Anne Dalager Dyrli og medgründer Fridjof Nyhavn kan vente seg en sjekk på rundt 15 millioner kroner hver når Resman nå blir solgt for godt og vel én milliard.

Nok en gang er salgsobjektet et ektefødt barn av Sintef. For bare to uker siden ble GasSecure fra Trondheim solgt til et tysk selskap for 500 millioner kroner. Også Resman sitter på noe som oljeselskaper på kostnadsjakt bare må ha.

– Resman har en teknologi som både reduserer kostnadene og øker produksjonen fra oljebrønner, samtidig som risikoen ved bruk er veldig liten. Det er denne typen løsninger som vil overleve i et marked som er blitt mye tøffere etter oljeprisfallet, sier Ståle Myhre, investeringsdirektør i Statoil Technology Invest.

– Beste noensinne

Statoil har vært største eier i Resman helt siden Dyrli og Nyhavn startet selskapet i 2005, og har spart enorme summer på å ta teknologien i bruk, ifølge Myhre. Ved hjelp av kjemiske sporstoffer innstøpt i små plaststaver, kan Resman finne ut når og hvor vann strømmer inn i brønnen.

Sintefs fødselshjelper Sintef Venture har solgt seg ned i Resman i to omganger, men sitter likevel igjen med en god slump penger som skal brukes på andre oppstartsselskaper.

– Resman er det beste salget vi har gjort noen gang, sier daglig leder Anders Lian.

Eventyret om Resman startet allerede rundt årtusenskiftet, da ni seniorforskere i Sintef stakk hodene sammen for å finne ut hvordan de kunne bruke sin kjemi- og petroleumskompetanse på nye områder.

Alle ni får nå en ekstra oppfinnergodtgjørelse av Sintef, ifølge Lian.

– To av ideene de kom opp med, ble våre hovedpatenter, forteller Anne Dalager Dyrli, som i dag leder avdelingen for kjemi og materialteknologi i Resman.

Bare to kvinner

Ideene ble til et FoU-prosjekt i Sintef-regi fram til 2005. Da var teknologien så moden at det var på tide å tenke butikk.

– Gruppa som jobbet med dette så at det kunne bli noe, men de hadde ingen gründer. Jeg meldte meg fordi jeg mente jeg hadde den ekstrakunnskapen som skulle til, sier medgründer Nyhavn, som er kybernetiker med spisskompetanse på blant annet måleteknikk.

Da Dyrli og Nyhavn hadde kontor på Innovasjonssenteret på Gløshaugen de to første årene etter oppstarten, var det bare én kvinne til i kontorfellesskapet.

– I dag er det flere, heldigvis, ler hun.

Dyrli studerte kjemi på NTNU, der halvparten av medstudentene var kvinner. Også i Resman er det en god miks av folk med ulik alder, kompetanse og kjønn.

– Jobber du bare med folk som er lik deg selv, kommer du ingen vei, sier Dyrli.

Hennes hovedoppgave i starten var å ta seg av det tekniske og praktiske. Nyhavn var daglig leder, og holdt kontakt med potensielle kunder.

– Gründerlivet har vært veldig gøy og lærerikt, men har nok også gått litt utover familie og venner. Jeg husker en bursdag da jeg sto i en verkstedhall utenfor Stavanger mens venninneflokken gikk tur til Prekestolen, sier Dyrli.

Imponert over Trondheim

Nå får altså gründerne lønn for strevet, men de er ikke alene. 57 ansatte i Resman får utbetalt godt og vel 150 millioner kroner når aksjene deres nå overtas av Nordic Capital.

Oppkjøpsfondet Verdane Capital kom inn på eiersiden allerede i 2006. Nå kan fondet se fram til en gevinst på flere hundre millioner etter salget av nok et trøndersk teknologiselskap.

Verdane har tidligere vært medeier i trønderske suksesshistorier som Nacre, ResLab, Smartmotor og Aquagen.

– Da jeg startet i denne bransjen for 14 år siden, fantes det lite kunnskap i Trondheim om hvordan man kunne bringe en idé fra laben og ut i verden. Siden har økosystemet rundt innovasjon i Trondheim vært gjennom en fantastisk utvikling, sier managing partner Bjarne Lie.

Vil bli solgt igjen

Oppkjøpsfondet Nordic Capital planlegger å eie Resman i tre til fem år. Det opplyser partner Kim Gulstad til Adresseavisen.

– Det er den investeringshorisonten vi ser for oss når det gjelder Resman, sier han.

Vil vokse i Trondheim

Gulstad sier det er for tidlig å spekulere i hva som vil skje med trondheimsselskapet etter den tid, men han tror Resman før eller siden vil bli kjøpt av en stor, industriell aktør. En børsnotering ser han som mindre aktuelt.

– Nå har Nordic Capital nettopp investert i Resman, og ser fram til å støtte selskapets fortsatte utvikling fra Trondheim. En av de store internasjonale aktørene kan være et naturlig hjem for Resman på sikt, framholder Gulstad.

Administrerende direktør Torger Skillingstad i Resman sier de 65 ansatte har vært opptatt av å få videreutvikle virksomheten i Trondheim, også med en ny eier. Det vil de få anledning til, forsikrer Gulstad.

– Vi er svært imponert over den unike kompetansen man har i Trondheim og hos Resman. Nå ønsker Nordic Capital å støtte opp om en fortsatt høy vekst. Vi har ingen spesifikke mål når det gjelder antall ansatte, men vi forventer at antallet vil stige både i Trondheim og i andre deler av verden.

Mange ville kjøpe

Ifølge Skillingstad er Midtøsten et område der Resman vil satse langt tyngre enn i dag. Selskapet ser også stadig nye anvendelsesområder for teknologien, blant annet i skiferoljeproduksjon.

– Potensialet er enormt, fastslår han.

Skillingstad sier mange meldte seg da det ble kjent at selskapet var til salgs, men Nordic Capital trakk det lengste strået. Slike oppkjøpsfond er et helt nødvendig tilskudd til innovasjonsmiljøet i Trondheim, mener Anders Lian, daglig leder i Sintef Venture.

– De bidrar med kompetent kapital, og har virkelig satt fart i innovasjonskraften i Trondheim og mange andre steder, sier han.

Anne Dalager Dyrli har vært med på teknologieventyret helt siden starten. Foto: KRISTIN SVORTE
Eventyr: Resman har lenge vært en av stjernene i offshoreteknologimiljøet i Trondheim. Nå er sel skapet solgt for godt over én milliard kroner. F.v. Kim Gulstad, (Nordic Capital) Ståle Myhre (Statoil Technology Invest), Anders Lian (Sintef Venture), Bjarne Kveim Lie (Verdane Capital) og Torgeir Skillingstad (Resman). Foto: OLE MARTIN WOLD