Firmaet ble etablert ett år før åpningen av Øvre Leirfoss kraftverk i 1901, og dermed før det ble offentlig elektrisitetsforsyning i Trondheim.

– Strøm var en vederstyggelighet den gangen. Det var noe nytt, og nye ting hadde man lite til overs for, sier Jan Eilert Fjeldseth, styreleder og tredje generasjons eier av elektrofirmaet.

Hans bestefar, Eilert Fjeldseth, etablerte E. Fjeldseth Elektriske Installasjonsbureau i juni 1900, etter først å ha jobbet i Oslo og som bestyrer for det tidligere Trondhjems Elektriske Bureau, forløperen til Siemens' virksomhet i Trondheim.

Ansikt utad i Nordre

Firmaet holdt i mange år til i Nordre gate, hvor det i en periode både var butikk, lager og produksjonsverksted. Men fra 60-tallet og utover ble bedriften samlet i Haakon VIIs gate på Lade, og i 1988 ble også butikken i Nordre lagt ned. I lokalet på Lade skjer fortsatt produksjon av kabelskap og elektriske rørovner, selv om det utgjør en relativt liten del av selskapets omsetning sammenlignet med installasjonsarbeid.

– Vi har et sterkt rykte ute hos kundene, og det er én av årsakene til at vi har fortsatt med dette. Denne delen av virksomheten styres både av hodet og av hjertet, for det ligger mye historie i denne produksjonen, sier firmaets administrerende direktør John-H. Waatsveen.

De elektriske rørovnene ble opprinnelig laget for å varme opp under kirkebenkene, men brukes nå som oppvarmingskilde på krevende steder, for eksempel i fjøs. Fjerde generasjon i bedriften, Arne Fjeldseth, leder produksjonsavdelingen, som også lager såkalte nodeskap til utbygging av fibernettverk.

– Vi lager også en god del skreddersøm, blant annet skap for Kystverket som brukes ute på fyrene. Men det er NTE som er vår største kunde, sier han.

Tredoblet resultat

Bedriften eies av holdingselskapet E Fjeldseth Invest AS, hvor Jan Eilert Fjeldseth og tre sønner eier hver sin fjerdedel. Fjeldseth AS hadde i fjor inntekter på 130,5 millioner kroner, som var en økning på drøyt 20 millioner kroner fra året før. Resultatet før skatt endte på 12,7 millioner kroner, en tredobling fra 2013.

Waatsveen sier at fjoråret var et gullår for deres bransje i Trondheim.

– Det har knapt blitt ferdigstilt så mange prosjekter i byen, og vi var med på bølgen og hadde flere av dem, sier Waatsveen, og nevner blant annet Spongdal skole, den nye handelshøyskolen i Elgeseter gate, industribygget til Motor-Trade, Prøven og Kia på Rosten og flere utbygginger på Torgårdssletta.

Oppkjøpet av den mindre entreprenøren Elsøk bidro også til at omsetningen økte, samtidig som Fjeldseth fikk en fot innenfor elektroinstallasjon i boligprosjekter. Det kan komme godt med i 2015, hvor utsiktene igjen er dårligere.

– Vi så tidlig at det ikke var like stort trøkk i markedet, sier Waatsveen.

– Det er mange prosjekter, men det er gjerne små bygg, som gjør at det er stor konkurranse om oppdragene. Det betyr at vi må bruke mye ressurser på å regne på tilbud, og vi må få produktiviteten opp og kostnadene ned, sier han.

Waatsveen sier at det går mot overskudd også i 2015, men at det ikke blir like fett som i fjor.

Lojale ansatte

Blant de 110 ansatte er en god del elektroingeniører, som blant annet leder prosjekter, kalkulerer pristilbud og gjør prosjekteringsarbeid. Inntil nylig var det stor ingeniørmangel, som gjorde at firmaet heller satset på videreutdannelse av egne ansatte. Krisen i oljeindustrien gjør at mange ingeniører nå er på jakt etter ny jobb, men Waatsveen sier at de holder fast på strategien om intern rekruttering

– Det gjør at vi får veldig lojale medarbeidere, som kjenner historikken og kulturen i firmaet vårt, sier han.

Arne Fjeldseth sier at det er få som slutter for å begynne hos konkurrentene.

– Svært mange får en oppmerksomhet for å ha jobbet her både i 30 og 40 år, sier han.

Fiber: Far sønn Jan Eilert Fjeldseth og Arne Fjeldseth viser frem skapene som Fjeldseth AS produserer til fiberutbyggingsprosjekter. Foto: RICHARD SAGEN
Håndfast: Fire ansatte jobber i produksjonslokalene i Haakon VIIs gate. Foto: RICHARD SAGEN
Varme: De gamle rørovnene ble opprinnelig laget for å varme opp under kirkebenkene. Foto: RICHARD SAGEN