Mandag denne uken raste børsene over hele verden. Oslo Børs gikk ikke klar av krisen, som har spredt seg fra asiatiske, amerikanske og europeiske børser.

Hovedindeksen endte ned 5,19 prosent - på en børsdag som fikk tilnavnet «black monday».

Samtidig duppet oljeprisen under 44 dollar fatet, det laveste nivået siden finanskrisen. Den norske krona ble enda mindre verdt og var på et tidspunkt på lavere nivå enn den svenske. Nordmenns tro på norsk økonomi har ikke vært lavere på 24 år, viser en fersk undersøkelse fra Finans Norge.

Men i Trondheims bankgate Søndre var ikke stemningen nødvendigvis så mørk tirsdag, omtrent parallelt med at Oslo Børs igjen begynte å stige.

Venter med feriekjøpet

- Jeg har såpass oversikt over egen økonomi at jeg ikke er veldig bekymret. Men jeg vil vente med å gjøre store investeringer, for eksempel ferieturer. Man kan ha fine ferier uten at det trenger å koste så mye. Jeg tror vi må tenke litt slik.

Det sier Tove Gaupset (63), som er på vei ut fra Sparebank1 SMNs lokaler.

- Jeg har passelig med sparepenger, men nå må jeg vurdere om de skal i banken, brukes til å betale ned på lån eller om man heller burde kjøpe seg inn i noen trygge fond, sier hun.

- Kursene på aksjesparing i fond har også falt de siste dagene?

- Ja, jeg er ikke noe aksjemenneske. Men det går an å velge noe uten høy risiko og tenke langsiktig, sier Gaupset.

Heller ikke ekteparet Erik (64) og Helen Svendsen (62) er nevneverdig bekymret over den økonomiske utviklingen.

Børs- og bilkrasj

- Jeg har litt penger i fond, men jeg tror det lønnsomt å ha is i magen nå, sier Erik.

- Jeg tror vi skal klare oss, sier Helen, som kom til banken sammen med ektemannen for å snakke om bilforsikring.

Noen hadde nemlig kjørt på ekteparets bil, noe som utgjorde en større - og mer konkret - bekymring enn krasj på verdens børser.

Heller ikke Sahra Mahmoud (30) og Fardousa Adawe (29) har mistet nattesøvnen:

- Nei, nei, jeg er ikke bekymret, sier Mahmoud.

Forbrukerne kan imidlertid bli direkte påvirket av børsfallet. På grunn av den svake kronekursen, må norske bedrifter betale mer for varene de importerer. Dermed må de samme varene selges dyrere til kundene, ifølge Aftenposten.

Svak krone påvirker

Den svake krona gjør det nødvendigvis også dyrere å feriere i utlandet. Krona har ikke vært så svak målt mot euro siden finanskrisen i 2009. Heller ikke oljeprisen har vært lavere siden mars 2009.

Samtidig er det ifølge Finans Norge registrert at arbeidsledigheten stiger i enkelte steder av landet. Ifølge privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank1 SMN, er det foreløpig ingen grunn til bekymring for ytterligere boligprisfall - så lenge sysselsettingen holder seg oppe.

- Det er ingen direkte sammenheng mellom børsfall i Kina og boligkrakk i Trøndelag. Den koblingen kan eventuelt komme dersom bedriftene begynner å slite. Men så lenge renta er lav og folk har jobb, er det ingen grunn til å frykte dette, sa han til Adresseavisen mandag.

Helen (62) og Erik Svendsen (64) har sparepenger i fond, men velger å ha is i magen. Foto: RICHARD SAGEN