Én etter én har ledende politikerne på Stortinget og i regjeringen blitt invitert til Trondheim for å snakke om skatt og norsk eierskap med lokale næringslivsledere.

Denne uken var turen kommet til Jon Gunnar Pedersen (H), den mektige statssekretæren i Finansdepartementet, som etterfulgte sin egen sjef, finansminister Siv Jensen (Frp), og de finanspolitiske talspersonene for de fleste partiene på Stortinget.

Pedersen, som selv har lang erfaring fra næringslivet, passet på å skryte av det trønderske nettverket «Lederforum for Verdiskaping» foran ham i konferanserommet hos Danske Bank. Men gjorde det klart at han nok var blitt mer opptatt av å hente inn skattepenger i sin nåværende jobb.

– Norge har veldig høyde offentlige utgifter, og alle som bor i Norge må regne med å betale mer i skatt en sammenlignbare personer i andre land, sa Pedersen etter at eiendomsinvestor Ivar Koteng først brakte formuesskatt på banen.

– Rammer norske eiere

Bakgrunnen for lobbyinnsatsen fra det trønderske næringslivet er det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget, som i desember i fjor la frem sine forslag til endringer i skattesystemet.

Trønderne mener at forslaget fra utvalget vil bety en kraftig skatteskjerpelse for norske eiere i næringslivet, som de i utgangspunktet mener er forskjellsbehandlet til fordel for utenlandske kapitalister. Utvalget foreslår blant annet ikke kutt i formuesskatten.

Trøndernes fremste argument har lenge vært at den rammer norske eiere som Salmar-eier Gustav Witzøe på Frøya, men ikke kyprioten John Fredriksen, hovedeier i Salmars hovedkonkurrent Marine Harvest. Witzøe har fortalt at han i fjor tok ut 70 millioner kroner i utbytte for å betale formuesskatt på drøyt 50 millioner og utbytteskatt på 27 prosent.

Analytiker Magnus Dybvad i Witzøes investeringsselskap Kverva var til stede på møtet med Pedersen, og sa det var åpenbart at de pengene kunne blitt brukt til å skape nye virksomheter.

– Vi ser hva vi har fått til på Frøya som nå er i ferd med å gå forbi Hitra i innbyggertall, men formuesskatten reduserer muligheten vi har til å bygge videre på dette, sa han.

I en høringsuttalelse signert av Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Investorforum Trøndelag peker de også på forslaget om en egen eierinntektsskatt, som de mener vil skjerpe skatten på egenkapital kraftig.

– Det er kun norske eiere av risikoinvesteringer i egenkapital som rammes av denne kraftige skatteskjerpelsen. Utenlandske eiere av bedrifter i Norge får på sin side store lettelser, fordi de fullt ut får fordelen av redusert selskapsskatt, skriver de i uttalelsen.

Skatt på de rike

Jon Gunnar Pedersen sa at han var enig i det aller meste som står i høringsuttalelsen, også det at utvalget ikke har tatt nok hensyn til verdien av eierskap. En rekke norske økonomer har advart mot fjerning eller kutt i formuesskatten, men Pedersen mener økonomenes modeller ikke får med seg hva lokale bedriftseiere betyr for lokalsamfunn. Regjeringen har bedt om en ekstrautredning om nettopp eierskap, ifølge statssekretæren.

Men Pedersen understreket at regjeringen ikke kommer til å foreslå en fjerning av formuesskatten, og påpekte at de heller ikke hadde fått flertall på Stortinget for å redusere den så mye som ønsket.

Samtidig antydet han at det er norske kjendismilliardærer som står i veien for forandringer.

– Det virker som om skattesystemet er innrettet på en viss måte fordi det er noen rike vi føler vi ikke får skattet på skikkelig måte. Da er vi inne på et feilspor, sa Pedersen.

Tror på endring

Administrerende direktør Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen sier til Adresseavisen at de har opplevd å bli hørt både av Pedersen og de finanspolitiske talspersonene, og har håp om at den trønderske lobbyinnsatsen skal få effekt.

– Alle er enige i at utvalget ikke tar nok hensyn til norsk eierskap. Vi føler at vi blir hørt, og jeg tror også det vil føre til endringer.

– Men dere virker ikke som dere kommer så langt på formuesskatten?

– Det virker ikke som de har tenkt å fjerne den, men kanskje de har en langsiktig plan om å trappe den ned. Og Pedersen oppfordret oss til å komme med eksempler, slik at dette ikke bare handler om at de rikeste skal få mer.

– Dere trekker også frem en av Norges rikeste, nemlig Gustav Witzøe som er hovedeier i Salmar. Man kan få inntrykk av at det dreier seg mye om ham og hans bedrifter?

– Det er kanskje fordi det er så lett å bruke Salmar som eksempel på hva en bedrift bidrar med i et lokalsamfunn. Men vi har mange slike eksempler, som vi kanskje bør være flinkere til å få frem, sier Rian.

Harald Ellefsen (t.v.) i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange og konserndirektør Bent R. Eidem i Danske Bank er verter for nettverket Lederforum for Verdiskaping. Denne uken var statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet invitert. Foto: Morten Antonsen