim. 47-åringen var toppsjef i investeringsselskapet Origi Partner i Beijing i Kina inntil nylig og han er både skribent og styreformann i den norske handelsforeningen i Beijing.

Se bloggen til Chris Rynning

– Jeg jobber med investering og kapitalforvaltning. Jeg har et brennende engasjement for Trondheim og har planer om å bruke mer tid i hjembyen etter hvert og har i det siste investert i flere bedrifter, sier Rynning som blant annet har inngått partnerskap med Staur og investert i Aqualyng.

Må knekke koden

– Når det gjelder Mojob er jeg gründer, styreformann og eneste investor. Jeg har lagt strategier, men er ikke involvert i den daglige driften. Gjennom nettverket mitt har jeg satt i gang Mojob i mange byer, som Beijing, Shanghai, Singapore, Barcelona, København og Stockholm. Men hovedkontoret er i Trondheim, sier Rynning. For ham var det naturlig å sette sammen et ungt team med en snittalder på 18 år.

– De er perfekte for å komme i kontakt med brukergruppen, der er jeg for gammel. Men så har de meg å spille på når det trengs. Guttene har kjent hverandre lenge og er et godt team. Jeg vil teste ut dette i Trondheim fordi Norge og særlig Trondheim er langt fremme i utviklingen av apper. Jeg tenker at dersom vi knekker koden der, så kan alle andre byer i verden bruke samme mal, sier Rynning. Selv om det så langt har gått bra har investoren is i magen.

Kan gi arbeidsplasser

– Vi har hatt et lite gjennombrudd og kommet godt i gang, men det er mange apper som blusser opp og forsvinner. Men at unge trenger jobber er ikke et blaff. Heller ikke at de kun er på mobilen, mener Rynning.

Investoren bosatt i Beijing ønsker flere investorer og mer kompetanse til Mojobs hovedkontor i Trondheim, og han tror dette vil gi flere arbeidsplasser etter hvert.

– Vi har hatt en veldig god start og vi er ambisiøse. Lykkes vi i to-tre av fem-seks byer så ser det ganske lyst ut.