Ulik størrelse: De sorte mindre bjellene er til sau, mens den større blå er til storfe. Foto: jens petter søraa

- Vi startet opp i garasjen, kun til hjemmebruk. Men før vi visste ordet av det var vi i gang med produksjon og salg.

Så enkelt. Det høres i alle fall så enkelt ut når søsknene Marit og Halvor Mjøen forteller om historien bak «Findmysheep», som nå også er «Findmycow», «Findmyreindeer», «Findmycamel» og «Findmyelephant». For teknologien utviklet i Kvikne trengs også i ørkenen i Midtøsten og på savannen i Afrika. Men de medgir at det har vært mye jobb bak suksessen også.

Det begynte med at storesøster Marit tok over familiegården, og første året som sauebonde oppdaget hun og ektemannen Arnstein Solem at tapet var på 23 prosent da sauene skulle ned fra beite. Dermed fikk de også kraftig avkorting i erstatningsbeløpet.

- Jeg tenkte at det må da gå an å spore sauene. Vite hvor de til enhver tid er, sier Marit. Heller, egentlig tenkte hun at dette må da noen allerede ha laget. Men det viste seg at dette var en oppfinnelse som ennå ikke var oppfunnet.

I Trondheim har gründere utviklet en app hvor du kan se hvor mye forurenser i hverdagen og effekten av dine miljøtiltak.

Uten mobildekning

- Det fantes sporingssystem som går mot GSM-nettet, men problemet er gjerne at der husdyr går på utmarksbeite er det ofte dårlig eller ingen mobildekning. Da fungerer ikke en GPS/GSM- sporer, sier Halvor.

Søskenparet satte seg ned sammen med Arnstein Solem og Håkon Innerdal. Marit og Halvor jobbet sammen med Håkon i firmaet VisBook, som er grunnlagt og eid av deres far, Kåre Mjøen.

Programvareselskapet VisBook behøver stadig nye programmere, men får for få søkere fordi programmerere ikke tror det finnes urbane jobber på landet.

- Vi tok en felles lunsj og diskuterte hvordan det kan være mulig å finne igjen en sau når den går i et område uten mobildekning. Vi endte på at løsningen er å skape et eget sporingssystem. Vi måtte lage bjeller utstyrt med både en GPS-mottaker og en satellittsender. Når sauen har bjellen på kan det sendes ut en GPS-koordinat en gang i døgnet og hyppigere under sanking på sensommeren og høsten, sier Halvor.

Dermed er det lett å vite hvor sauen er, og det går også ut en beskjed dersom sauen ikke lenger rører seg. Slik blir det lett og raskt å finne kadaver. Selve bjella er oppladbar.

På allslags dyr

- Nå selger vi bjellene våre over hele landet, og snart over hele verden, smiler søskenparet. Selv om det slett ikke var det som var tanken.

- Nei, vi ville egentlig bare finne en måte å passe på våre egne 300 vinterfora sau, sier Marit som det første året med GPS-bjeller hadde redusert tapet fra 23 til sju prosent.

- I tillegg har jeg begynt å sende med bjelle på lammene også. I fjor hadde vi null tap på lam med bjelle, mot åtte prosent tap med dem uten bjelle, sier sauebonden.

- Utgangspunktet var å kunne spore egen besetning, men det kostet og derfor søkte vi midler fra Innovasjon Norge. De likte konseptet, men for at de skulle støtte oss måtte vi satse kommersielt. Da gjorde vi jo det, sier Halvor.

Like etter ble de kontaktet av storfebønder i Brasil, de ville gjerne bruke bjellen på storfe. Dermed fikk firmaet «Findmysheep» en egen avdeling kalt «Findmycow». Samer ville ta teknologien i bruk og dermed var «Findmyreindeer født. Tidligere i år tok de med seg bjellene til en messe i Abu Dhabi, og da var «Findmycamel» en realitet. I Afrika brukes «Findmyelephant».

- Noen vil si navnet er idiotisk, siden vi må skifte navn alt etter hvilket dyr som skal bruke bjella. Men det er litt genialt også, det forklarer i alle fall godt hva dette er, sier Halvor.

Tilbys en presset næring

I fjor doblet Findmysheep omsetningen til 14 millioner kroner. Til sammen har de solgt 20.000 bjeller, og nå satser de enda mer mot utlandet. Da særlig mot USA og Europa.

- Landbruket, verden over, er en svært presset næring som må drive så effektivt som mulig. Med denne bjella kan vi både redusere sankingstiden og få flere husdyr hjem. Nå går vi rett på dyret i stedet for å gå en halv dag mest på lykke og fromme før vi kanskje finner en sau, sier Halvor og viser frem oversikten over Marit sine sau på en app på smarttelefonen. Sauen som er nærmest er kun 2,9 kilometer unna kontoret, og vi kan se hvordan den har beveget seg de siste dagene.

Bonden ser sauen: Når sauen har GPS-bjelle kan du via en app på smarttelefonen se på kart hvor sauen er, og hvor den har vært den siste tiden. Foto: jens petter søraa