På Pir-senteret feires det at såkornfondet Proventure Seed II er på plass, med 500 millioner i kapital.

Snart kan de første pengene deles ut til unge, innovative bedrifter innenfor olje og gass over hele landet. Rundt 20 prosent av dem som søker, er fra Midt-Norge.

- Vi har gått gjennom 120 caser. 20 av disse vil vi se nærmere på. Til slutt vil vi sitte igjen med rundt fem, forteller partner og daglig leder Herbjørn Skjervold.

Tidligere næringsminster Trond Giske legger vekt på den tematiske spissingen.

Olje og gass-teknologi

- Dette er tredje generasjons såkornfond. Her dreier det seg om teknologi for å finne og få opp olje og gass. Vi har også lært at fondet må ha stor nok kapital, sier han, og begrunner sin tilstedeværelse:

- Jeg sørget for 250 millioner fra staten.

Et tredje poeng er at fondet må inneha kompetanse på å vurdere forretningsideene.

Bygge selskaper

- Vår jobb er å identifisere de gode ideene, være med på å bygge opp selskapene og så selge til best mulig pris. Det greide vi i forløperen Proventure Seed I. Den årlige avkastningen var på hele 30 prosent, sier Five, og nevner to av de største suksessene: Selskapet Dynamic Rock Support, et spin-off-selskap fra NTNU som konstruerte en spesiell type bolter for gruvesikring, og New Index som utviklet interaktive tavler. Dynamic Rock Support ble solgt til finske Normet, og New Index ble solgt til Seiko Epson.

Giske skyter inn: - Proventure fikk forvaltningsansvaret i sterk konkurranse med andre selskaper.

I det nye såkornfondet har Statoil gått inn med 100 millioner, Sparebank 1 SMN 40 millioner og andre investorer til sammen 100 millioner. Også NTNU/Sintef er blant investorene. I tillegg til investeringsteamet i Proventure vil gründerne få hjelp av såkalte business angels eller forretningsengler – investeringsvillige folk som selv med suksess har startet gründerbedrifter og solgt dem.

Kronene skal yngle

Både Giske og de to fra Proventure legger vekt på at de statlige, investerte kronene dermed yngler.

- En statlig femtiøring kan fort bli til to-tre kroner.

Samtidig er investeringene forbundet med risiko. Nettopp derfor er såkornfondene så viktig for de unge bedriftene.

Statssekretær Dilek Ayhan (H) kommer rett fra Silicon Valley til Trondheim, og har bakgrunn som gründer.

- Jeg har selv sett hvor vanskelig det er å skaffe kapital i en tidlig fase.

Såkorn: Som næringsminister bidro jeg med 250 millioner, sier Trond Giske, her med Herbjørn Skjervold og Thor Egil Five. Foto: richard sagen