Like før påske fikk ekteparet på Rye i Byneset beskjeden: Begge ble permittert.

Ingunn Skamfer (47) er maskiningeniør og Cato Eriksønn Aaserud (44) elektroingeniør. Aaserud har i tillegg fagbrev som elektriker, så da permitteringsvarslet kom valgte han å si opp:

– Det er flere ledige stillinger som elektriker og jeg fikk straks flere tilbud. Da sa jeg opp stillingen som ingeniør, for jeg har liten tro på at situasjonen blir bedre i oljen med det første. Jeg har jobbet offshore det siste året, og merket på kroppen at det er en helt annen aktivitet. Det har bremset opp, og de nye store kontraktene ser ikke ut til å komme, sier Aaserud.

Med én ny jobb ble ikke situasjonen helsvart for barnefamilien i selvbygd hus på Rye. Sammen har de to barn på fem og ti år, og Aaserud har et barn fra før på 14 år.

Lite å søke på

Ifølge en undersøkelse blant medlemmer i Norsk ingeniør- og teknologiorganisasjon (Nito) frykter én av fem ingeniører i Norge å miste jobben på grunn av oljenedturen.

I Midt-Norge er 36,1 prosent bekymret for å miste jobben i privat sektor, mens det samme tallet for alle sektorer er 28,6 prosent.

15 000 jobber i petroleumsindustrien har forsvunnet på kort tid, og i dag er det 279 ledige ingeniører i Trøndelag.

Aaserud hadde vært i Reinertsen i tre år da permitteringsbeskjeden kom, Skamfer i åtte.

– Vi ventet jo på det, for det hadde vært to runder med permitteringer like før og lite å gjøre på jobb. Det er vanskelig å si om det blir mulig å få tilbake jobben, men det må i så fall komme noen ordentlige storkontrakter og det ganske raskt, sier Skamfer.

Skamfer har søkt en seks-sju jobber siden påske, men sier det er svært lite å søke på. Derfor vil hun gjerne prøve lykken i utlandet, og møter opp når NAV i Sør-Trøndelag i dag orienterer om jobbmuligheter på det europeiske arbeidsmarkedet. Det er allerede over tjue ingeniørjobber registrert på nav.no under fanen «stillinger i EØS».

Puslespill å flytte

– Begge må ha jobb, slik er det bare. Dessuten er det svært kjedelig å gå hjemme. Det er som å være i et venterom og ikke ane verken hva som skal skje eller når, sier Skamfer.

– Men det er vel heller ikke bare bare for en barnefamilie å flytte til utlandet?

– Nei, det er ikke bare å pakke og reise. Det vil jo eventuelt bli et puslespill, sier Aaserud. Men det puslespillet er ekteparet villige til å legge.

– Vi har snakket om mulighetene for å jobbe en periode i utlandet før også, men så har det aldri helt passet. Nå er markedet slik at dette kanskje er den beste løsningen. Men betingelsen er selvsagt at begge får seg jobb. Hadde jeg hatt bare meg selv å tenke på hadde jeg reist med det samme, men vi bør få det til som familie også. Huset kan vi leie ut og ungene tror jeg bare ville hatt godt av et utenlandsopphold, sier Skamfer.

Klar til å ta sjansen

Som ingeniør har Skamfer opplevd ulike arbeidsmarkeder.

– Da jeg var ferdig utdannet i 1992 gikk jeg ledige i over to år, så det var tøffe tider da også. Da jeg begynte i Reinertsen var det mange utlendinger ansatt der, fra hele verden. Disse har nå dratt, og nå er det altså vi nordmenn som må dra ut, sier Skamfer. I dag tar hun med seg cv'en sin og drar på informasjonsmøtet for å høre om mulighetene for jobb i Tyskland eller Danmark.

– Hvis sjansen byr seg, så tar vi den. Det kan bli spennende og det er fint å ha med seg på cv-en videre. Jeg synes det er fint at NAV tenker litt annerledes og er på tilbudssiden også når det kommer til utlandet. Og jeg holder alle muligheter åpne, sier Skamfer.

Tyskland vil ha norske ingeniører

Det er nå 279 ledige ingeniører i Trøndelag. Nesten 200 av dem møter i dag på NAV for å få høre om mulighetene for ny jobb i ulandet.

– Det har vært motsatt, at utenlandske ingeniører har søkt seg hit. Men nå er det kjempemuligheter for norske ledige ingeniører i utlandet, og responsen har vært over all forventning, sier Inger Dyrnes, som er Eures-rådgiver ved NAV i Sør-Trøndelag. Det vil si at hun jobber opp mot arbeidsmarkedet i EØS-landene og Sveits.

I dag får hun kollegaer fra Tyskland og Danmark på besøk, og opp mot 200 ingeniører møter opp på et informasjonsmøte for å få høre at det faktisk finnes ledige ingeniørjobber - men i utlandet.

– Ingeniører i Trøndelag er attraktiv arbeidskraft for europeiske arbeidsgivere, og da må vi mobilisere. På møtet vil det bli informert om bo- og arbeidsforholdene i de to landene og rådgiverne har også med seg vel 20 konkrete ledige stillinger. Det vil bli mulig å ta individuelle samtaler rådgiverne og eventuelt levere CV for distribusjon til danske og tyske arbeidsgivere. Vi vet også at det vil komme flere ledige stillinger, og disse publiseres fortløpende på nav.no sier Dyrnes.

– Bruker dere å holde slike informasjonsmøter?

– Så langt har det ikke vært noe stort behov for det. Vi jobber hele tida med rekruttering til og fra utlandet, men det er første gang på lenge at vi gjør noe sånt i så stor skala og rettet mot en bestemt yrkesgruppe. Det er mest vanlig at utenlandske ingeniører tar jobber her, og erfaringsmessig vet vi at norske arbeidstakere ikke er så mobile. Men det siste året har dette snudd, NAV har også snudd seg, og jeg tror det vil komme flere slike arrangement, sier Dyrnes.

Dagens møte er direkte rettet mot arbeidsledige ingeniører med kompetanse som Tyskland og Danmark etterspør. Det vil si at det er størst muligheter for ingeniører innen fagfelt som maskin, elektro, automasjon og IKT.

Søker lykken i annet land: Ingunn Skamfer og Cato Eriksønn Aaserud ble begge permittert fra ingeniørjobbene sine i Reinertsen. Nå vurderer de å flytte fra Byneset i Trondheim for å få seg jobb i Tyskland. Foto: jens petter søraa