I Sør-Trøndelag er Charlottenlund Sportsklubb blant dem som har blitt hardest rammet av avkortingen i momskompensasjonen. Klubben søkte om hundre prosent tilbakebetaling av moms, men fikk bare 72 prosent tilbake. Dette utgjør en sum på 813 738 kroner som klubben ikke får tilbake. Styreleder i Sør-Trøndelags idrettskrets, Terje Roel, krever en permanent løsning fra regjeringen.

- Det er en ordning som ble innført i 2010. Siden da har klubbene fått bortimot full kompensasjon av staten, men opplevde en avkorting i 2012. I fjor ble det en avkorting på rundt 50 prosent, noe vi måtte ta tak i, sier Roel.

Uforutsigbar

Det ble mye støy i media og ellers i idretten, hvor de krevde en etterbevilgning av pengene. Til slutt fikk idrettsklubbene full bevilgning, men nå krever de en varig løsning for å slippe uforutsigbarheten.

- Det er en ordning for rammebevilgninger hvor klubbene får bevilget en sum, men den er for liten. Vi ønsker å få til en permanent løsning, slik at vi ikke må ta samme runde år etter år, fortsetter han og legger til: Vi vil at det skal bevilges den nødvendige summen. Derfor foreslår vi en overslagsbevilgning og ikke en rammebevilgning. Dette er noe kulturdepartementet må ta tak i.

Idrettslag i Trøndelag går glipp av store summer fordi de unnlater å søke om momskompensasjon.

Per Bjarne Valstad i Charlottenlund Sportsklubb er positiv til ordningen med momskompensasjonen, men ser at det er en utfordring med at det mangler forutsigbarhet.

- Når vi legger finansplanene, så tør vi ikke å budsjettere med disse midlene. Man må være forsiktig med å regne med at man får pengene, samtidig så vet man at det har blitt tildelt tilnærmet full kompensasjon siden 2010. Man ønsker jo gjerne å få de pengene, sier Valstad.

Store beløp

Sportsklubben har ferdigstilt to byggeprosjekt i år og da blir 25 prosent mye penger for en klubb som driver så stort.

- Vi driver med mye dugnadsarbeid og frivillighet, da bør det offentlige stille opp. Det blir urettferdig at de frivillige idrettslagene blir «straffet» for å bygge til det offentlige, fortsetter han.

Idretten får full momskompensasjon. Regjeringen legger 48,9 millioner kroner ekstra på bordet for å sikre norske idrettslag full kompensasjon av anleggsmoms.

Statssekretær i kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, tar til seg forslaget fra Roel.

- Vi vil vurdere en overslagsbevilgning, men mer enn det kan jeg ikke svare på nå, sier statssekretæren.

Doblet bevilgningen

Han sier at de er opptatt av å bidra til forutsigbarhet i bevilgningen og legger vekt på at de har doblet bevilgningen etter den forrige regjeringen.

- Det har aldri vært større bevilgning til idrettsklubbene enn det er under vår regjering, fortsetter han.

Kostnadene ved å holde på med ungdomsidrett må ned, og idretten må ta sin del av ansvaret.

Grunnen til at klubbene ikke får hundre prosent kompensasjon er fordi den godkjente søknadssummen er høyere enn bevilget.

To løsninger

Han er enig med Roel om at en overslagsbevilgning kan løse problemet.

- Det er to måter å løse det på. Den ene er å øke bevilgningen i rammen, den andre er overslagsbevilgning, slik som Roel foreslår, sier statssekretæren.

Statsbudsjettet legges frem på onsdag.

Bjørgulv Vinje Borgundvaag er statssekretær for kulturminister Thorhild Widvey Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet