- Vi merker at vår produksjon blir mer kostnadsdyktig sammenlignet med utlandet, sier eier og daglig leder Knut Eidsmo i Trondheim Stål.

I lagerlokalet i Fossegrenda i Trondheim skreddersys stålkonstruksjoner til industri og byggebransje, i konkurranse med selskaper i Baltikum og Polen.

På den andre siden av kloden har den økonomiske uroen fortsatt. Børsen i Shanghai falt 1,3 prosent onsdag, ifølge Bloomberg, etter å ha svingt kraftig i begge retninger.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt om lag to prosent kort etter at handelen begynte onsdag, ifølge NTB. Også i andre europeiske land faller børsene. Et fat nordsjøolje ble omsatt for drøyt 43 dolllar per fat, som er over 20 prosent lavere enn for én måned siden.

Klokken 12.30 onsdag var Oslo Børs igjen i pluss, med en økning i hovedindeksen på 0,3 prosent siden børsstart.

- Vi er spent på børsuroen, og om det vil føre til lavere aktivitet i norsk byggebransje. Da vil vi i tilfelle få færre oppdrag, sier Eidsmo.

Oppdrag for smelteverk

Men enn så lenge har uroen og den lave oljeprisen ført til at bedriften har styrket seg. Eidsmo sier at de ikke kan konkurrere mot utenlandske aktører på enkle stålkonstruksjoner, men at de kan ta opp kampen om oppdrag som krever skreddersøm og presisjon.

Den svekkede kronekursen har gjort det dyrere å importere varer, og det samme gjelder for arbeidstimer gjort i utlandet. Eidsmo sier at det fortsatt er et gap til de utenlandske bedriftene, men at avstanden nå blir mindre.

- Vi er også lite oljerelatert, og gjør bare småjobber for oljeindustrien. Derimot har vi mange oppdrag for smelteverkene i Midt-Norge, og de går så det ljomer på grunn av dollar- og eurokursen, sier Eidsmo.

Grossisten taper

Trondheim Stål kjøper metallet fra norske grossistselskaper, blant annet fra E.A. Smith. Trondheimsbedriften er en stor importør av stål til industri og byggebransje gjennom virksomheten Smith Stål, som har lokaler på Ila pir.

For E.A. Smith fører svakere kronekurs til høyere kostnader, ifølge konserndirektør Arne Reinertsen, som nylig kom tilbake til Norge etter flere år hos storbanken Citigroup, blant annet i Sør-Afrika.

Reinertsen sier at E.A. Smith handler mye i euro når de importerer varer, og siden juli fjor har euroen steget nesten tolv prosent mot kronen. Selv om lavere aktivitet i Kina fører til lavere stålpriser på verdensmarkedet, så øker likevel kostnadene.

- Det er ingen hemmelighet at utviklingen i valutamarkedet øker kostnaden av import fra eurosonen og USA i kroner og øre. Stål er intet unntak. Etterspørselen i Kina får vi ikke gjort noe med, så det er viktig for oss å konsentrere oss om de tingene som ligger innenfor vår påvirkningskraft, nemlig rasjonell drift og «stålfokus» på å hjelpe våre kunder, sier Reinertsen.

Valutasikring

- Det er en vanskelig situasjon, men vi skjønner at kundene har sine budsjetter, så vi jobber løpende med å finne løsninger, sier han.

Han sier at det fins måter de kan sikre seg kortsiktig på i valutamarkedet, men at de også gjør løpende forretningsmessige vurderinger om prisnivået. Han vil ikke spekulere i hvor store ekstrakostnader bedriften får på grunn av kronefallet, men sier det ikke er tvil om at kostnadene går opp.

- Samtidig så håper vi jo at eksportindustrien skal ha nytte av den svake kronen og øke salget til utlandet, sier Reinertsen.

Sveiser Ketil Dreyer hos Trondheim Stål i Fossegrenda. Bedriften konkurrerer med selskaper i Øst-Europa. Foto: MARIANN DYBDAHL