– Dette er en stor tillitserklæring og ikke minst en fantastisk mulighet for oss i Powel. Vi mener det er nødvendig, samfunnsnyttig og svært verdiskapende å realisere en helt ny IT-plattform for å forvalte og håndtere vann- og avløpsnettet.

Det sier Bård Benum, administrerende direktør i Powel. Den samlede prislappen er på 80 millioner kroner. Tilskuddet fra Innovasjon Norge er på 15 millioner.

– Tilskuddet er helt avgjørende for at vi kan gjennomføre prosjektet. IT-utvikling innebærer alltid en viss form for usikkerhet, så dette fungerer som en slags økonomisk risikoavlasting, sier Benum.

I dag forsvinner mer enn 30 prosent av drikkevannet på grunn av lekkasjer. I tillegg er det i mange kommuner utfordringer med drikkevannskvalitet og miljøutslipp.

Derfor har Powel startet opp et treårsprosjekt hvor målet er å forbedre IT-løsningene for å sikre rent vann, mer effektiv drift og fornyelse av infrastrukturen.

Grønn vekst

Innovasjon Norge opplyser til Adresseavisen at dette også er det største enkeltprosjektet i Trøndelag de støtter i 2015.

– Prosjektet er spennende både ut fra et miljøperspektiv og et innovasjonsperspektiv. Å optimere vannressursene er et av de store globale utfordringene vi står overfor, så vi veldig glad for at vi kan bevilge disse pengene, sier direktør Vigdis Harsvik i Innovasjon Norge, Trøndelag.

– Jeg tror at dette kan bidra både til grønn vekst og et mer bærekraftig samfunn, sier direktør Vigdis Harsvik i Innovasjon Norge, Trøndelag.

Gammel infrastruktur

Store deler av vann- og avløpsnettet har behov for fornying og oppgradering for å kunne fortsette å sikre rent vann, hindre lekkasjer og forebygge oversvømmelser. Gjentatte ganger har bransjen pekt på det enorme behovet for å investere i ny og tryggere infrastruktur.

Nyverdien av det aldrende norske vann- og avløpsnettet er beregnet til 1100 milliarder kroner, og for å løfte standarden til et akseptabelt nivå er det et reinvesteringsbehov på 450 milliarder fram mot 2030.

– I Norge er vi vant til at det er rent vann i kranen og at avløpsvannet renner unna som det skal, men det er en liten del av vannet som blir pumpet inn i systemet som kommer frem, sier han og legger til:

– Vi ønsker å ta i bruk sensorteknologi og avanserte beregningsmodeller for å bidra til at dette kan forvaltes på en bedre måte i fremtiden. Det gjør vi med å stille med mer presis informasjon og verktøy til rådighet for viktige beslutninger.

Internasjonalt potensial

Powel leverer i dag IT-løsninger til vann- og avløpsetatene i 300 norske kommuner, og har også flere kunder i Norden. Men nå ser selskapet mulighetene til å ekspandere videre i Europa.

– Vi er alltid interessert i å se etter muligheter utenfor hjemmemarkedet. De som forvalter infrastrukturen ute i Europa sitter med de samme problemstillingene. Der er det også i enda større grad fokus på lekkasjer på grunn av at vann er et knapphetsgode, forteller han.

Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med Trondheim kommune og Sintef vann og miljø. Trondheim kommune vil spesielt bidra med å teste den ferdige prototypen fra prosjektet.

– Trondheim kommune benytter Powels løsninger i dag, og ønsker å bidra til utvikling av morgendagens løsninger gjennom å delta i prosjektet med vår kompetanse. Gjennom utnyttelse av ny kunnskap og ny teknologi, ser vi at prosjektet vil bidra til vår målsetting om å utvikle vann- og avløpsnettet på en effektiv, miljømessig og økonomisk god måte til beste for innbyggerne, sier teknisk sjef Anne-Kristine Misund i kommunen.