Etter skiftet av skattedirektør fikk Skjetne erstatning. - Jeg øynet muligheten til å få opp saken på nytt, da det ble regjeringsskifte og kom ny skattedirektør, sier Skjetne.

Adresseavisen har tidligere fortalt om pensjonist Magne Skjetnes (72) kamp mot skattemyndighetene.

I oktober 2010 vant Skjetne rettssaken mot Skatt Midt-Norge i Sør-Trøndelag tingrett. Dommen opphevet to vedtak skattemyndighetene gjorde i 2007 og 2008. Dommen innebar at Skjetne slapp å etterbetale skatt og tilbakebetale pensjon for over en halv million kroner.

Skatt Midt-Norge anket dommen, men inngikk så et forlik med ham høsten 2011 som er identisk med tingrettsdommen. Skjetne fikk dekket advokatutgiftene i forbindelse med forliket. Men skatteetaten nektet å gi ham erstatning for flere utgifter.

Skjetne hadde krevd inntil 300 000 kroner i erstatning til dekning av utgifter gjennom flere år til regnskapsfører, advokat, reisekostnader til/fra Sverige hvor han bor, og låneopptak i forbindelse med skattesaken. Han krevde også oppreisning. Skattedirektoratet avviste erstatningskravet i oktober 2011.

- Lite heldig

Etter at regjeringsskiftet ga ny finansminister og Hans Christian Holte ble ny skattedirektør, fattet Skjetne nytt håp og skrev til begge. I en ny vurdering snur Skattedirektoratet og dekker Skjetnes tap skjønnsmessig til 130 000 kroner.

Samtidig kritiseres den tidligere behandlingen av saken: «Den etterfølgende håndtering av skatteetaten, hvor tingrettsdommen blir anket i kombinasjon med en anmodning om rettslig forlik, var i denne saken lite heldig.»

Skjetne er glad myndighetene har snudd, og gir ham erstatning.

- Jeg trodde ikke det var sant. Jeg følte en enorm lettelse ved å bli trodd, fordi de hadde avfeid det hittil, sier Skjetne.

Misfornøyd med beløpet

Men han er ikke fornøyd med erstatningssummen, og har krevd inntil 600 000 kroner. Skjetne mener Skattedirektoratet ikke har forstått omfanget av saken som pågikk i mange år. Han sendte derfor et nytt brev hvor han dokumenterte alle kostnadene sine, og ba i tillegg om oppreisning for behandlingen fra skattemyndighetene siden 2004.

- Erstatningen dekker ikke advokatutgiftene engang, som er på er 197 000 kroner. Jeg har regnet sammen alle utgiftene, og kan dokumentere dem. Jeg har også måttet ta opp lån, sier Skjetne.

Kravet om høyere erstatning er avvist av Skattedirektoratet. (Les lenger ned i saken.)

Bakgrunnen for saken er at Skjetne i 2002 etablerte et enkeltmannsforetak, for å utvikle en to mål stor tomt i Melhus til tre boligtomter. Han regnet med at skattemyndighetene definerte tomteutviklingen som næringsvirksomhet. Men Melhus ligningskontor var uenig i at dette var næringsvirksomhet. I 2004 nektet derfor skattemyndighetene Skjetne fradrag for underskudd i 2001 og 2002 på til sammen 110 000 kroner.

Skiftet mening

Da han solgte tomtene i 2007 og 2008 oppga han derfor gevinsten av salget på 1,2 millioner kroner som kapitalinntekt, som skulle beskattes med 28 prosent. Men da hadde Skatt Midt-Norge skiftet mening, og anså gevinsten som virksomhetsinntekt. Gevinsten ble derfor beskattet i 2007 og 2008 med henholdsvis 50,7 og 51 prosent. Forskjellen utgjør 260 000 kroner i skatt.

Da tomtesalget ble næringsinntekt, fikk det også betydning for pensjonsutbetalingen. Skjetne fikk krav fra Nav om å betale tilbake 260 000 kroner av pensjonen i 2007 og 2008.

- Da jeg hadde alle kravene på meg på en gang, var det forferdelig. Når du vet du ikke har gjort noe galt men riktig, og får den behandlingen av skattemyndighetene, oppfatter jeg det som myndighetsmisbruk. Dette var en prosess som jeg ikke unner noen å oppleve, en konstant pine over mange år, sier Skjetne.

- Belastning for skattyter

I vedtaket hvor Skattedirektoratet snur, kaller de etatens tidligere behandling av Magne Skjetnes skattesak «lite heldig».

Skattedirektoratet skriver at det var for å unngå at Skjetnes skattesak skulle få betydning for andre skattytere, danne presedens, at de valgte å inngå et forlik som er likt dommen i Sør-Trøndelag tingrett hvor Skjetne vant frem.

«Sett i ettertid var kanskje frykten for presedensvirkningen noe overdrevet, men vi kan ikke si at beslutningen om å anke tingrettens dom var uaktsom av den grunn. Samtidig ser vi at anken medførte en belastning for skattyter», skriver underdirektør Trond Hansen i Rettsavdelingen i Skattedirektoratet i en e-post til Adresseavisen.

–Skjønnsmessig

Selv om Skjetne nå dokumenterer høyere utgifter enn erstatningen på 130 000 kroner, bruker ikke Skattedirektoratet dokumentasjonen som grunnlag for beregningen:

«Erstatningsbeløpet er som nevnt i vår avgjørelse tilkjent skjønnsmessig sett i lys av saksprosessen samlet, og hva vi oppfatter som en rimelig kompensasjon for nødvendige utgifter. Erstatningen korresponderer for øvrig med kravet som ble fremmet av skattyter via hans advokat i 2011 vedrørende kostnader til advokat og regnskapsfører», skriver Hansen.

Skjetnes advokat sendte et erstatningskrav til skattemyndighetene i 2011, hvor beløpet 130 000 kroner er nevnt til dekning av advokat og regnskapsfører. Advokaten skriver også at dersom staten erkjenner ansvar, vil det bli sendt ytterligere dokumentasjon for kostnader. Siden skattemyndighetene ikke erkjente ansvar før i 2014 ble dokumentasjonen først sendt inn av Skjetne etter det.

Adresseavisen 20. mai 2010.
Adresseavisen 29. oktober 2010.
Adresseavisen 21. november 2011.