Bråkmakere: En gruppering av Lazios Ultras-fans angriper politiet etter lokaloppgjøret mot Roma i mai i år. Foto: SCANPIX

ROMA: I Borghese-parken må flere hundre Rosenborg-supportere oppholde seg i timene før oppgjøret mot Lazio. Rosenborgs sikkerhetssjef har ikke opplevd maken.

- Aldri har jeg vært borti et slikt opplegg for å komme til stadion, sier Arne Engtrø, sikkerhetssjef i RBK, til Adresseavisen.

- Det sier litt om hvilke utfordringer klubben og politiet har. Vi forholder oss til de reglene som kommer, men for en normal trønder virker det voldsomt, legger han til.

Det er slett ikke Kjernen eller de øvrige RBK-supporternes historie som er årsak til de meget omfattende sikkerhetstiltakene. Det skyldes de svært beryktede Lazio-supporterne, et miljø hvor vold og høyreekstreme holdninger har ført til en rekke utrivelige opplevelser gjennom historien.

Blir holdt igjen

I forkant av torsdagens europaligakamp har politiet i Roma sendt ut melding om at alle Rosenborg-supportere må oppholde seg i Borghese-parken på kampdagen. Det kjente rekreasjonsområdet, som ligger rundt fem kilometer unna Olympiastadion, vil bli politiovervåket.

I instruksen fra det italienske politiet heter det at Rosenborgs supportere vil bli fraktet med buss til stadion, og at dette er eneste måte for å komme seg til kampen på. Supporterne vil bli visitert før ombordstigning på bussen og deretter to ganger på nytt når de ankommer stadion. Etter kampen blir trønderne holdt igjen, før de 40 minutter etter kampslutt blir transportert tilbake til parkområdet.

Fascistisk hilsen

- Politiet i Roma har denne ordningen, som de har informert politiet i Trondheim om, forklarer Engtrø.

Lazio-supporternes historie er på mange måter todelt. De blåhvite fotballtilhengerne er kjent for å lage et voldsomt liv og en ekstatisk stemning i sin «Curva Nord» på olympiastadion i Roma. Men supporterkulturen har også en rekke skyggesider. Blant annet finnes det grupperinger med sterk tilknytning til fascisme og høyreekstreme holdninger.

Blant de utenomsportslige episodene den italienske toppklubben er mest kjent for er Paolo Di Canios hyllest til sine supportere i 2005, da han ved å holde høyre arm rett ut utførte en såkalt «romersk hilsen». Stjernespilleren, som kom tilbake til sin moderklubb på tampen av karrieren, uttalte senere at han er «en fascist, ikke en rasist» og har vært åpen på at han beundrer den tidligere diktatoren Benito Mussolini.

- De har høyreradikale grupperinger og kaller seg selv fascistiske. Det er en helt annen supporterkultur i Italia. Terskelen for å utøve vold er veldig liten, men jeg tror ikke det er noen fare for Rosenborg-supporterne, sier Arne Christian Eggen, som er supporterkoordinator for RBK.

Feyenoord-bråk

Han sier at det ikke er uvanlig i europeisk sammenheng at bortefansen blir samlet i ett spesielt område på kampdagen, men at det er relativt nytt for norske supportere.

- Det er bare slik reglene er i Italia. Det er litt mer voldsomt. Og så hadde de en veldig dårlig opplevelse med Feyenoord-supporterne, som nesten la Roma i grus i februar, sier Eggen.

Flere tusen Feyenoord-fans kom til Roma i forbindelse med Europa League-kampen mellom Roma og det nederlandske laget sist vinter. En rekke nederlandske fotballsupportere ble arrestert.

LES KROKSÆTERS KOMMENTAR: Mobberne skjemmer oss ut

Forbud mot paraply

Opp gjennom de siste tiårene har flere ulike supportergrupperinger hos Lazio kjempet om å ha herredømmet i den beryktede «Curva Nord».

Lazio-supporternes største fiender er naturlig nok byrival AS Roma, som de deler Olympiastadion med. Slåsskamper og våpen har vært ingredienser hos de mest beryktede supporterne på Olympiastadion. Derfor tar italiensk politi alle mulige forholdsregler før Rosenborg kommer på besøk.

I tillegg til at megafon, trommer og knallskudd er forbudt, nektes RBK-supporterne også å ta med for eksempel paraply, fordi det kan brukes som våpen. Politiet varsler at de vil arrestere dem som blir tatt med farlige gjenstander. Arrestert kan også synlige Rosenborg-fans bli, om de oppholder seg i Roma sentrum i morgen og motsetter seg politiets henvisning om å dra til det politiovervåkede parkområdet.

Arne Engtrø anbefaler trøndere på tur om å lytte til det italienske politiet.

- En trøndersk politimann vet man hvor man har hen. Jeg tror ikke man skal begynne å argumentere for mye med italiensk politi, sier han.

Ifølge italiensk politi kan alle RBK-fans i supporterutstyr bli nektet å kjøpe alkohol i Roma på kampdagen. Unntaket er i Borghese-parken, hvor det er mulig å kjøpe mat og drikke. I nøytralt antrekk skal det være uproblematisk å nyte timene før kampen i Romas gater.

- Kan ikke sammenlignes

Det er ventet at mellom 600 og 700 Rosenborg-supportere vil være på plass i Roma på kampdagen. Alle må kunne fremvise identifikasjon i tillegg til gyldig kampbillett for å komme inn på Olympiastadion.

Det er lenge siden så mange har fulgt klubben på bortebane i Europa. Sikkerhetssjefen mener det ikke er noen grunn til å frykte utrivelige situasjoner.

- Nei, jeg tror ikke det. Vi ser jo på opplegget politiet gjennomfører. Det handler bare om ikke å eksponere oss for mye i byen. Vi er trygge på at det skal bli en flott tur, sier Engtrø, som er en av tre personer Rosenborg har med til Italia for å ivareta sikkerheten.

Lazios problemer med sine egne supportere vil han ikke si så mye om.

- Det har vært kontroverser mellom supportere og klubben, og mellom politiet og supporterne. Vi kan ikke sammenligne dette med norske forhold, sier han.

Fascist, ikke rasist: Paolo Di Canio gjorde denne gesten etter kampen mellom Lazio og Roma på Olympiastadion i 2005 og ble hyllet av sine egne fans. Senere har han uttalt at han er fascist, ikke rasist. Foto: SCANPIX, Ap
Sikkerhetssjef: Arne Engtrø anbefaler trøndere på tur om å lytte til det italienske politiet. Foto: Steinar Fugelsøy