Tydal er en av fjelkommunene i Midt-Norge som nå kaster seg inn i kampen om såkalte grønne datasentre.

Drømmen er å bli Norges svar på den nordsvenske byen Luleå. Der har Facebook og andre giganter investert milliarder for å huse en uendelig rekke av datamaskiner, klare til å lagre brukernes bilder, dokumenter og vittige innfall.

Facebooks anlegg vil alene gi arbeid til 110 mennesker i driftsfasen, og bortimot 1000 i utbyggingsfasen.

- Det de har fått til i Luleå, er som en kjempedrøm for oss. Nåløyet er trangt, og vi må ha føttene på jorda, men vi skal legge bredsida til og gjøre så godt vi kan, sier Tydals næringssjef Heidi Horndalen.

- Vi innser jo at vi er litt for få folk her oppe. Og skal vi få folk hit, må de ha et eller annet å leve av. Hver eneste arbeidsplass er viktig for oss, understreker Ole Bjarne Østby (Sp), påtroppende ordfører for de knapt 900 sjelene i fjellbygda.

LES OGSÅ: Gruve på Vestlandet blir grønt datasenter

LES OGSÅ: Apple med milliardsatsing i Danmark

LES OGSÅ: DNB bygger nytt terrorsikret datasenter på Rennesøy

LES OGSÅ: Facebook utvider svensk datasenter

Blautmyr blinket ut

Plass er det nok av i Tydal. Samtidig er klimaet ideelt for å kjøle ned datamaskiner. Horndalen har allerede blinket ut et par aktuelle tomter. Den ene er på 100 mål, og ligger mellom riksveien og elva Nea i Græsli, ei lita mil vest for kommunesenteret Ås.

- Her er det tilgang til fibernett, og elvevannet kan brukes til kjøling, sier Horndalen.

Tydal er velsignet med lav arbeidsgiveravgift, som gjør det billigere å hyre folk. Påtroppende ordfører Østby har dessuten lovt at han ikke vil innføre eiendomsskatt. Det bidro til at han gjorde et brakvalg.

- For å være litt tøff i trynet, tror jeg dette med eiendomsskatt blir opp til meg, flirer han.

Rørosing og generalsekretær i interesseorganisasjonen IKT Norge, Per Morten Hoff, sier Tydal har det som skal til for å kunne bli vertskommune for gigantiske dataparker.

- De har god tilgang på kraft, bredbånd fra minst to forskjellige kanter, og de har ferdig regulerte og byggeklare tomter. Så tror jeg nærheten til Værnes og NTNU kan være veldig viktig for Tydal, sier han.

Besøkte Rendalen

Selskapet Invest Norway fungerer som bindeledd mellom vertskommuner og datakjemper på tomtejakt. Næringssjef Horndalen er nå i ferd med å fylle ut en tykk blekke med krav og spørsmål. Kommunen har ikke kommet langt nok til å kunne by seg fram foreløpig, men noen mil lenger sør har amerikanske og europeiske selskaper allerede vært innom.

- Vi har hatt besøk av to-tre internasjonale aktører i sommer. Får vi først én stor aktør til å etablere seg, vil det komme flere, sier Hoff i IKT Norge.

Tynset, Alvdal og Rendalen har jobbet med grønne datasentre i et snaut år allerede. Også på Røros er det gjort forstudier, men tilgangen på strøm er for knapp. Det forteller Arild Løvik, regional næringssjef for fjellregionen.

- Like før påske kom det en gigantisk aktør for å se på lokaliteten i Rendalen. Det var det første besøket fra en slik aktør i Norge noensinne. Vi vet at vi ikke kom videre, men de kan komme tilbake dersom lokaliseringsbetingelsene endrer seg, sier han.

Også i Telemark, Vest-Agder og Rogaland finnes det miljøer som er langt framme. Byggingen av et datasenter i Lefdal gruve i Sogn og Fjordane er allerede igang.

Statsbudsjettet kan avgjøre

Hoff i IKT Norge forteller at særlig amerikanere skvetter til av alt som lukter av byråkrati. Vertskommunene må ha tenkt gjennom alt av praktiske, juridiske og politiske hensyn i god tid før de inviterer noen på befaring, understreker han.

Datasentre krever mye strøm, og rik tilgang til billig, fornybar vannkraft er kanskje Norges fremste konkurransefordel. Noen vil helst produsere strømmen selv. Andre legger mest vekt på at overføringsnettet er robust. Men skal grønne datasentre bli en vekstbransje, må regjeringen holde løftet om å redusere elavgiften, som i dag er på 12–13 øre per kilowattime (kWh), mener IKT Norge.

- De som har sett på lokasjoner i Norge, sier det er helt avgjørende at elavgiften blir satt ned. Det vi håper på, er at Norge følger Finland, som har 0,45 øre. Jeg tror Norge har veldig gode sjanser dersom regjeringen følger opp i statsbudsjettet 7. oktober, sier generalsekretær Hoff.

Kraftlinjer på kryss og tvers kan vise seg å bli en stor fordel i kampen om å få grønne datasentre til Tydal. I fbyr ogsjellbygda finnes det også store muligheter til egen kraftprosuksjon. Foto: Jens Petter Søraa
Per Morten Hoff i IKT Norge tror grønne datasentre kan bli storindustri dersom regjeringen kutter elavgiften. Foto: Scanpix