Når Ola Borten Moe henter inn en toppbyråkrat til oljeselskapet Okea, bruker han nettverket han fikk som statsråd. Det er problematisk, mener samfunnsforsker Olav Elgvin.

– Det er åpenbart at Borten Moe kan rekruttere en person som dette på grunn av sin fortid som olje- og energiminister. Han bruker sitt statsrådsnettverk til å skaffe seg fordeler som næringsdrivende, sier Elgvin.

Han jobber i forskningsstiftelsen Fafo, og sammen med Gudmund Hernes skrev han i fjor en rapport om utfordringer for demokratiet i den nordiske modellen.

Der satte de ord på hva som skjer når politikere bruker opparbeidet kunnskap til å tjene penger: De omgjør politisk kapital til økonomisk kapital.

Bruker «gaven» fra velgerne

Gjennom tillitsvervet politikerne har fått i «gave» fra velgerne, opparbeider de seg kunnskap, kompetanse og nettverk. Problemet oppstår når de bruker disse ressursene til økonomisk nytte for seg selv eller andre.

Ett eksempel er politikere som går inn i PR-bransjen, ifølge Elgvin. Et annet er eksstatsråd Ola Borten Moe, som har startet oljeselskap. Og som nå henter inn Espen Anton Myhra, leder for leteseksjonen i Olje- og energidepartementet (OED).

– Som folkevalgt skal politikeren forvalte interessen til velgerne og det norske folk. Som næringsdrivende er det primært egne økonomiske interesser som er drivkraften. Samfunnsnytten vil vanligvis være en bieffekt, sier Elgvin.

Kan tjene på beslutningene

– Hvis det blir sosial aksept for at tidligere politikere konverterer politisk kapital til økonomisk kapital, kan det påvirke beslutningene han eller hun tar. Bevisst eller ubevisst kan politikeren ha i bakhodet: Hva kommer jeg til å gjøre etterpå? Hvilken virkning vil beslutningen ha for fremtidsutsiktene mine?

Elgvin mener den samme problematikken gjør seg gjeldende for byråkrater.

– De skal jo forvalte statens interesser og de folkevalgtes ønsker på et bestemt fagområde. Hvis de som jobber i for eksempel oljedepartementet, lett kan gå over til en privat jobb innenfor oljebransjen, gjør det noe med tilliten til byråkratiet. Som utenforstående kan du tenke: Byråkraten vil være i posisjon til senere å tjene på beslutningene han fatter.

Også Snorre Vikdal i Trondheim Venstre reagerer på nyheten om at Ola Borten Moe henter letesjefen til Okea.

– Jeg frykter at Ola Borten Moe skal bruke sin politiske innflytelse og sine politiske kontakter til å skaffe seg personlig vinning, sier Vikdal, som mener det er problematisk at Borten Moe og Myhra skal jobbe opp mot sine tidligere kolleger.

– De kjenner folk i departementet, noe de kan bruke til sin fordel når de selv skal søke om konsesjoner. Når OED får søknader om konsesjoner og godkjennelser fra Okea, bør alle som har hatt med Borten Moe og Myhra å gjøre holde seg unna saken. Departementet må benytte seg av folk som er helt uavhengige av Borten Moe som minister og Myhra som avdelingsdirektør, mener Vikdal.

Han har tidligere vært i en disputt med Ola Borten Moe i forbindelse med den foreslåtte utbyggingen av et avfallsdeponi ved Hestsjøen i Trondheim. Mens Borten Moe i denne saken er en av grunneierne som jobber for å få på plass avfallsdeponiet, er Vikdal leder for en aksjonsgruppe mot prosjektet. Nå reiser han spørsmål ved Borten Moes opptreden som politiker.

Forventet mer oppstyr

– Borten Moe har lov til å hente en sjef fra departementet til sitt eget selskap, men er det slike politikere vi vil ha–de som bruker sin innflytelse, kunnskap og sine bekjentskaper fra politikken og offentlige verv til å tjene masse penger i etterkant, spør Vikdal retorisk.

Også Olav Elgvin var svært kritisk da Borten Moe offentliggjorde planene om å starte eget oljeselskap tidligere i år.

– Jeg syntes det var tankevekkende at det ikke ble mer oppstyr rundt saken. At politikere og byråkrater går inn i næringslivet er i seg selv ikke noe problem – så lenge bransjen ikke er nært knyttet til vervet eller embetet. Men i dette tilfellet er det mulig å tenke at de har vært med på å fatte beslutninger som er relevante for selskapets muligheter til å tjene penger, sier Elgvin.

«Usaklige personangrep»

Da Adresseavisen snakket med Ola Borten Moe i går, ønsket ikke den tidligere olje- og energiministeren å høre innholdet i kritikken som Olav Elgvin og Snorre Vikdal fremsetter mot ham i dagens avis.

Etter først å ha avslått å kommentere saken, skriver imidlertid Borten Moe følgende i en sms til avisen:

«Jeg vil siteres på følgende: At Adresseavisen bruker Snorre Vikdal som kilde vitner om manglende integritet og kildekritikk. Vikdal har gjennom lengre tid spredd falske rykter, fremmet usannheter og kommet med usaklige personangrep om og mot meg gjennom Adresseavisen og egne sosiale medier. Olav Elgvin fremmet tidligere i sommer lignende kritikk i Klasssekampen som jeg svarte på, men jeg ønsker ikke å gå inn i videre polemikk med han», skriver Borten Moe, som viser til de svarene han ga i artikkelen som stod på trykk i gårsdagens utgave av Adresseavisen.

Snorre Vikdal svarer følgende på påstandene i Borten Moes sms:

– Det er helt latterlig det Borten Moe sier om meg. Hvilke falske rykter, hvilke usannheter og hvilke personangrep viser han til? Det er bare påstander som han fremmer i et forsøk på å ta en offerrolle, sier Vikdal.

Espen Anton Myhra besvarte ikke Adresseavisens henvendelser tirsdag.

Kan påvirke: – Hvis det blir sosial aksept for at tidligere politikere konverterer politisk kapital til økonomisk kapital, kan det påvirke beslutningene han eller hun tar, mener samfunnsforsker Olav Elgvin.
Problematisk: Det er problematisk at Ola Borten Moe og Espen Anton Myhra skal jobbe opp mot sine tidligere kolleger, me ner Snorre Vikdal i Trondheim Venstre. Foto: Morten Antonsen