Det mener aksjeanalytiker Morten E. Lindbäck i Fondsfinans.

– Vi tror ikke de vil oppnå noe ved å gå til rettssak. Petroleumsloven gir departementet fullmakt til å fastsette eierandeler gjennom skjønn. Det er vanskelig for en domstol å overprøve det, sier han.

Omkamp ga milliardtap

Etter det Adresseavisen forstår, håpet trønderne å kunne øke eierandelen fra 11,89 til 14–15 prosent ved å kreve omkamp. Torsdag fastslo Olje- og energidepartementet at eierandelen i stedet reduseres til 11,57 prosent. Det innebærer et inntektstap på om lag 4 milliarder kroner over feltets levetid.

– Vi tror Det norske er veldig skuffet, konstaterer Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Swedbank.

Johan Sverdrup-feltet strekker seg over fire oljelisenser. Det norske eier en femtedel av den mest oljerike delen.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var blant dem som uttrykte stor frustrasjon over at de fem oljeselskapene som deltar i Sverdrup-utbyggingen ikke greide å bli enige om eierfordelingen seg imellom før plan for utbygging og drift (PUD) ble innlevert 13. februar.

Strategien ble slaktet av blant andre Rolf Wiborg, mangeårig ressursdirektør i Oljedirektoratet.

"Dette er grov misbruk av tid, ressurser og penger", skrev han i et brev til Lien i mars.

Straff for ulydighet?

Lindbäck i Fondsfinans mener Det norske tok en kalkulert risiko da de som eneste selskap nektet å skrive under avtalen.

– Jeg tror ikke departementet har straffet Det norske for å ha utfordret etablert praksis ved unitisering, men vedtaket viser risikoen man løper ved å tvinge fram en ny gjennomgang av dataene, sier Lindbäck.

– Adm.dir. Karl Johnny Hersvik har gjort det han skal i denne saken, nemlig kjempet for selskapets interesser. Neste skritt blir å vurdere om de skal klage på avgjørelsen, konstaterer analytikerkollega Kjetil Bakken i Carnegie.

Hersvik og hans kolleger ba torsdag om betenkningstid før de eventuelt tar nye skritt.

– Det er fra departementets side gjort klart at en er nødt til å gå veien om en formell klage til Kongen i statsråd før det eventuelt er aktuelt å ta rettslige skritt, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske.

– Er det grunn til å tro at dere har blitt straffet av departementet fordi dere nektet å undertegne unitiseringsavtalen som de andre partnerne var enige om?

– Jeg har ikke noe grunnlag for å spekulere i det nå. Vi vil sette oss grundig inn i begrunnelsen for vedtaket før vi tar stilling til hva vi gjør, svarer Brøske.

Trøndere vs. trønder

Torsdag ble det kjent at Det norske mener oljeminister Tord Lien og hans ekspedisjonssjef Lars Erik Aamodt er inhabile i saken.

"Det norske stiller spørsmål ved om Statsråden vil være upartisk i forbindelse med fordelingsvedtaket, og viser til at han var aktivt involvert i sluttfasen av forhandlingene og oppfordret partene til å bli enige", heter det i vedtaket fra Olje- og energidepartementet.

Departementet avviser påstanden. Lien returnerte ikke Adresseavisens henvendelse torsdag.