I dommen fra Frostating lagmannsrett er Gerd Gaasø og mannen tilkjent til sammen 190 000 kroner i prisavslag og erstatning på grunn av utbedringene de gjorde for egen regning.

I tillegg er paret tilkjent sakskostnader for både saken i tingretten og lagmannsretten samt forsinkelsesrente. Det gjør at totalsummen paret er tilkjent overstiger 500 000 kroner.

- Det er ikke pengene som er viktig i denne saken. Det viktigste er å bli trodd på de feilene vi påpekte og samtidig synliggjøre forskjellen mellom seriøse og useriøse utbyggere som velger billige løsninger med dårlig kvalitet, sier Gerd Gaasø.

Påpekte over 50 feil og mangler

Den aktuelle leiligheten ligger i sameiet Ranheim panorama, nederst i Reppeveien på Reppe. Gaasø skulle flytte inn i den rundt 80 kvadratmeter store leiligheten som kostet rundt 3,7 millioner i 2013. Da hun så hvordan leiligheten så ut, nektet hun å flytte inn.

- Det første som slo oss var en list som var lagt rett over hele parketten i overgangen mellom kjøkkenet og stua. Den var det ikke opplyst om i prospektet, og vi ville ha den fjernet. I tillegg var det glipper i parketten, listene var skjeve og løse rundt store deler av leiligheten, garderobeskapet var skjevt og en hel del andre ting. Det var gjennomgående dårlig kvalitet, sier Gaasø.

Hun leide inn en takstmann for å gå gjennom leiligheten. I rapporten ble det påpekt over 50 feil og mangler. I tillegg leide Gaasø inn et entreprenørfirma for å dokumentere feil ved parkettgulvet. Firmaet fant både glipper og skjevheter. På oppfordring kontrollerte utbyggerselskapet, Norsk boligprosjekt, også gulvet. Utbygger hevdet imidlertid at det ingen skjevheter lå utenfor toleransekravet. Utbygger hevdet også at listen over gulvet var noe paret måtte leve med. Begrunnelsen var at det var et modulbygg, og at en list over stedet hvor modulene er skjøtet sammen måtte påregnes.

Gaasø åpnet da parketten for egen regning. Der fant den innleide entreprenøren et undergulv som retten beskriver som et «lappverk». Her ble det også funnet en høydeforskjell på rundt 1 centimeter mellom de to modulene. Den innleide entreprenøren avrettet gulvet på stuen, kjøkkenet og spisestuen og la ny parkett. I tillegg ble en rekke andre punkter som Gaasø hadde påpekt utbedret. Den samlede prisen kom på over 140 000 kroner.

- Slett håndverk

For å få dekket utgiftene, gikk Gaasø til sak mot utbyggeren. Saken havnet hos Sør-Trøndelag tingrett. Tingretten mente imidlertid listen over gulvet var noe boligkjøpere må finne seg i, uten krav på særskilt informasjon. Tingretten mente også at det omfattende bildematerialet ikke var bevis godt nok for å dokumentere skjevheter store nok i gulvet som rettferdiggjorde å avrette det og legge ny parkett. Dermed ble utbygger frikjent på alle punkter.

- Det var en forferdelig dom. Vi ble nok litt lurt, fordi vi trodde at vi hadde en så god sak. Men i ankesaken gikk vi veldig nøye til verks. Vi satte dato og nøyaktige beskrivelser på alle bildene,og leverte et album med 120 bilder til lagmannsretten som viste alle trinn i utbedringsprosessen. I tillegg gikk vi dør til dør hos andre beboere som hadde leilighet der, og fikk da dokumentert at det var langt flere enn oss som hadde klaget på lista over gulvet, sier Gaasø.

Lagmannsretten har omgjort dommen fra tingretten. Lagmannsretten tar bildematerialet til følge og mener rapporten fra entreprenøren Gaasø leide inn gir «et bilde av gjennomgående slett håndverk». Lagmannsretten mener det var riktig å utbedre forholdene for egen regning. I summen på 190 000 kroner ligger både et prisavslag i salgssummen som er så å si tilsvarende kostnaden på utbedringene Gaasø fikk utført. Oppå dette kommer utgiftsdekning for utgiftene med å utbedre rapporter fra takstmann og innleid entreprenør og advokathjelp.

- En seier for forbrukeren

Ingvill Kvernmo i Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA) mener dommen er en seier for forbrukeren.

- Dommen styrker for forbrukerens rettigheter. Samtidig styrker man også de seriøse bedriftene i bransjen. Gjennom at de som leverer dårlig kvalitet straffes, vil man belønne seriøsitet, sier Kvernmo.

Hun mener saken også viser at byggebransjen har mye å jobbe med.

- Slike saker skader hele bransjen. Vi som jobber og representerer bransjen sliter med et cowboy-rykte som er vanskelig å hanskes med. Jeg vil anbefale forbrukerne å gjøre seg kjent med hvem de kjøper boligen av, sier Kvernmo.

Anker til Høyesterett

Advokat Trond Skogly som representerer utbygger Norsk boligprosjekt sier at de er overrasket over dommen.

- Vi mener tingrettens dom var riktig. Spørsmålene her er veldig overfladisk behandlet. Man henviser blant annet til avvik fra standarder, uten at man angir hvilke standarder som ligger til grunn, og hvilke avvik det gjelder. Vi mener det heller ikke er fremlagt dokumentasjon som underbygger dårlig kvalitet. Utbygger befarte sammen med vår underleverandør i henhold til prosedyrene og tok målinger som ikke viste avvik og høydeforskjeller utenfor kravene, sier Skogly, som vil anke dommen.

- Vi mener domsgrunnene er mangelfulle. Det er også brukt altfor lang tid på å avsi dommen, sier han.

- Gaasø mener saken bærer preg av at dere har valgt billige løsninger som har gått ut over kvaliteten?

- Det er en beskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i. Vi har valgt en løsning og fullført et prosjekt med god standard. Så vil det alltid være noen av kjøperne som ikke er 100 prosent fornøyd, sier Skogly.

Entreprenøren som har blitt brukt i byggeprosessen, Kodumaja, opplyser i en mail til Adresseavisen at de har utført alle rettinger av feil og mangler i leiligheten som har blitt påpekt overfor dem fra utbyggers side i løpet av juli i fjor.