Kontrakten Aptomar har inngått med BG Group på oljefeltet Knarr utenfor Florø betyr at selskapet innen juli vil opprette et nytt overvåkningssenter.

Senteret skal innredes i selskapets eksisterende lokaler i Stiklestadveien i Trondheim. Kontrakten har en varighet på fem år, og gjør at selskapet frem mot sommeren vil ansette seks nye personer.

- Dette er et nytt produktsegment som passer oss veldig bra. Det innebærer at vi har ansvaret for overvåkningen av skipsfartøyer på kollisjonskurs i tillegg til eventuelt oljesøl 24 timer i døgnet. Fra før har vi levert kameraer og sensorer til oljeselskapene, men nå har vi også muligheten til å gjennomføre overvåkningen selv, samt service. Det gjør at vi har kontroll over hele verdikjeden, sier gründer og salgsdirektør Lars André Solberg i Aptomar.

Mer trøndersk teknologi

Utstyret Aptomar leverer vil blant annet bli installert på produksjonsskipet Knarr Petrojarl som eies av et annet Trondheims-selskap, Teekay Petrojarl. Dette er skipet som henter opp oljen.

Ny satsing

Strategien med å bemanne overvåkningen selv og styre hele verdikjeden ble lagt i slutten av 2013, og konkretisert i fjor. Dette er det første resultatet av omleggingen, og Solberg tror det er et steg i riktig retning.

- Vi ser en trend der oljeselskapene ønsker å konsentrere seg om kjernevirksomheten sin, som er produksjon og oljeleting. Vi har fått flere henvendelser der selskapene har spurt oss om vi ikke kunne håndtere hele overvåkningsprosessen. Dette har vi tilpasset oss, sier Solberg.

Knarr-kontrakten betyr at Aptomar installerer kameraer, radarer og sensorer på installasjonene på og rundt Knarr-feltet. Kameraene kan gjenkjenne ansiktet på en person som ligger i vannet på tre kilometers avstand, og se skip og båter på opptil 20 kilometers avstand. Hvis et skip er på kollisjonskurs, en person faller over bord eller det oppdages oljesøl, går det en alarm hos Aptomar. Selskapet vil da være med på å koordinere tiltakene som må gjøres.

Kameraene selskapet har utviklet kombineres med radarteknologi, og gjør fysisk tilstedeværelse mindre viktig. Alle dataene sendes via internett til Trondheim, og slik at overvåkningen i sin helhet kan foregå fra land.

Sparer penger

Dette er ifølge Solberg kostnadsbesparende, og gründeren mener det er hovedgrunnen til at Aptomar får kontrakten.

- Det har vært en opprydding i oljebransjen når det gjelder kostnadsnivået. Tilfeldigvis falt opprydningen sammen med det kraftige fallet i oljeprisen, noe som har gjort det vanskelig både for oss og mange andre selskaper. Men det er også muligheter i dette markedet. Fokuset nå er på kostnadsbesparelser, samtidig som kvalitet og HMS skal ivaretas, og det er det vi tilbyr. Med vår teknologi slipper man mange fysiske utrykninger til havs. I tillegg kan de som overvåker sitte på land. Det sparer selskapene penger på, sier Solberg.

- I dagens marked får man ikke kontrakter om man ikke kan dokumentere at man kan spare oljeselskapene for penger, legger han til.

Tror på nye kontrakter

Selv om Aptomar har vokst kraftig siden oppstarten i 2005, har selskapet også måttet ta grep for å styre egne kostnader. Før nyansettelsene den nye kontrakten medfører, har selskapet 17 ansatte. Det er en betydelig nedgang fra 2011, da selskapet hadde 32 ansatte.

- Vi har måttet justere oss, også på grunn av utviklingen i bransjen. Nå har vi gjort en omlegging som gjør oss i stand til å bemanne opp igjen. Det nye kontrollrommet vil gjøre oss i stand til å overvåke flere felt samtidig, og vi håper på et par kontrakter til innen sommeren, sier Solberg.

Gründer og salgsdirektør i Aptomar, Lars André Solberg, viser frem selskapets Securus-kamera. Kameraet har stabiliseringsteknologi som gjør at det ligger stabilt i bølger, kraftige kameralinser som ser fartøy på 20 kilometers avstand og infrarød teknologi som kan brukes i mørket. Foto: Kjell A.Olsen
Bildet er tatt fra Aptomars overvåkningsrom, og viser hvordan selskapet kombinerer radarteknologi med kamerateknologi, slik at skipsfarten rundt oljeinstallasjonene kan overvåkes fra land. Foto: Aptomar