Går alt etter planen, rulles de første gravemaskinene inn allerede til sommeren.

– Det er stille før stormen nå, sier Kjell Inge Skaldebø, daglig leder i leverandørnettverket Vindsenter Fosen.

Skaldebøs hovedoppgave er å være bindeledd mellom lokale leverandører og kraftselskapene som planlegger å investere ni milliarder kroner i høyspentlinje og tre vindparker på Fosen.

I Verdal sitter daglig leder Vegard Bj. Saur i Windcluster Norway og holder kontakt med de litt større leverandørene.

Milliardoppdrag

– Vi og Vindsenter Fosen utfyller hverandre. De har den lokale oversikten, mens vi har oppmerksomheten rettet mot industri og teknologileverandører i regionen, sier han.

Til sammen kan vindkraftutbyggingen gi oppdrag på godt og vel én milliard kroner til næringslivet i regionen, ifølge Torbjørn Steen, kommunikasjonssjef i Statkraft. Lokal verdiskapning på 300-400 millioner kroner i forbindelse med byggingen av ny høyspentledning fra Namsos til Åfjord kommer i tillegg.

– En kontrakt er sendt ut på anbud allerede. Den gjelder bygging av veier fra det offentlige veinettet og inn til vindparkene. Her finnes det flere lokale entreprenører som kan være aktuelle, sier Steen i Statkraft.

Statkraft er ansvarlig for utbyggingen av de tre vindparkene på vegne av Fosen Vind, der også Agder Energi, Trønderenergi og NTE er medeiere.

– Vi har forsøkt å utforme kontraktene slik at lokale og regionale leverandører kan være med å tilby. Dersom enkeltkontrakter blir litt for store, oppfordrer vi til samarbeid og allianser, framholder Steen.

Trenger underleverandører

Til de tre vindparkene på Fosen trengs det turbiner, tårn og rotorblader for 4,5-5 milliarder kroner. I vinter inngikk Statkraft en intensjonsavtale med den danske turbinleverandøren Vestas for denne delen av utbyggingen.

Også her vil det være muligheter for lokale underleverandører. Danskene vil foreløpig ikke gå i detalj på hva de eventuelt trenger, men representanter for Vestas har allerede deltatt på leverandørseminarer flere steder i Midt-Norge.

«Skulle de norske prosjektene bli en realitet, vil vi gå i gang med å evaluere, velge ut og kontrahere lokale leverandører som tilbyr de varene og tjenestene Vestas trenger», skriver kommunikasjonsdirektør Michael Zarin i en e-post til Adresseavisen.

Eierne i Fosen Vind planlegger å fatte en endelig investeringsbeslutning for Fosen-prosjektene i slutten av juni. Velger selskapene å investere, vil ting skje ganske raskt.

500 skal innkvarteres

Statkraft planlegger å tildele kontrakten for adkomstveier i juni. De andre anbudsforespørslene som vil gå ut i år, gjelder veinettet internt i parkene, tårnfundamenter, trafostasjon og elektroutstyr.

Vegard Saur i Windcluster Norway oppfordrer lokale og regionale leverandører til å være på hugget.

–Leverandørene må finne ut hvor i verdikjeden de har mulighet til å være med. Alle kan ikke være hovedkontraktører, men hovedkontraktørene har sine behov som kan dekkes av lokale leverandører, sier han.

Også lokale tilbydere av innkvarterings- og bevertningstjenester vil få det travelt, understreker Skaldebø i Vindsenter Fosen.

–På det meste vil det være minst 500 personer i arbeid med prosjektene. Alle disse skal innkvarteres i ordnede former, sier han.

Trenger hjelp med ny linje

Allerede i juli planlegger Statnett å starte byggingen av den nye høyspentlinja mellom Namsos og Åfjord.

Det opplyser kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett.

– Vi starter med skogrydding og fundamentering. Vi vil starte i nord, og bygge oss sørvestover, sier hun.

Det er det kroatiske selskapet Dalekovod som har fått hovedentreprisen for den 12 mil lange 420 kV-linja, som er beregnet å koste mellom 1,8 og 2,4 milliarder kroner. Selv om ledningsentreprenøren er utenlandsk, regner Statnett med at 15-25 prosent av de samlede utbyggingskostnadene vil tilfalle lokale leverandører.

Oppdrag til Åfjord-entreprenør

Det tilsvarer i så fall oppdrag på mellom 300 og 600 millioner kroner til næringslivet på Fosen og i Namdalen.

Denne uka har Statnett arrangert informasjonsmøter og befaring for lokale entreprenører som vil delta i konkurransen om en kontrakt for veiutbedringer og baseplasser. Johs. Syltern i Åfjord fikk nylig i oppdrag å utføre grunnarbeidene på to nye trafostasjoner i Roan og Åfjord. Kontrakten har en verdi på 25-30 millioner kroner, opplyser Statnett.

Lokale underleverandører

– Dalekovod vil også i stor grad bruke lokale underleverandører. I tillegg til selve byggearbeidene, vil det dessuten være stort behov for bevertnings- og innkvarteringstjenester. Det kommer til å være mye folk i sving, sier Nilson.

Neste år kan også arbeidene med den nye høyspentledningen mellom Snillfjord og Surnadal og videre til Sunndalsøra være i gang. Den skal frakte strømmen fra de nye vindparkene som planlegges i Snillfjordområdet. Statnett planlegger å kople denne linja sammen med Namsos-Åfjord via en sjøkabel på tvers av Trondheimsfjorden innen 2028.

Milliardoppdrag: Kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft anslår at de tre vindparkene vil generere oppdrag for over én milliard kroner for næringslivet i regionen. Foto: Glen Musk