Etter at Norges Bank kunngjorde at renta settes ned til 0,75 prosent torsdag formiddag sank kroneverdien betydelig.

Prisen for én euro var torsdag kveld 9,46 kroner, 22 øre dyrere enn før renteslutningen ble kunngjort. For ett år siden kostet euroen 8,15 og går man tre år tilbake, kostet den samme euroen 7,39 kroner.

Også den amerikanske dollaren ble dyrere. I minuttene før rentebeslutningen kostet én dollar 8,26 kroner. Torsdag kveld kostet den 8,41.

Får en konkurransefordel

At krona svekker seg er godt nytt for eksportbedriftene i regionen. I tillegg til at bedriftene får mer igjen i norske kroner for det de selger i utenlandsk valuta, kan de også selge varene billigere til de utenlandske kundene. Det gjør bedriftene i bedre stand til å konkurrere på verdensmarkedet.

For Norske Skog på Skogn i Levanger har man allerede merket effekten.

- Generelt kan jeg si at dette er positivt for oss. Det gjør at kostnadsnivået i Norge blir mer gunstig, og at vi får en økt konkurransefordel, sier administrerende direktør Amund Saxrud.

Papirprodusenten kjøper også inn en del varer fra utlandet, som følgelig blir dyrere når krona er svekket. Fordelene er likevel større.

- Vil styrke Skogn

- Hvordan påvirker kronesvekkelsen resultatet for Norske Skog på Skogn?

- Jeg kan ikke kommentere konkret hvordan resultatet i år vil være sammenlignet med resultatet i fjor som følge av dette. Men generelt kan jeg si at en svakere norsk krone vil styrke Skogn, sier Saxrud.

- Får kronekursen noen konsekvenser for antallet ansatte ved bedriften?

- Det er alltid viktig å være de beste på både kostnad og effektivitet. Hva det betyr til slutt er vanskelig å si, men det betyr vi står sterkere i den internasjonale konkurransen, sier Saxrud.

Økte inntekter for Salmar

Også lakseprodusenten Salmar har bedre tider når kroneverdien faller. Selv om innkjøpet av fiskefor, som gjerne handles inn i amerikanske dollar, blir dyrere, er gevinsten større fordi selskapet får bedre priser i norske kroner for fisken.

- Det er overraskende for mange at krona har svekket seg såpass mye det siste året, og det betyr først og fremst at vi får bedre pris i norske kroner i spotmarkedet. Denne utgjør rundt 65 prosent av all fisken vi selger. Resten selger vi gjennom fastpriskontrakter, der valutakursen er låst. Der får vi ikke en fordel før vi eventuelt reforhandler avtalene, sier Nordhammer.

Dyrere svenskehandel

For den som liker å handle i Sverige er ikke rentenedsettelsen umiddelbart like gode nyheter. Nå er nemlig den svenske krona dyrere enn den norske, noe som har vært ytterst sjelden de siste tiårene. Mens prisen på 100 svenske kroner i timene før nedsettelsen lå på mellom 98 og 99 norske kroner, var prisen torsdag kveld 100,36 kroner. Det gjør det dyrere å handle i Sverige, også på nett.

Også for ferierende nordmenn i utlandet, enten det er i Sverige, andre steder i Europa eller USA, betyr kronesvekkelsen at det blir tilsvarende dyrere å være turist i utlandet.