Prisforskjellene mellom bydelene i Trondheim gjør at en 25-åring fra Trondheim sør som skal kjøpe sin første bolig ofte må se seg slått i budrundene av en jevnaldrende som er oppvokst øst i byen.

Tar man utgangspunkt i en typisk førstegangsetablererbolig på rundt 40 kvadratmeter med en pris på to millioner, vil fire av ti 25-åringer som er oppvokst sør i Trondheim ha råd til boligen. Til sammenligning vil seks av ti som er oppvokst øst i byen ha råd til å kjøpe boligen.

Foreldrenes bolig avgjør

Det er privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 har utført undersøkelsen. Utregningene er basert på statistikk banken har samlet inn blant sine kunder. Grunnen til forskjellene er at egenkapitalen til de forskjellige førstegangskjøperne ofte henger sammen med verdien på foreldrenes bolig.

Den kraftige økningen i boligprisene de siste årene, kombinert med økte krav til egenkapital for boligkjøpere, har nemlig gjort at mange som skal etablere seg på boligmarkedet er avhengig av å få hjelp av foreldrene. Den skjeve veksten i boligprisene i de ulike bydelene gjennom flere tiår gjør derfor at også førstegangskjøpernes budsjett er påvirket av hvor foreldrene er bosatt.

- Hvis foreldrene dine satte opp et hus på Jakobsli på 60-tallet, har de betalt like mye for å sette opp huset som det de ville gjort om de bygget på Heimdal. Men verdien på huset vil nå ligge én til to millioner høyere nå enn om det lå på Heimdal, fordi prisutviklingen har vært så forskjellig i bydelene. Siden nordmenn har størsteparten av formuen sin i boligen, utgjør dette veldig mye i form av egenkapital. Derfor vil foreldrene til 25-åringen som er oppvokst øst i byen vil sannsynligvis ha mer penger å bidra med enn foreldrene til 25-åringen som er oppvokst på Heimdal, sier Reite.

Har i snitt 500 000 mer

Reite har også regnet på hva som er maksgrensen for boligkjøpere i Trondheim øst og Trondheim sør. Det viser seg at smertegrensen for en gjennomsnittlig 25-åring fra Trondheim sør går på rundt to millioner kroner. En gjennomsnittlig 25-åring fra Trondheim øst kan imidlertid strekke seg 500 000 lenger, og sikre seg en bolig på 2,5 millioner kroner.

I grafikken nedenfor ser du hvordan kjøpsevnen varierer ut fra hvilken bydel foreldrene er bosatt. Tallene viser hvor mange prosent av 25-åringene i de ulike bydelene som har råd til å kjøpe en bolig på inntil 2 millioner, inntil 2,5 millioner osv.

Gjelder også par og eldre

Forskjellene på kjøpekraft i boligmarkedet basert på hvor i Trondheim man er bosatt går også igjen hos par i ulike aldre som allerede er inne i boligmarkedet. Spesielt stor er forskjellen på par som er over 60 år og gjerne har bodd i boligen sin i mange år.

Ifølge Reites analyse vil halvparten av alle par i 60-årene som er bosatt øst i Trondheim ha råd til å kjøpe seg en bolig til fire millioner. Til sammenligning vil mindre enn to av ti par i 60-årene ha den samme muligheten om de er bosatt sør i Trondheim.

Grunnen er den samme, nemlig at boligprisstigningen i øst har vært større enn i sør, noe som gir de i øst et fortrinn.

I grafikken under ser du hvordan forskjellene er i de forskjellige prisklassene.

Det er også forskjeller for par i 30-40-årene.

Og det samme gjør seg gjeldende for par i 50-60-årene.

Kjøper og selger i samme bydel

Det som er verdt å huske er at forskjellene i kjøpekraft først er virkelig relevante når boligkjøperne kjemper om den samme boligen. For eksempel hvis 25-åringene fra Trondheim øst og Trondheim sør ønsker å kjøpe en leilighet sentralt i Trondheim.

Den samme effekten får man ikke når boligkjøpere kjøper i den samme bydelen som de bor fra før. Dette er veldig vanlig i Trondheim. Par som er bosatt øst i byen og for eksempel trenger en større bolig, vil i de fleste tilfeller ha en bolig i samme bydel som de allerede bor.

- Boligkjøperne er veldig lokale. Så lenge de flytter innenfor samme område og samme bydel, får de kanskje ikke så mye mer for de har ekstra pengene de kan kjøpe for fordi det generelt er dyrere der. Men ulikhetene i prisutvikling har betydning for bosettingen i byen. Leilighetsmarkedet i Midtbyen er for eksempel praktisk talt lukket for vanlige barnefamilier på grunn av prispresset. Når barnefamiliene må konkurrere mot kjøpere som kan tjene 8000–10 000 kroner på å leie ut det ekstra rommet i stedet for å innrede barnerom, er barn i byen vanskelig nå, sier Reite.

Siden 60-tallet har ikke boligprisutviklingen sør i Trondheim vært like god som prisutviklingen øst i byen. Det gjør at trondhjemmere i de fleste årsklasser som har bolig sør i byen har mindre å kjøpe bolig for enn de som eier en bolig øst i byen. Illustrasjonsfoto. Foto: Morten Antonsen
Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN har sett på konsekvensene den skjeve prisutviklingen i ulike bydeler i Trondheim har å si for kjøpsevnen. Foto: Morten Antonsen